Διαβήτης και τριχόπτωση

Υπάρχει σίγουρα σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και την τριχόπτωση. Ορισμένες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την πάθηση και η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα συμπτώματα του διαβήτη, γιατί προκαλεί τριχόπτωση και τι μπορείτε να κάνετε.

 

Μπορεί η τριχόπτωση να αποτελεί σύμπτωμα του διαβήτη;

 

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές το 20% των περιπτώσεων του διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν την τριχόπτωση λόγω διαβήτη, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι η λέπτυνση των μαλλιών αποτελεί, επίσης, ένδειξη για άλλες δύο σχετικές παθήσεις:

 

 • αντίσταση στην ινσουλίνη
 • προ-διαβήτης

 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι προάγγελος του προ-διαβήτη και οι δυο παθήσεις είναι προάγγελοι του διαβήτη τύπου 2.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και προ-διαβήτης

Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ευαισθησία του σώματος προς την ορμόνη αρχίζει να ελαττώνεται. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είναι μια κατάσταση που δύσκολα αναστρέφεται και προκαλεί συμπτώματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση,ο λήθαργος και η πείνα. Είναι ένας φαύλος κύκλος, επειδή η αυξημένη ινσουλίνη και η αύξηση του βάρους επιδεινώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τελικά εμφανίζεται σαν προ-διαβήτης, ο οποίος εντοπίζεται από τον γιατρό λόγω της αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με αντίσταση στην ινσουλίνη διατρέχουν τον κίνδυνο της τριχόπτωσης, γι’ αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τι ακριβώς είναι ο διαβήτης;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα για να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες.

Η γλυκόζη από τις τροφές που τρώμε πηγαίνουν στο αίμα και η ινσουλίνη μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, όπου αποθηκεύεται ή χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Τα άτομα με διαβήτη είτε δεν παράγουν την βασική ινσουλίνη, είτε το σώμα τους δεν την χρησιμοποιεί σωστά ή και τα δυο.

Το αποτέλεσμα είναι η γλυκόζη να συσσωρεύεται στο αίμα και να δημιουργεί διάφορα προβλήματα.

 

 • Η γλυκόζη μπορεί να καταστρέψει όργανα του σώματος, όπως τα νεφρά,τα νεύρα και τα μάτια.
 • Η γλυκόζη μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο για να τραφούν τα όργανα και οι ιστοί.

Υπάρχουν δυο τύποι διαβήτη- ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Διαβήτης τύπου 1

Αυτός ο τύπος εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγει την ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί το σώμα να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο στο αίμα.

Αυτή η πάθηση δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά μπορεί να ρυθμιστεί και η διάγνωση γίνεται στην παιδική ηλικία. Είναι γνωστή ως νεανικός διαβήτης ή διαβήτης εξαρτώμενος από την ινσουλίνη. Είναι λιγότερο συνηθισμένος από τον διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2

Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, οπότε δεν μπορεί να ελέγξει σωστά την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα.

Το 90% των διαβητικών ανήκουν στον τύπο 2.

Δυστυχώς η πάθηση είναι σε έξαρση, επειδή πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από τις κακές διατροφικές επιλογές, την έλλειψη άσκησης και το αυξημένο βάρος.

Αυτόν τον τύπο διαβήτη έχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς να το ξέρουν.

Τα καλά νέα είναι ότι η πάθηση μπορεί να βελτιωθεί, και κάποιες φορές να αναστραφεί, ξεκινώντας άσκηση, χάνοντας βάρος και τρώγοντας υγιεινά.

Και οι δυο τύποι διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Γιατί ο διαβήτης προκαλεί τριχόπτωση;

 

Δυστυχώς οι λόγοι που σχετίζονται με τον διαβήτη και την τριχόπτωση είναι περίπλοκοι και ποικίλοι. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι προκαλεί την δική σας τριχόπτωση.

Ακολουθεί μια λίστα πιθανών αιτιών, αλλά καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας για να αποφασίσετε τι μέτρα θα πάρετε.

 

 • Σωματικό stressΗ επίδραση του διαβήτη στο σώμα είναι τόσο έντονη ώστε προκαλεί διαταραχή στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών. Το σωματικό stress δεν πρέπει να συγχέεται με το συναισθηματικό stress.
 • Ορμόνες. Η διαδικασία αναγέννησης των θυλάκων των τριχών επηρεάζεται αρνητικά από την διακύμανση των επιπέδων των ορμονών.
 • Κακή κυκλοφορία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό δυσκολεύει την μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών στους ιστούς και στα όργανα. Όταν οι θύλακες δεν παίρνουν τα θρεπτικά που χρειάζονται, επηρεάζεται η ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια των τριχών από όλο το σώμα.
 • Φλεγμονή. Τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, κάνοντας τα άτομα με διαβήτη πιο επιρρεπή στις φλεγμονές και μειώνουν την ικανότητα του συστήματος να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών.
 • Συναισθηματικό stress. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που εξελίσσεται και ίσως, στην αρχή, δυσκολευτείτε να την αντιμετωπίσετε. Το συναισθηματικό stress μπορεί να πυροδοτήσει την τριχόπτωση.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση σε κάποια άτομα.
 • Η ασθένεια του θυρεοειδή. Είναι αρκετά συνηθισμένη σε άτομα με διαβήτη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 • Η έλλειψη ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά πολλά άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλό ποσοστό αυτού του μετάλλου.
 • Απότομη απώλεια βάρους. Αν διαγνωστεί διαβήτης, ο γιατρός θα σας συστήσει υγιεινή διατροφή και άσκηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, που είναι βέβαια επιθυμητή, αλλά ίσως προκαλέσει τριχόπτωση. Τα καλά νέα είναι ότι αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση.

 

Διατρέχετε ακόμη τον κίνδυνο να εμφανίσετε πρόσθια ινωτική αλωπεκία, μια πάθηση που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Τι μπορώ να κάνω αν πάσχω από τριχόπτωση λόγω διαβήτη;

Αν ο διαβήτης είναι η μόνη αιτία που προκαλεί την τριχόπτωσή, τότε η κατάσταση είναι προσωρινή.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε την θεραπεία και οι ορμόνες θα αρχίσουν να λειτουργούν σωστά, ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών θα αποκατασταθεί και θα επιστρέψει στο φυσιολογικό, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι λίγο πιο αργός από πριν.

Όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το θέμα.

 

 • Μιλήστε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε την αιτία. Ο γιατρός θα σας πει αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέρα από τον διαβήτη, όπως τα προβλήματα του θυρεοειδή ή το συναισθηματικό stress.
 • Καταναλώστε τροφές που προάγουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, μέσα στα πλαίσια των οδηγιών διατροφής που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.
 • Συζητήστε με τον γιατρό σας, αν αισθάνεστε ότι κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε έχει την τριχόπτωση ως παρενέργεια. Μπορεί να αλλάξει την δοσολογία ή να σας δώσει άλλο σκεύασμα.
 • Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε συμπλήρωμα βιοτίνης. Τα άτομα με διαβήτη έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα βιοτίνης.
 • Ασκηθείτε. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά θα βελτιώσει την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, όπως και στους θύλακες, οπότε θα τονωθεί η ανάπτυξη των μαλλιών. Βεβαιωθείτε όμως ότι η διατροφή σας είναι επαρκής για την άσκηση που κάνετε.
 • Σκεφθείτε τρόπους κάλυψης, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Για παράδειγμα, το βάψιμο των μαλλιών σε ανοιχτότερο τόνο ελαχιστοποιεί την αντίθεση των σκούρων μαλλιών με το κρανίο.

 

 

 

 

 

πηγή:www.hairsentinel.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.