Η τριχόπτωση των ανδρών

Ποσοστό τριχόπτωσης των ανδρών

Όλοι χάνουμε μέρος των μαλλιών μας κατά καιρούς. Ο αριθμός των τριχών που πέφτουν, μπορεί να φτάσει τις 100  την ημέρα. Τα μαλλιά πέφτουν, ξαναμεγαλώνουν και ο κύκλος συνεχίζεται.

Όμως, τελικά, κάποιοι άνδρες θα παρατηρήσουν ότι χάνουν περισσότερα μαλλιά από πριν και δεν αναπληρώνονται.

 Περίπου το 85% των ανδρών θα βιώσει κάποιο είδος τριχόπτωσης, κάποια στιγμή στη ζωή του, εξ’ αιτίας διάφορων παραγόντων.

 

Ανδρικού τύπου αλωπεκία: η πιο συχνή αιτία για την τριχόπτωση των ανδρών

 

Το 95% των ανδρών με λέπτυνση μαλλιών, μπορεί να κατηγορήσει τα γονίδια που κληρονόμησαν από τους γονείς τους.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια καθορίζουν πόσο ευαίσθητοι είναι οι θύλακες απέναντι στην ορμόνη DHT, η οποία τους συρρικνώνει, οπότε και τα μαλλιά που μεγαλώνουν είναι πιο λεπτά και πιο κοντά. Τελικά, η ανάπτυξη των μαλλιών καθυστερεί, μέχρι που οι θύλακες συρρικνώνονται τόσο πολύ, που δεν μεγαλώνουν τρίχες πια.

 

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία εμφανίζεται με υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και λέπτυνση των τριχών της κορυφής. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή εμφανίζει αποψιλωμένο κενό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα πέταλο μαλλιών πίσω από τα αυτιά, κυκλικά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

 

Οι άνδρες που έχουν αυτή την τάση, ίσως, αρχίσουν να χάνουν τα μαλλιά τους, και από την εφηβεία. Γενικά, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η απώλεια.

 

Άλλοι τύποι τριχόπτωσης των ανδρών

 

Η Γυροειδής αλωπεκία έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουν τα μαλλιά και να δημιουργούν ομαλά, στρόγγυλα κενά, τα οποία γεμίζουν ξανά. Αυτή η κατάσταση είναι ένας τύπος αυτοάνοσου νοσήματος, που σημαίνει ότι το ίδιο το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και καταστρέφει,σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά.

 

Η Ουλωτική αλωπεκία είναι μια σπάνια ασθένεια που καταστρέφει τους θύλακες των τριχών και δημιουργεί ουλή με μορφή ιστού*στην θέση τους, οπότε δεν ξαναμεγαλώνουν τρίχες.

 

Άλλοι λόγοι για την τριχόπτωση των ανδρών

 

Όταν τα μαλλιά σας πέφτουν ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί  σταδιακή λέπτυνση, ο λόγος δεν είναι η ανδρικού τύπου αλωπεκία. Μπορεί να είναι:

 

-Ασθένειες ,όπως η αναιμία ή η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

-Θεραπείες, όπως ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία

-Φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιπηκτικά, μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α, και τα στεροειδή που παίρνουν μερικοί άνδρες για να ενισχύσουν τους μύες τους, τα γνωστά αναβολικά.

-Μολύνσεις του τριχωτού

-Προβλήματα διατροφής, όπως έλλειψη σιδήρου ή πλεόνασμα βιταμίνης Α

-Άγχος

-Χτενίσματα, όπως κοτσίδες ή πλεξούδες, για μεγάλο χρονικό διάστημα

 

Τα μαλλιά σας θα ξαναμεγαλώσουν αν φροντίσετε να λύσετε αυτά τα θέματα.

 

Κρύβονται κίνδυνοι πίσω από την τριχόπτωση;

 

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία, γενικά, δεν αποτελεί σημάδι σοβαρού ιατρικού προβλήματος, αλλά έχει συνδεθεί με στεφανιαία καρδιακά νοσήματα, με διογκωμένο προστάτη, με καρκίνο του προστάτη, με διαβήτη, με παχυσαρκία και με ψηλή πίεση.

 

Αν παρατηρήσετε τριχόπτωση, σημειώστε το σχήμα των κενών που σχηματίζονται και τον αριθμό των τριχών που χάνετε, για να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να εντοπίσει αν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό ιατρικό θέμα.

 

 

πηγή:www.webmd.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.