Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

Είναι ένα ερώτημα που δέχεται πολλών ειδών απαντήσεις, από δοξασίες και γιατροσόφια, μέχρι ηλεκτρονικές διαγνώσεις και αποφθέγματα διάσημων.

 

Όμως πραγματικά, τι προκαλεί την τριχόπτωση; Μπορεί κάτι να γίνει; Γιατί προκαλεί τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα;

 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν λόγοι που προκαλούν την τριχόπτωση.

 

 

Τι ευθύνεται για την τριχόπτωση

Ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία

Η ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία αποτελεί την αιτία της τριχόπτωσης στις ηλικίες 25 με 60.

Πολλοί πάσχοντες γνωρίζουν την προδιάθεσή τους, επειδή έχουν δει γονείς ή άλλους συγγενείς να έχουν το ίδιο θέμα, όμως η γενετική προδιάθεση, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν προέρχεται από τα άμεσα μέλη της οικογένειας.

 

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία χαρακτηρίζεται, είτε από σταδιακή λέπτυνση των μαλλιών στην κορυφή, που μπορεί να φτάσει μέχρι τους κροτάφους, είτε από υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο, που προχωράει γύρω γύρω και τελικά φθάνει μέχρι πίσω.

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ανδρικού τύπου αλωπεκία, όμως τα προϊόντα για την τριχόπτωση μπορούν να την επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν μια εικόνα πυκνών μαλλιών.

 

Τριχόπτωση μετά από την γέννηση του μωρού ή μετά από μια τραυματική εμπειρία

 

Η τριχόπτωση στις γυναίκες, συχνά συμβαίνει την περίοδο μετά την γέννηση του μωρού. Κατά την εγκυμοσύνη, τα μαλλιά των γυναικών πυκνώνουν για να προστατεύσουν το τριχωτό. Όταν αυτό δεν είναι πια απαραίτητο, το σώμα ρίχνει τα περίσσια μαλλιά. Αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία, όμως, από την άλλη, οι γυναίκες στην περίοδο της λοχείας, δεν πρέπει να χάσουν περισσότερα μαλλιά από αυτά που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.

Αν συνεχίζεται η τριχόπτωση, ίσως κρύβεται κάποιος λόγος υγείας, οπότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Αν η ασθενής έχει υποστεί κάποια σοβαρή επέμβαση ή τραυματική εμπειρία, όπως ένα τροχαίο ατύχημα, τότε ίσως εμφανίσει διάχυτη τριχόπτωση.

 

Και στις δυο περιπτώσεις η τριχόπτωση ονομάζεται Τελλογενής ροή.

 

Τριχόπτωση που οφείλεται σε ιατρικούς λόγους ή φαρμακευτική αγωγή

 

Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που εκδηλώνουν τριχόπτωση βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Η πιο κοινή είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Οι ασθενείς που χάνουν περισσότερα μαλλιά από το φυσιολογικό (χάνουμε περίπου 100 τρίχες από το τριχωτό μας καθημερινά), πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για τα φάρμακα και τις παρενέργειές τους.

 

Τα πιο γνωστά φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση είναι τα αντιθρομβωτικά, τα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα, τα B-blockers, οι ορμονικές θεραπείες των ανδρών και των γυναικών και κάποια αντικαταθλιπτικά.

 

Αν η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα βαριάς φαρμακευτικής αγωγής, όπως η χημειοθεραπεία, τα μαλλιά των περισσότερων ασθενών επιστρέφουν πάλι στην φυσιολογική ανάπτυξη. Όμως αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει η λύση της εμφύτευσης.

 

Υγεία και άγχος

 

Μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που οδηγούν στην τριχόπτωση, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη των μαλλιών επηρεάζεται πολύ από την κακή κατάσταση της συνολικής υγείας και τα ψηλά επίπεδα άγχους.

Δεν χρειάζεται να  αναφέρουμε, αν και συχνά το ξεχνάμε, ότι η διατροφή μας είναι η πηγή των απαραίτητων θρεπτικών για τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και βασικών λιπαρών ή κατάλληλων υγρών, μπορεί να στερήσει την ενέργεια από το σώμα μας.

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η τριχόπτωση λόγο άγχους, που μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια μαλλιών για κάποιο διάστημα.

Η Γυροειδής αλωπεκία εκδηλώνεται με αποψιλωμένα κενά, σε ένα ή περισσότερα σημεία του τριχωτού, σε άνδρες και γυναίκες.

Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να προχωρήσει και να δημιουργήσει μεγαλύτερα κενά και να διαρκέσει περισσότερο, αν δεν αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που προκαλούν το άγχος, που μπορεί να οδηγήσουν και σε σωματικές ασθένειες.

 

Η Τριχοτιλλομανία είναι μια κατάσταση, κατά την οποία ο πάσχων τραβάει, καταναγκαστικά, τα μαλλιά του, μεμονωμένα ή σε τούφες, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των θυλάκων του τριχωτού.

 

 

 

 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση οφείλεται σε έναν από τους παραπάνω λόγους. Όμως, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο, για να πάρετε όχι μόνο μια οριστική αξιολόγηση της κατάστασης αλλά και συμβουλές για την αντιμετώπισή της και τις θεραπείες αποκατάστασης.

 

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.