Τελογενής Ροή

Τι είναι η τελογενής ροή;

 

Η τελογενής ροή είναι η αύξηση του αριθμού των μαλλιών που πέφτουν, λόγω ξαφνικού ή έντονου στρες, επειδή κάποιοι θύλακες σταματούν, πρόωρα, να μεγαλώνουν και μπαίνουν στην φάση της στάσης.

Παραμένουν σε αυτήν την φάση για περίπου 3 μήνες και έπειτα πέφτουν, οπότε, όταν ξεκινήσει η τριχόπτωση, ο πάσχων, κατά πάσα πιθανότητα,  θα έχει ήδη ξεπεράσει την κατάσταση που του προκάλεσε το έντονο στρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι προσωρινή και τα μαλλιά, σύντομα, επανέρχονται.

Αν, όμως, η τριχόπτωση συνεχίζεται, πρέπει να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί. 

Τι είναι η χρόνια Τελογενής ροή;

 

Η χρόνια τελογενής ροή ή Διάχυτη τριχόπτωση, όπως αλλιώς είναι γνωστή, είναι μια παρατεταμένη κατάσταση που εκδηλώνει τα ίδια σημάδια με την απλή Τελογενή ροή, όμως η διαφορά τους είναι στην διάρκεια της κατάστασης. Ενώ η Τελογενής ροή είναι προσωρινή και διαρκεί μέχρι 6 μήνες, η Διάχυτη τριχόπτωση είναι πιο σοβαρή κατάσταση, διαρκεί πάνω από 6 μήνες και προκαλεί λέπτυνση των μαλλιών και όχι απώλεια των θυλάκων.

Πως μπορώ να ξέρω αν η τριχόπτωσή μου οφείλεται στην απλή ή την χρόνια Τελογενή ροή;

Από την στιγμή που η διαφορά βρίσκεται στην διάρκεια της κατάστασης, χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να κάνει μια ακριβή διάγνωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή πολλές φορές πίσω από την Τελογενή ροή, απλή ή χρόνια, κρύβονται οι συνέπειες άλλων προβλημάτων υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Θεραπεύεται η Τελογενής ροή;

Ναι, θεραπεύεται και μάλιστα με μεγάλο βαθμό επιτυχίας. Αν και τα μαλλιά που χάνονται αναπληρώνονται φυσιολογικά μόνα τους, οι θεραπείες τα βοηθούν να μεγαλώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τα αποτελέσματα διαφέρουν και εξαρτώνται από την αντιμετώπιση και θεραπεία των άλλων προβλημάτων υγείας.

Ποιους επηρεάζει η Τελογενής ροή;

Φαίνεται να επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά, επειδή τα γεγονότα που την πυροδοτούν έχουν σχέση με την ζωή της γυναίκας, όπως για παράδειγμα:

-τοκετός

-διακοπή της εγκυμοσύνης

-χάπια αντισύλληψης

-φάρμακα

-θεραπείες

-έντονο συναισθηματικό στρες

Τελογενής ροή μετά τον τοκετό

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πέφτουν τα μαλλιά μιας γυναίκας 3 μήνες μετά τον τοκετό, επειδή οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών. Κάποιες στατιστικές δίνουν ποσοστό 20%, ενώ άλλες  το ανεβάζουν μέχρι το 45%. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους 9-12 μήνες μετά τον τοκετό.

 Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πυκνότερα και πιο υγιή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξ’ αιτίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που επιτρέπουν σε μεγαλύτερο αριθμό τριχών να παραμείνουν στην φάση της ανάπτυξης. Όμως μόλις γεννηθεί το παιδί, τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν και οι θύλακες μπαίνουν στην φάση της στάσης. Αυτό ονομάζεται Τελογενής ροή και έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν αυτά τα μαλλιά, 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Τελογενής ροή λόγω τερματισμού εγκυμοσύνης

Όπως και στον τοκετό, έτσι και στην περίπτωση της αποβολής ή της έκτρωσης, η Τελογενής ροή οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων των ορμονών. Οι τρίχες που έχουν μείνει σε φάση ανάπτυξης λόγω των αυξημένων ορμονών, μπαίνουν ξαφνικά σε φάση στάσης και πέφτουν, 3 μήνες μετά το γεγονός.

Τελλογενής ροή λόγω λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών, οπότε και την ανάπτυξη των μαλλιών. Σε πολλές περιπτώσεις αντισυλληπτικών, η τριχόπτωση οφείλεται στην παρουσία ανδρικών ορμονών. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι παρόμοιος με την ανδρικού τύπου αλωπεκία ή την ανδρογενετική αλωπεκία. Όμως και η διακοπή της λήψης των αντισυλληπτικών μπορεί να οδηγήσει σε Τελογενή ροή, εξ’ αιτίας της πτώσης των επιπέδων των ορμονών, όπως συμβαίνει και μετά τον τοκετό .

Τελογενής ροή μετά από χειρουργική επέμβαση 

Το σοκ που προκαλεί μια σοβαρή επέμβαση στον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε Τελογενή ροή. Επίσης, μετά την εμφύτευση μικρομοσχευμάτων στο τριχωτό, εξ’ αιτίας του σοκ που παθαίνουν οι θύλακες, πέφτουν, μέσα στους 3 μήνες που ακολουθούν. Στο διάστημα αυτό, οι μεταμοσχευμένοι θύλακες θα δώσουν τα καινούρια μαλλιά.

 Τελογενής ροή λόγω φαρμάκων

Κάποια φάρμακα προκαλούν επίσης τριχόπτωση, όχι όμως απαραίτητα σε όλους όσους τα λαμβάνουν. Ακολουθεί μια λίστα με φάρμακα που έχουν την τριχόπτωση στις παρενέργειές τους.

Allopurin (για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας)

Heparin (αντιπηκτικό)

Coumarin (αντιπηκτικό)

Clofibrate (για την μείωση της χοληστερίνης)

Gemfibrozil (για την μείωση της χοληστερίνης)

Αυτά τα φάρμακα είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αν έχετε υπόνοιες. ότι τα φάρμακα που παίρνετε έχουν σαν παρενέργεια την τριχόπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

 Τελογενής ροή λόγω έντονου συναισθηματικού στρες

 Οι τραυματικές εμπειρίες, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, ένα ατύχημα, ένα διαζύγιο ή μια κακοποίηση μπορεί να οδηγήσουν τους θύλακες των τριχών να περάσουν στην φάση της στάσης πρόωρα, οπότε, 3 μήνες μετά από το γεγονός, θα παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των τριχών που πέφτουν.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι τύποι παροδικής τριχόπτωσης και, συνήθως, τα μαλλιά επανέρχονται στον φυσιολογικό αριθμό τους σύντομα.

 Ιατρικά προβλήματα που προκαλούν επίμονη τριχόπτωση

Σε κάποιες περιπτώσεις η διάχυτη και ξαφνική τριχόπτωση επιμένει, επειδή υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα από πίσω, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέτοια προβλήματα είναι:

-Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

-Διαβήτης

-Αναιμία

-Συστημικός ερυθηματώδης λύκος

 

 

 

πηγή:www.belgraviacentre.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.