Αυτοάνοσα νοσήματα και η σχέση τους με την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, και αν και η πιο συχνή είναι αυτή που οφείλεται στα γονίδια, μπορεί να προέρχεται, επίσης, από ασθένεια ή νόσο. Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν σημαντικά το σώμα προκαλώντας όχι μόνο συστηματικά προβλήματα, αλλά και τριχόπτωση.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν σχέση με την τριχόπτωση.

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Το σώμα προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ένα σύνθετο σύνολο οργάνων που περιλαμβάνει τον μυελό των οστών, τον σπλήνα, τον θύμο, τα λευκοκύτταρα και τους λεμφαδένες.

Τα διάφορα όργανα  που απαρτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ειδικά  σχεδιασμένα για να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τους εισβολείς. Φυσιολογικά, απομονώνουν και καταπολεμούν κάθε ξένο σώμα.

Όμως, όταν παρουσιάζεται κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, το σώμα δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στα υγιή κύτταρα και στους εισβολείς. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει επίθεση στον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτή η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά ποικίλων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της τριχόπτωσης.

Φυσικά δεν πρέπει να βγάλετε αμέσως το συμπέρασμα ότι πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο, μόλις αντιληφθείτε ξαφνική τριχόπτωση. Καλό είναι να το ερευνήσετε με την βοήθεια ενός ειδικού γιατρού, για να βρεθεί η πραγματική αιτία.

Γυροειδής αλωπεκία

Αυτό το αυτοάνοσο νόσημα έχει άμεση σχέση με την τριχόπτωση και προκαλείται επειδή οι θύλακες των τριχών δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν οι θύλακες των μαλλιών δέχονται επίθεση από τα λευκοκύτταρα, η τριχόπτωση εμφανίζεται σε μικρά στρόγγυλα κενά, καθώς η ανάπτυξη των θυλάκων παρεμποδίζεται άμεσα. Παρά την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι θύλακες παραμένουν ζωντανοί και υπάρχει η δυνατότητα να ανακτήσουν πλήρως την λειτουργικότητά τους.

Η αλωπεκία επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Μαζί με τα κενά που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, η νόσος μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί με τριχόπτωση στο πρόσωπο, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες.

Ο λύκος

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που δεν επηρεάζει άμεσα τους θύλακες των τριχών, αλλά έχει σημαντική επίδραση πάνω τους.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την αιτία που προκαλεί τον λύκο, αλλά αφού εμφανίζεται μεταξύ μελών μιας οικογένειας, οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι παίζουν ρόλο τα γονίδια. Κάποια κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει την νόσο και να ξεπηδήσουν διάφορα προβλήματα στο σώμα.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο λύκος είναι η κούραση, ο πόνος στις αρθρώσεις, ο πονοκέφαλος, η ατονία, η αναιμία και η θρόμβωση μαζί με την τριχόπτωση.

Ο λύκος αναφέρεται σαν “ο μεγάλος μιμητής”, επειδή τα συμπτώματά του είναι κοινά και μπορούν να αποδοθούν σε διάφορες αιτίες.

Νόσος Hashimoto

Πρόκειται για μια χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για έναν μεγάλο αριθμό λειτουργιών στο σώμα και η οποιαδήποτε βλάβη του προκαλεί εκτενή συμπτώματα. Η επίθεση που δέχεται δημιουργεί φλεγμονή, η οποία εμποδίζει την λειτουργία του, και οδηγεί σε έναν θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί.

Η ασθένεια έχει βραδεία εξέλιξη αρχικά, εμφανίζοντας λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά καθώς πέφτει το επίπεδο της θυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα, τα προβλήματα αρχίζουν να γίνονται ορατά. Η νωθρότητα και η κούραση είναι τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται και ακολουθούν ξαφνική αύξηση βάρους, ευαισθησία στο κρύο, βραχνάδα στην φωνή  πρήξιμο στο πρόσωπο και φυσικά τριχόπτωση.

Συμπέρασμα

Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με άλλες καταστάσεις, γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε αν παρατηρήσετε τριχόπτωση. Η αιτία μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο απλό, ή να προέρχεται από άγχος. Όμως αν πάσχετε από τριχόπτωση, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό γιατρό, για να εντοπιστεί η πραγματική αιτία και να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για τα μαλλιά σας.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.