Μαλλιά και η νευρική ανορεξία

Όλο και περισότερος κόσμος φαίνεται να πάσχει από νευρική ανορεξία. Τα όμορφα μαλλιά μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα-όλοι το ξέρουν αυτό. Και όμως, λίγοι άνθρωποι συνδέουν τα μαλλιά με την πνευματική υγεία. Πολλοί παράγοντες της πνευματικής υγείας μπορούν να προκαλέσουν αραίωση ή μη υγιή μαλλιά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για την αυτοεκτίμηση, από όπου είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Θα δούμε παρακάτω, πώς  καταστάσεις πνευματικής υγείας επηρεάζουν τα μαλλιά και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό.

Νευρική ανορεξία και τριχόπτωση

Η νευρική ανορεξία είναι μια συνηθισμένη διαταραχή της πνευματικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό του φαγητού. Οι πάσχοντες συχνά χάνουν βάρος γρήγορα, επειδή υποσιτίζονται. Καθώς η διατροφή τους περιορίζεται όλο και περισσότερο, το σώμα τους λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά και δεν μπορεί να διατηρήσει τα μαλλιά και τα νύχια.

Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία, βιώνουν υποχώρηση του τριχωτού, τριχόπτωση, αραίωση και απώλεια ενέργειας, εξ’ αιτίας των ελλείψεων των βιταμινών που προκαλεί η διατροφική διαταραχή. Οι πάσχοντες κάποιες φορές χάνουν τις βλεφαρίδες τους και βλέπουν  να ατροφεί το περιονύχιο και τα ούλα. Κάποιες άλλες φορές, οι πάσχοντες βιώνουν τριχοφυΐα στο σώμα τους, καθώς έχει διαταραχτεί η ισορροπία των ορμονών.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι αλλαγές στα μαλλιά λόγω της διατροφικής διαταραχής είναι  ανεπιθύμητες και προκαλούν άγχος. Μαρτυρία από πάσχουσα δείχνει ότι όταν έχασε τα μαλλιά και τις βλεφαρίδες της, η αυτοεκτίμησή της μειώθηκε και αισθάνθηκε ότι τιμωρείται επειδή είναι χοντρή και έχει απαίσια μαλλιά.

Η ανάρρωση είναι εφικτή

Με την σωστή ψυχολογική θεραπεία, είναι δυνατόν να θεραπευτούν οι πάσχοντες από νευρική ανορεξία και να αποκτήσουν, ξανά φυσιολογικά και υγιή μαλλιά αλλά και να ανακτήσουν την σωματική και ψυχική υγεία τους.

 

Με θεραπεία και καλή διατροφή, τα μαλλιά θα αποκτήσουν ξανά δύναμη και ζωντάνια, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αναρρώνουν από τις διατροφικές διαταραχές, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αισθανθούν καλύτερα με την εμφάνισή τους.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.