Κατάθλιψη και τριχόπτωση

Πολλές καταστάσεις πνευματικής υγείας προκαλούν αραίωση ή άλλα προβλήματα στα μαλλιά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για την αυτοεκτίμηση, από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Η κατάθλιψη είναι από τις συχότερες ψυχικές διαταραχές.

Μπορεί η κατάθλιψη να προκαλέσει τριχόπτωση;

Το κλινικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά και κατάθλιψη. Η κατάθλιψη όμως προκαλεί τριχόπτωση άμεσα;

Κάποια αντικαταθλιπτικά χάπια, έχουν την τριχόπτωση σαν παρενέργεια.

Η αραίωση των μαλλιών έχει συχνά αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση. Τα άτομα με αραίωση μαλλιών δέχονται ένα μεγάλο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους, επειδή αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί, ή λιγότερο σεξουαλικά επιθυμητοί. Βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με την διαδικασία γήρανσης του σώματος, την οποία αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην πεσμένη διάθεση, στην αγωνία και την ανησυχία.

Κλινική κατάθλιψη

Όμως για να περάσεις από την πεσμένη διάθεση στην κατάθλιψη, υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη.

Οι πάσχοντες πρέπει να έχουν πεσμένη διάθεση συνεχώς, για μια περίοδο τουλάχιστον δυο εβδομάδων.

Θα πρέπει επίσης να αισθάνονται κουρασμένοι και βαριεστημένοι, απαισιόδοξοι για το μέλλον και σε κάποιες περιπτώσεις να σκέφτονται τον θάνατο ή την αυτοκτονία.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα για αυτά τα συμπτώματα, επειδή δίνει στους πάσχοντες από κατάθλιψη έναν “στόχο” για τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη βρίσκονται σε μια κατάσταση συναισθηματικού πόνου. Συχνά αισθάνονται ανήμποροι να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνονται. Μπορεί ακόμη και να μην παραδέχονται αυτά τα συναισθήματα ή να αισθάνονται ένοχοι γι’ αυτά.

Η αντιμετώπιση

Ένας τρόπος για να βελτιώσετε την διάθεσή σας, είναι να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση. Οποιαδήποτε απώλεια ή αλλαγή μπορεί να είναι τραυματική και συνειδητοποιώντας αυτό, κάνετε το πρώτο βήμα για την ψυχολογική σας ανάρρωση. Προφανώς χρειάζεται η βοήθεια ψυχιάτρου/ψυχολόγου για την αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος.

Θετική στάση

Όσο αναφορά στην τριχόπτωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ακόμη και αν η τριχόπτωση οφείλεται στην κατάθλιψη, ή υποκινείται από αυτήν, ένας ειδικός σε συνδυασμό με την συναισθηματική στήριξη, μπορεί να επαναφέρει τα μαλλιά σας σε μια καλύτερη κατάσταση.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.