Ποια φάρμακα οδηγούν σε τριχόπτωση

Ο αριθμός των φαρμάκων που συνταγογραφούνται είναι ψηλότερος από ποτέ. Δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν παρενέργειες, μια από τις οποίες είναι η τριχόπτωση. Αν και αυτός ο τύπος της τριχόπτωσης αντιστρέφεται μόλις σταματήσετε την πρόσληψη του φαρμάκου, καλό είναι να γνωρίζετε τι σας περιμένει.

Διάφοροι τύποι της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση λόγω φαρμάκων, οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται τελογενής αλωπεκία. Αυτό συμβαίνει όταν ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών διακόπτεται, και η τελογενής φάση έρχεται νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Μια άλλη κύρια αιτία της τριχόπτωσης λόγω φαρμάκων είναι η αναγενής αλωπεκία. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τα μαλλιά που βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης, και προκαλείται όταν οι χημικές ουσίες του φαρμάκου επιτίθενται στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να σταματάει την φυσιολογική διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό τους.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να συμβεί όταν σταματήσουν να παίρνουν αντισυλληπτικά εξ’ αιτίας των αντι-ανδρογόνων του φαρμάκου, που ρίχνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες όμως, μπορεί να συμβεί και έμμεσα. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται κάποιες φορές με λίθιο, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στον θυροειδή, ο οποίος με την σειρά του οδηγεί στην τριχόπτωση.

 

Ποια φάρμακα μας βάζουν σε κίνδυνο;

Πολλά φάρμακα έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν τριχόπτωση. Πολλά αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και αντιφλεγμονώδη έχουν συσχετιστεί με αυτήν την κατάσταση. Επίσης, τα αντικαταθληπτικά, όπως το Prozac,  το Zolof, και το Adepin μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις σοβαρές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση άμεσα ή έμμεσα. Τα φάρμακα για τον καρκίνο, για το αδυνάτισμα, για τις καρδιοαγγειακές νόσους και για τις αιματολογικές παθήσεις έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν ξαφνική τριχόπτωση.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά φάρμακα που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Zantac
  • Pepcid
  • Tagamet
  • Warfarin
  • Heparin
  • Wellbutrin
  • Αμφεταμίνες

 

Πώς να αποφύγετε την τριχόπτωση από τα φάρμακα

Αν παρατηρήσετε ξαφνική και έντονη τριχόπτωση στην αρχή μιας φαρμακευτικής αγωγής, συζητήστε με τον γιατρό σας για αλλαγή του φαρμάκου ή αν υπάρχει δυνατότητα, διακοπή του.

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν παρενέργειες για τις οποίες καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς άγχος.

 

 

Πηγή: transitionshairlosscenters.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.