Πιτυρίδα: οι 3 βασικές αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται

Αν υποφέρετε από πιτυρίδα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Πιθανόν αισθάνεστε αμήχανα, όταν βλέπετε τις άσπρες νιφάδες στους ώμους σας. Δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτήν την κατάσταση, έστω και παροδικά.

Η πιτυρίδα εμφανίζεται, όταν το τριχωτό ρίχνει τα νεκρά κύτταρα πιο συχνά,  όπως κάθε πχ. εβδομάδα αντί για κάθε μήνα. Όταν τόσα πολλά κύτταρα πέφτουν τόσο γρήγορα συσσωρεύονται σε στρώματα πιτυρίδας. Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι που πυροδοτούν την κατάσταση.

Πιτυρίδα – αιτίες

Υπάρχει μύκητας

Ο μύκητας pityrosporum ovale ζει στο ανθρώπινο δέρμα, συνήθως χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί γίνονται προβληματικοί, όταν εκτίθονται σε υπερβολική ποσότητα ελάιων που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Ο pityrosporum ovale ευημερεί σε λιπαρά περιβάλλοντα, αναπαράγεται πιο γρήγορα κι έτσι επιταχύνεται η διαδικασία της ανανέωσης και πτώσης, με αποτέλεσμα να γίνεται η πιτυρίδα πιο έντονη.

Ο κρύος καιρός

Ένας άλλος λόγος που υποβοηθά, είναι το περιβάλλον. Είναι πιο συνηθισμένη κατάσταση τον χειμώνα, όταν ο καιρός είναι κρύος και έχει λίγη υγρασία στον αέρα. Παραδόξως, δεν είναι το κρύο που προκαλεί την πιτυρίδα, αλλά πιο συχνά η ζέστη των κλειστών χώρων. Η θέρμανση δημιουργεί  ξηρό και ζεστό αέρα που στεγνώνει το δέρμα. Το στεγνό δέρμα στο κρανίο, όπως και οπουδήποτε αλλού στο σώμα, δημιουργεί νιφάδες, αν δεν ενυδατωθεί.

Υπερβολική φροντίδα

Μερικές φορές η ομορφιά έχει αντίθετα αποτελέσματα. Όταν σκέφτεστε τις ανταύγειες, το βάψιμο και το στέγνωμα, να θυμάστε “όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο”. Όσο πιο πολύ ασχολείστε με τα μαλλιά σας, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να διαταράξετε την ισορροπία του ευαίσθητου ρΗ. Αν υποβάλετε το τριχωτό σας σε χημικά και ζέστη μπορεί να το βλάψετε και η φυσιολογική αντίδρασή του θα είναι να απορρίψει τα κύτταρα, έτσι ώστε να παραχθούν καινούρια.

Η πιτυρίδα δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα

Δεν είναι, σίγουρα, ελκυστικό να κυκλοφορείς με νιφάδες πιτυρίδας στα μαλλιά ή στα ρούχα, ούτε να έχεις κενά στο τριχωτό του κρανίου. Ενώ η πιτυρίδα δεν είναι σοβαρή ασθένεια, προκαλεί σοβαρά συμπτώματα: φαγούρα και φλεγμονή.

Το ξύσιμο και η προσπάθεια να ανακουφίσετε την φλεγμονή που συνδέεται με την πιτυρίδα, μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση.

Η πιτυρίδα μπορεί, επίσης, να οξύνει πιο σοβαρές δερματικές καταστάσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Αν θέλετε να κρατήσετε τα μαλλιά σας και να μην τραβούν την προσοχή των ανθρώπων λόγω της πιτυρίδας, πάρτε τα μέτρα σας για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές.

 

Πηγή: www.transitionshairlosscenters.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.