Ελπίδα για ένα νέο θαυματουργό φάρμακο για την τριχόπτωση

Ένα φάρμακο που αναιρεί τα αποτελέσματα της τριχόπτωσης, αποτελεί, εδώ και χρόνια, το όνειρο των επιστημόνων.

Ενώ υπάρχουν αρκετές τοπικές θεραπείες διαθέσιμες και επεμβάσεις εμφύτευσης, δεν έχει καθιερωθεί μια παγκόσμια θεραπεία.

Όμως, μια νέα αναφορά δείχνει ότι οι επιστήμονες κάνουν ένα μεγάλο βήμα με την ελπίδα για ένα νέο θαυματουργό φάρμακο.

 

Η μελέτη

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Universityof  Colombia, έδειξε ότι δυο φάρμακα που έχουν ήδη την έγκριση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) της Βρετανίας, έχουν στις παρενέργειες τους, την αναστολή της τριχόπτωσης.

Οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, μέχρι τώρα, και δείχνουν ότι, όταν μπλοκάρεται η δράση μιας ομάδας ενζύμων, το αποτέλεσμα είναι μια ξαφνική έκρηξη της ανάπτυξης των μαλλιών.

Τα δυο φάρμακα έχουν ήδη την άδεια  χορήγησης σε άλλες παθήσεις, ειδικά σε ασθένειες του αίματος και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι οι δράσεις τους με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ομάδας των ενζύμων, γνωστή ως Janus κινάση.

Όταν χρησιμοποιήθηκαν και τα δυο φάρμακα στα άτριχα ποντίκια, εμφάνισαν αναγέννηση των τριχών μέσα σε μόνο τρεις εβδομάδες θεραπείας. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι θύλακες που ήταν αδρανείς ενεργοποιήθηκαν ξανά. 

Η εξέλιξη

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν η επίδραση αναχαίτισης  της Janus κινάσης ήταν παρόμοια και στους ανθρώπους.

Επειδή η μελέτη δεν έχει φτάσει, ακόμη, στο στάδιο της δοκιμής στους ανθρώπους, ανθρώπινοι θύλακες δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και μεταμοσχεύτηκαν στα ποντίκια.

Όταν δόθηκαν τα φάρμακα στα ποντίκια, παρουσίασαν τα ίδια αποτελέσματα, με καινούρια μαλλιά να εμφανίζονται, όπως και πριν.

H γιατρός  Dr Angela M. Christiano, από την ομάδα, προειδοποίησε ότι δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για θεραπεία της αλωπεκίας, αν και τα φάρμακα αυτά υπόσχονται πολλά.

Επίσης τόνισε ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η δημιουργία μιας φόρμουλας για συγκεκριμένη χρήση στο τριχωτό, για να δούμε αν η αναγέννηση των μαλλιών θα συμβεί ξανά.

Νέο μέλλον για την ανάπτυξη των μαλλιών;

H DrAngela M. Christiano πιστεύει ότι αυτά τα πρώτα αποτελέσματα θα αλλάξουν τις θεραπείες της τριχόπτωσης στο μέλλον, όμως χρειάζεται, ακόμη, πολλή δουλειά για να είμαστε σίγουροι, ότι σταματά η τριχόπτωση που προκαλείται από την γυναικείου και ανδρικού τύπου αλωπεκία.

Οι τρέχουσες θεραπείες της τριχόπτωσης που εφαρμόζονται τοπικά, διεγείρουν την ανάπτυξη μαλλιών στις αποψιλωμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να δίνει τόσο γρήγορα αποτελέσματα όσο τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα.

Περίπου οι μισοί άνδρες θα παρουσιάσουν ανδρικού τύπου αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 50, οπότε μια θεραπεία που θα μπορεί να την αναιρέσει θα αποτελεί μεγάλο όφελος. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία είναι λιγότερο συνηθισμένη, αλλά είναι εξ’ ίσου ανησυχητική. 

Τρέχουσες θεραπείες

Αν και οι ερευνητές ανακοίνωσαν αυτή την ανακάλυψη, χρειάζονται ακόμη πολλές δοκιμές, πριν να είναι έτοιμη για χρήση.

Κάθε άτομο είναι μοναδικό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο, πριν προχωρήσετε. Αυτός θα καθορίσει την καλύτερη μέθοδο για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.