Οι αιτίες για την τριχόπτωση των ανδρών

Τι είναι η ανδρικού τύπου αλωπεκία;

 

Η Ανδρικού τύπου αλωπεκία ή ανδρογενετική αλωπεκία, όπως αλλιώς λέγεται, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες. Περίπου το 50% των ανδρών πάνω από την ηλικία των 50, θα εμφανίσει ανδρικού τύπου αλωπεκία σε κάποιο βαθμό.

 

Ποιες είναι οι αιτίες;

 

Μια από τις αιτίες της ανδρικού τύπου αλωπεκίας είναι τα γονίδια ή αν υπάρχει ιστορικό αλωπεκίας στην οικογένεια. Η έρευνα έχει δείξει, ότι η ανδρικού τύπου αλωπεκία συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, που ονομάζονται ανδρογόνα, τα οποία έχουν πολλές λειτουργίες, ανάμεσά τους και την ρύθμιση της ανάπτυξης των μαλλιών.

 

Κάθε τρίχα στο κεφάλι  ακολουθεί έναν κύκλο ανάπτυξης, ο οποίος εξασθενεί λόγω της ανδρικού τύπου αλωπεκίας, οι θύλακες συρρικνώνονται, οπότε παράγουν πιο κοντά και πιο λεπτά μαλλιά. Τελικά ο κύκλος ανάπτυξης κάθε τρίχας σταματά και δεν αναπτύσσονται καινούριες τρίχες στην θέση των παλιών.

 

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία που σχετίζεται με την κληρονομικότητα, δεν έχει συνήθως σύνδεση με άλλες ασθένειες. Όμως, μερικές φορές η αλωπεκία οφείλεται σε πιο σοβαρές αιτίες, όπως κάποιες μορφές καρκίνου, κάποια φάρμακα, διαταραχές του θυρεοειδή και η λήψη αναβολικών στεροειδών. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αν η τριχόπτωση εμφανίστηκε με την λήψη ενός καινούριου φαρμάκου, ή αν παρουσιάστηκαν άλλα θέματα υγείας.

 

Ο γιατρός αξιολογεί την μορφή της τριχόπτωσης για να διαγνώσει την ανδρικού τύπου αλωπεκία, ενημερώνεται για το ιστορικό της οικογένειας και κάνει μια σειρά εξετάσεων για να αποκλείσει αιτίες όπως η μυκητίαση του τριχωτού ή διαταραχές της διατροφής.

 

 

Η κατάσταση της υγείας μπορεί να είναι αιτία αλωπεκίας, ειδικά όταν η τριχόπτωση συνοδεύεται από εξάνθημα, ερυθρότητα, πόνο, απολέπιση του τριχωτού, σπάσιμο της τρίχας, αποψιλωμένα κενά, ή ασυνήθιστη απώλεια μαλλιών. Μια βιοψία του δέρματος και  κάποιες εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν στην διάγνωση των διαταραχών που είναι υπεύθυνες για την τριχόπτωση.

 

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

 

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία μπορεί να ξεκινήσει στα χρόνια της εφηβείας, αλλά πιο συχνά συμβαίνει στους ενήλικες άνδρες, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όσο περνάει η ηλικία. Τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι άνδρες που έχουν στενούς συγγενείς με ανδρικού τύπου αλωπεκία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά αν οι συγγενείς αυτοί είναι από την μεριά της μητέρας.

 

Θα χάσω όλα τα μαλλιά μου;

 

Αν η τριχόπτωση ξεκινάει από τους κροτάφους ή την κορυφή του κεφαλιού, κατά πάσα πιθανότητα έχετε ανδρικού τύπου αλωπεκία. Κάποιοι άνδρες αποκτούν μόνο ένα αποψιλωμένο κενό,  σε κάποιους άλλους υποχωρεί η γραμμή των μαλλιών και σχηματίζεται ένα Μ και σε κάποιους άλλους η υποχώρηση  συνεχίζεται μέχρι να χαθούν όλα ή τα περισσότερα μαλλιά.

 

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

 

Αν δεν σας ικανοποιεί η εμφάνισή σας, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα πιο γεμάτο τριχωτό. Συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο στη τριχόπτωση δερματολόγο, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρικό θέμα.

 

Μινοξιδίλη

 

Η Μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό, το οποίο επιβραδύνει την τριχόπτωση σε κάποιους άνδρες, και διεγείρει τους θύλακες έτσι ώστε να παράγουν νέες τρίχες. Η Μινοξιδίλη χρειάζεται 4 μήνες με ένα χρόνο για να δώσει ορατά αποτελέσματα, όμως η τριχόπτωση ξεκινάει πάλι, μόλις σταματήσετε το φάρμακο.

 

Πιθανές παρενέργειες από την λήψη του φαρμάκου είναι η ξηρότητα, ο ερεθισμός, το κάψιμο και η απολέπιση του τριχωτού. Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό αν έχετε κάποιες από τις παρακάτω παρενέργειες:

 

-αύξηση του βάρους

-πρήξιμο του προσώπου, των χεριών, των αστραγάλων ή της κοιλιάς

-πρόβλημα αναπνοής όταν ξαπλώνετε

-ταχυκαρδία

-πόνο στο στήθος

-δυσκολία στην αναπνοή

 

Φιναστερίδη

 

Η φιναστερίδη είναι ένα φάρμακο που παίρνετε από το στόμα και έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την τριχόπτωση σε κάποιες περιπτώσεις. Η δουλειά της είναι να εμποδίσει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την τριχόπτωση. Αν και είναι πιο δραστική από την Μονοξιδίλη, μόλις σταματήσετε την λήψη και αυτής, αρχίζει πάλι η τριχόπτωση.

 

Πρέπει να πάρετε την Φιναστερίδη για 3 μήνες με ένα χρόνο πριν να δείτε αποτελέσματα. Αν μετά από ένα χρόνο δεν φανούν αποτελέσματα, ο γιατρός θα διακόψει την λήψη της, κατά πάσα πιθανότητα. Οι πιθανές παρενέργειες της Φναστερίδης είναι:

 

-κατάθλιψη

-κνησμός

-εξάνθημα

-κνίδωση

-ευαισθησία στο στήθος

-γυναικομαστία

-πρήξιμο του προσώπου και των χειλιών

-πόνο κατά την εκσπερμάτωση

-πόνο στους όρχεις

-δυσκολία στην στύση

 

Η Φιναστερίδη επηρεάζει και τις εξετάσεις για το ειδικό αντιγόνο του προστάτη (PSA), που γίνονται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το φάρμακο μειώνει τα επίπεδα του PSA, οπότε τα ευρήματα είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Οποιαδήποτε αύξηση του PSA, κατά την διάρκεια της λήψης του φαρμάκου, πρέπει να ερευνηθεί για πιθανό καρκίνο του προστάτη.

Laser 

Θεωρείται η πιο καινούρια μέθοδος θεραπείας της τριχόπτωσης. Είναι ένα μηχάνημα που τονώνει την ανάπτυξη των μαλλιών, με την χρήση εστιασμένης δέσμης φωτός που διεγείρει τους θύλακες.

Αυτή η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους θεραπείας όπως η μεσοθεραπεία και το PRP.

 

Μπορεί η τριχόπτωση να προληφθεί;

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί η τριχόπτωση. Σύμφωνα με μια θεωρία, το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω της αυξημένης παραγωγής ανδρικών ορμονών. Μπορείτε να ελαττώσετε το άγχος συμμετέχοντας σε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, ακούγοντας χαλαρή μουσική και, γενικά, απολαμβάνοντας την ηρεμία.

 

Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι:

 

-η ισορροπημένη διατροφή

-η χρήση χτενών με αραιά δόντια

-η αποφυγή styling με δυνατά χημικά

– η αλλαγή των φαρμάκων που έχουν πιθανώς την τριχόπτωση σαν παρενέργεια

-η αποφυγή τραβήγματος των μαλλιών

 

Πρέπει να λάβετε, όμως υπ’ όψιν, ότι δεν μπορείτε να προλάβετε, ούτε να επιβραδύνετε όλους τους τύπους της τριχόπτωσης.

 

 

πηγές:www.medicalnewstoday.com

www.healthline.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.