Θεραπεία της τριχόπτωσης με laser

Η θεραπεία της τριχόπτωσης με laser γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Κυκλοφορούν, μάλιστα, στην αγορά μηχανήματα που δηλώνουν ότι είναι ασφαλή για χρήση στο σπίτι. Όμως η θεραπεία με laser αποκαθιστά πραγματικά τα μαλλιά;

Γίνεται μεγάλη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

Υπάρχουν γιατροί που θα σας πουν κατηγορηματικά ότι δεν βοηθάει καθόλου, ενώ άλλοι επιμένουν ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Υπάρχει ιατρική έρευνα που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα, αλλά και μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα που ακολούθησαν την θεραπεία μεlaser διαπίστωσαν πολύ μικρή βελτίωση.

Αξίζει, λοιπόν τον κόπο;

Σημείωση: Οι πληροφορίες που δίνονται στο άρθρο έχουν σκοπό την ενημέρωση. Δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Καλό θα ήταν να συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης.

Τι ακριβώς είναι η θεραπεία της τριχόπτωσης με laser;

 

Το 1967 ένας Ούγγρος επιστήμονας που χρησιμοποιούσε το laserγια την θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το τρίχωμα των ποντικιών μεγάλωνε πολύ γρήγορα.

Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε στην δημιουργία μιας ασφαλούς θεραπείας με χαμηλής έντασης laser(LLLT), κατάλληλη για διάφορες παθήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η αποκατάσταση των μαλλιών.

Κατά την θεραπεία το μηχάνημα εκπέμπει φως, το οποίο διεισδύει στο τριχωτό.

Η έκθεση στο φως διαρκεί 8 με 15 λεπτά και οι συνεδρίες γίνονται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, για να ενεργοποιηθεί η ανάπτυξη των μαλλιών. Ορισμένοι γιατροί συνδυάζουν την θεραπεία με laser με μασάζ του τριχωτού ή κάποια άλλη θεραπεία.

Που μπορεί να γίνει η θεραπεία με laser;

 

Μπορεί να γίνει σε:

 • κλινικές
 • ιατρεία
 • στο σπίτι με την χρήση χτένας laser

 

Η θεραπεία με laser θεωρείται η πιο ασφαλής εναλλακτική θεραπεία για τα άτομα που μέχρι τώρα είχαν να επιλέξουν μόνο ανάμεσα στην εμφύτευση και στην θεραπεία με Μινοξιδίλη.

 

Πως λειτουργεί η θεραπεία με laser;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς ενεργοποιείται η ανάπτυξη των μαλλιών με το laser, αν και οι κατασκευαστές των μηχανημάτων για χρήση στο σπίτι αναφέρουν πώς λειτουργεί αυτός ο τύπος θεραπείας.

Η πιο αποδεκτή θεωρία είναι ότι αυξάνεται η ροή του αίματος στο τριχωτό, ενεργοποιούνται οι θύλακες και παράγουν περισσότερες τρίχες. Επίσης, οι ειδικοί λένε ότι το laser αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα οπότε βοηθά τα μαλλιά να ξαναμεγαλώσουν.

Στις περιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας, πιστεύεται ότι τα lasers συμβάλλουν στην ελάττωση της φλεγμονής, οπότε ανοίγει ο δρόμος για υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

 

Για ποιον είναι κατάλληλη η θεραπεία με laser;

Αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους της τριχόπτωσης.

Πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στην αγορά εξοπλισμού.

Αν η τριχόπτωσή σας οφείλεται σε προβλήματα του θυρεοειδή ή σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η θεραπεία με laser δεν θα σας βοηθήσει. Τα συμπτώματα θα επιμένουν μέχρι να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Ο τύπος της τριχόπτωσης που μπορεί η θεραπεία με laser να θεραπεύσει είναι η γενετική τριχόπτωση (γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία).

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Οι γιατροί που χρησιμοποιούν LLLT θεωρούν ότι δεν είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης. Άρα, το μέγεθος της τριχόπτωσης αποτελεί ένα παράγοντα που καθορίζει την θεραπεία.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία της τριχόπτωσης με laser;

 

Η ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντηθεί  από την στιγμή που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Εν συντομία, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει ιδανικός τύπος laser, ούτε ιδανική ένταση για την επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος. Επίσης δεν έχει καθοριστεί και η ιδανική συχνότητα της θεραπείας.

Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν έρευνες και μαρτυρίες χρηστών μηχανημάτων laser που αναφέρουν και τις δυο απόψεις.

Η Παγκόσμια Κοινότητα Χειρουργών Αποκατάστασης των Μαλλιών δεν παίρνει επίσημη θέση στην αναγνώριση της LLLTως θεραπεία της τριχόπτωσης, αν και αναγνωρίζει τα οφέλη της σαν συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε άλλη αγωγή. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με laser.

 

Πρέπει, επίσης, να είστε προσεκτικοί και με τα σχόλια που διαβάζετε online, από την στιγμή που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητά τους.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να απευθυνθείτε πρώτα σε έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο.

 

Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στις απόψεις;

 

Οι λόγοι είναι πολλοί:

 • Για αρχή, δεν έχει καθοριστεί ο ιδανικός τύπος, η ιδανική συχνότητα και η ιδανική ένταση.
 • Είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά ότι τα θετικά αποτελέσματα προέρχονται μόνο από την θεραπεία με laser.
 • Στα αρνητικά αποτελέσματα, δεν μπορείς να ξέρεις αν το άτομο ακολούθησε την θεραπεία σωστά, αν οι συνεδρίες ήταν αρκετά συχνές ή αν είχαν την σωστή διάρκεια.

Είναι η θεραπεία με laserασφαλής;

 

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι η θεραπεία με laser είναι ασφαλής και δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Όμως, όσοι παίρνετε φωτοευαίσθητα φάρμακα πρέπει να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, επειδή μπορεί να πυροδοτήσει αντίδραση του δέρματος.

Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την θεραπεία σε εγκεκριμένο χώρο και με μηχανήματα που έχουν περάσει από ποιοτικό έλεγχο.

 

Αξίζει να επενδύσεις σε μια θεραπεία με laser;

Αν ο γιατρός σας θεωρεί ότι θα σας βοηθήσει, τότε προχωρήστε στην θεραπεία. Άλλωστε είναι μια ασφαλής θεραπεία και δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

 

Συνοψίζοντας

 • Θεωρείται ασφαλής θεραπεία από την ιατρική κοινότητα.
 • Είναι ανώδυνη.
 • Είναι καθαρή.
 • Μερικά μηχανήματα για χρήση στο σπίτι είναι εύκολο να τα μεταφέρετε.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

 

Τα μειονεκτήματα

 • Δεν είναι κατάλληλη για όλους.
 • Χρειάζεται να αφιερώνετε χρόνο.
 • Δεν αποτελεί μόνιμη λύση και ίσως χρειαστεί χρόνος μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

 

πηγή:www.hairsentinel.com

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.