Ωμέγα λιπαρά και τριχόπτωση

Η σχέση ανάμεσα στην έλλειψη των ωμέγα λιπαρών και της τριχόπτωσηςήταν γνωστή στους ειδικούς, αλλά μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Για παράδειγμα βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών, μαζί με αντιοξειδωτικά, σταμάτησαν την τριχόπτωση στις γυναίκες.

Ποιοι συμμετείχαν στην έρευνα

Στην έρευνα, που διήρκεσε πάνω από 6 μήνες, συμμετείχαν 120 γυναίκες, ηλικίας από 18 ως 65, που υπέφεραν από γυναικείου τύπου αλωπεκία, η οποία εμφανίζεται με γενική λέπτυνση των μαλλιών, ειδικά στην κορυφή και στο μπροστινό μέρος του τριχωτού.

Από την έρευνα εξαιρέθηκαν όσες γυναίκες είχαν άλλα θέματα υγείας, όπως έλλειψη βιταμινών,για να είναι σίγουροι οι ερευνητές ότι οι αλλαγές στα μαλλιά θα οφείλονται μόνο στα συμπληρώματα.

Ο σκοπός της έρευνας

Οι ειδικοί ήδη γνώριζαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην διατροφή και την τριχόπτωση, παρατηρώντας τα άτομα που υποφέρουν από ανορεξία και βουλιμία.

Αν και υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ο ρόλος της διατροφής, και ιδιαίτερα των συμπληρωμάτων διατροφής, στην γυναικεία τριχόπτωση,δεν έχει μελετηθεί αρκετά.

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικός θα ήταν ο συνδυασμός ωμέγα 3 και 6 λιπαρώνμε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε και λυκοπένιο) στην βελτίωση της τριχόπτωσης, του όγκου, της υφής και της λάμψης των μαλλιών.

Τι συμπληρώματα δόθηκαν

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, μια των 80 και μια των 40 ατόμων. Και στις δυο ομάδες υπήρχε ίσος αριθμός γυναικών πριν την εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση.

Η ομάδα των 80 γυναικών έπαιρνε για 6 μήνες 460mg έλαιο ψαριού, 460 mg λάδι μαύρης σταφίδας, 5mg βιταμίνη Ε, 30mg βιταμίνη Cκαι 1mg λυκοπένιο.

Η άλλη ομάδα δεν έπαιρνε συμπληρώματα.

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να μην αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να μην υποβάλλουν τα μαλλιά τους σε κάποια θεραπεία κατά την διάρκεια των 6 μηνών.

Τα αποτελέσματα

Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το 62% των γυναικών που πήραν συμπληρώματα εμφάνισαν αυξημένη πυκνότητα.

Μετά από 6 μήνες….

  • το 89,9% των γυναικών που πήραν συμπληρώματα ανέφεραν ότι η τριχόπτωση είχε ελαττωθεί.
  • το 78,5% αυτών των γυναικών ανέφερε ότι η διάμετρος της τρίχας βελτιώθηκε
  • το 86,1% ανέφερε ότι τα μαλλιά τους ήταν πιο λαμπερά
  • το 85,9% ανέφερε ότι τα μαλλιά τους είχαν περισσότερο όγκο
  • το 84,8% ανέφερε ότι τα μαλλιά τους ήταν πιο μαλακά

Σε σύνολο, το 92,4% των γυναικών που πήραν συμπληρώματα ήταν ικανοποιημένες και καμιά δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες.

Πως βοήθησαν οι θρεπτικές ουσίες τα μαλλιά

Το λάδι ψαριού περιέχει ωμέγα 3πολυακόρεστα λιπαρά και το λάδι της μαύρης σταφίδας ωμέγα 3 και 6 λιπαράστην πιο ωφέλιμη διατροφικά ισορροπία.

 Όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες  τα πολυακόρεστα λιπαρά…

  • ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων
  • έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα, οπότε εξασφαλίζεται η υγεία του τριχωτού και κατά συνέπεια και των μαλλιών.

Βέβαια, δεν μπορεί να εντοπιστεί το ποσοστό που βοήθησε το κάθε συστατικό στο τελικό αποτέλεσμα.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι όσοι υποφέρουν από γυναικείου τύπου αλωπεκία, καλό θα ήταν να συμπληρώσουν την διατροφή τους με τα θρεπτικά που χορηγήθηκαν στην έρευνα.

Είναι, επίσης, καλή ιδέα να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά,όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), τα πουλερικά και τα καρύδια.

Πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος λόγος που δεν σας επιτρέπει να το πάρετε (ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε).

 Το λάδι της μαύρης σταφίδας, για παράδειγμα, μειώνει την πίεση του αίματος και επιβραδύνει την δημιουργία θρόμβων.

Τέλος, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας και για τις δόσεις των αντιοξειδωτικών.

πηγή:www.hairsentinel.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.