Λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών (τελλογενής ροή)

Αν και καμιά άλλη γυναίκα στην οικογένεια δεν υποφέρει από τριχόπτωση ή γυναικείου τύπου αλωπεκία, γιατί παρατηρείτε λέπτυνση των μαλλιών σας; Το 45% των γυναικών θα εμφανίσουν κάποιο ποσοστό γυναικείου τύπου αλωπεκία, μέχρι να φτάσουν τα 50.

Η λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών, γνωστή και ως τελλογενής ροή, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους ιατρικούς, γενικούς ή του τρόπου ζωής και γενετικούς. Και εξ’ αιτίας της ποικιλομορφίας της γυναικείας τριχόπτωσης, δεν είναι όλες οι λύσεις κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις τελλογενούς ροής.

Θα δούμε παρακάτω τις αιτίες και τα αποτελέσματα της λέπτυνσης των γυναικείων μαλλιών και της γυναικείας τριχόπτωσης καθώς επίσης και τις αποτελεσματικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα για τις γυναίκες.

Πως και γιατί συμβαίνει η τελλογενής ροή;

Η λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών (τελλογενής ροή) ξεκινάει από την κορυφή του κεφαλιού και με την πάροδο του χρόνου, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, συνεχίζει γύρω από τους κροτάφους και την μπροστινή γραμμή του κεφαλιού.

Όμως η λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών περιγράφεται από τους ειδικούς ως “διάχυτη”.

Τελλογενής ροή, λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών και ιατρικοί λόγοι

Υπάρχουν φυσικά, πολλοί πιθανοί ιατρικοί λόγοι για την λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

  • Γενετική τριχόπτωση. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί εξ’ αιτίας ενός παράγοντα που υπάρχει στο DNA. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης χαρακτηρίζεται από συρρικνωμένους θύλακες τριχών, οι οποίοι φαίνονται με βιοψία, αλλά και με μια ειδική εξέταση. 
  • Λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών και θυρεοειδής. Ο υπέρ -(ψηλό επίπεδο ορμόνης) ή υπό- (χαμηλό επίπεδο ορμόνης) θυρεοειδισμός είναι μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση, η οποία προκαλεί τριχόπτωση. Η φαρμακευτική αγωγή για την δυσλειτουργία του θυρεοειδούς πρέπει να ακολουθείται με προσοχή, καθώς οι παρενέργειες, της πολύ ψηλής ή της πολύ χαμηλής δόσης, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή η γυροειδής αλωπεκία. Το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω δυσλειτουργίας, επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, ή στο δέρμα ή στην ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Γυναικεία τριχόπτωση και εμμηνόπαυση. Ηεπίδραση των ψηλών ανδρογόνων, με συστατικό την διυδροτεστοστερόνη, την στιγμή που πέφτουν οι γυναικείες ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση η οποία όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει. 
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι συνηθισμένο σε νεαρές γυναίκες, αλλά και μεγαλύτερες. Η λέπτυνση των μαλλιών συμβαίνει λόγω της διαταραχής στην ισορροπία των ορμονών, με ψηλά επίπεδα ανδρογόνων ή τεστοστερόνης και διυδροτεστοστερόνης. Τα ψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών, στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Τρόπος ζωής, άγχος ή λόγοι υγείας. Είναι γνωστό ότι το άγχος προκαλεί τριχόπτωση και μπορεί να μην είναι ορατή, παρά μόνο αφού περάσουν κάποιες εβδομάδες μετά από ένα αγχωτικό γεγονός ή τραύμα. Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων  ξεριζώνει τα μαλλιά του, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αναγέννηση. Η διατροφή χαμηλών θρεπτικών οδηγεί επίσης σε επιβάρυνση της υγείας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών και τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα ή λεπτά.

Η λέπτυνση των μαλλιών οδηγεί σε αλωπεκία;

Ο ρυθμός της τριχόπτωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Από την στιγμή που τις περισσότερες φορές η ανάπτυξη της τρίχας δεν σταματά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γυναικείου τύπου αλωπεκίας, η τελλογενής ροή μπορεί να είναι αργή και ελάχιστα αντιληπτή.

Στους άνδρες, η λέπτυνση των μαλλιών δείχνει μια σίγουρη πορεία προς την αλωπεκία, σε πολλές γυναίκες όμως, η χαμηλής έντασης λέπτυνση μπορεί να  συνεχιστεί χωρίς να οδηγήσει σε αλωπεκία.

Μερικές από τις παρακάτω λύσεις θα σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε τον ρυθμό της τριχόπτωσης και να βελτιώσετε την κατάσταση των μαλλιών σας.

Λύσεις για την λέπτυνση των γυναικείων μαλλιών

  • Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα ψάξει τις ρίζες των πεσμένων τριχών. Θα διαπιστώσει αν η τρίχα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ανάπτυξης, αλλά πιο εσπευσμένα, λόγω άγχους ή άλλου θέματος.

Ο γιατρός επίσης θα σας κάνει ερωτήσεις για τα πρόσφατα γεγονότα ή τις πρόσφατες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, για να βγάλει συμπεράσματα.

Μπορεί επίσης να σας ζητήσει κάποια εξέταση αίματος, για να αποκλείσει κάποιες ασθένειες.

  • Αποκατάσταση των μαλλιών

Η λοσιόν με μινοξιδίλη είναι προς το παρόν η πιο κλασική μέθοδος για την αντιμετώπιση της λέπτυνσης των μαλλιών.  Άλλοι πιο εξειδικευμένοι τρόποι είναι η μεσοθεραπεία και το PRP.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.