Τριχόπτωση στη δεκαετία των 20

Γιατί χάνω τα μαλλιά μου στα μέσα της δεκαετίας των 20;

Ακούγεται άδικο, αφού όλοι έχουμε στο μυαλό μας την ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία σαν κατάσταση της τρίτης ηλικίας. Μας φαίνεται αδιανόητο να εμφανίζεται στα 20. Δυστυχώς, μπορεί να παρατηρήσουμε τριχόπτωση ακόμη και στο τέλος της εφηβείας, αμέσως μετά το τέλος του σχολείου, και στα 20. Περίπου το 25%των ανδρών αρχίζει να χάνει τα μαλλιά τους στην ηλικία των 30 και υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον λόγο που η τριχόπτωση ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας των 20.

Κάπνισμα

Πολλοί γιατροί συζητούν για την επίδραση του τρόπου ζωής και των επιλογών μας, σε σχέση με την υγεία, πάνω στους θύλακες των μαλλιών. Είναι γνωστό τώρα ότι το κάπνισμα προκαλεί τριχόπτωση, ειδικά στους άνδρες. Από την στιγμή που ένα ψηλό ποσοστό των καπνιστών, στην πραγματικότητα τα 2/3 των καπνιστών, αρχίζουν να καπνίζουν στην εφηβεία τους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη σχέση.

Δίαιτα και τακτική άσκηση

Η δίαιτα είναι η πιο διαδεδομένη αιτία τριχόπτωσης στα μέσα της δεκαετίας των 20. Τα μέσα μας βομβαρδίζουν με καθημερινά άρθρα για νέες δίαιτες. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν προσλαμβάνετε τακτικά, αρκετά θρεπτικά συστατικά δεν θα φτάσουν ποτέ στους θύλακες των μαλλιών σας. Μια υπερβολική δίαιτα ή ένα σωματικό τραύμα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία της τριχόπτωσης, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε, πάντα, μια ισορροπημένη διατροφή και σταδιακά θα χάσετε βάρος, υγιεινά, με την βοήθεια ενός διατροφολόγου, αν χρειαστεί.

Άγχος και τριχόπτωση

Μια άλλη κατάσταση, που δεν έχει υπολογιστεί πολύ και προκαλεί τριχόπτωση σε νέους άνδρες και γυναίκες είναι το άγχος. Η πίεση που δέχονται οι νέοι άνθρωποι να τα πάνε καλά σε μια ανταγωνιστική αγορά, μπορεί να επηρεάσει, μακροπρόθεσμα τα επίπεδα του άγχους και να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Μια άλλη κατάσταση που είναι στενά συνδεδεμένη με το άγχος, ονομάζεται τριχοτιλλομανία και τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν, τραβάνε νευρικά τα μαλλιά τους όταν είναι κάτω από πίεση.

Η κληρονομική αλωπεκία και η τριχόπτωση στα μέσα της δεκαετίας των 20

Δυστυχώς για τους άνδρες, η πιθανότητα να πάρουν το γονίδιο της αλωπεκίας είναι πολύ μεγάλη, και αυτό σημαίνει ότι η τριχόπτωση θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους. Οι μαρτυρίες των ασθενών δείχνουν ότι τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου στην ίδια ηλικία που ξεκίνησαν και των γονιών τους.

Γυναικεία τριχόπτωση στα μέσα της δεκαετίας των 20

Για την γυναικεία τριχόπτωση στα μέσα της δεκαετίας των 20, τα ευρήματα είναι περίπου ίδια, αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια, τότε οι κόρες διατρέχουν κίνδυνο. Ένας άλλος παράγοντας της τριχόπτωσης στις νεαρές γυναίκες, είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες βέβαια οδηγούν σε παροδική τριχόπτωση. Αν σας απασχολεί το θέμα συζητήστε το με έναν ενδοκρινολόγο. Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες είναι συνήθως διάχυτη, με γενική λέπτυνση των τριχών, που αν προχωρήσει περισσότερο, εμφανίζει κενά στην κορυφή του κεφαλιού.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να την αντιμετωπίζουν με μη επιθετικές θεραπείες, με λοσιόν ή χάπια. Άλλη μέθοδος αντιμετώπισης αποτελεί και η εμφύτευση, ειδικά αν η τριχόπτωση είναι αυξανόμενη και ανυποχώρητη, οπότε θεωρείται μόνιμη. Η εμφύτευση μαλλιών είναι ένας δημοφιλής τρόπος να αποκαταστήσετε τα μαλλιά σας, καθώς η αποκατάσταση γίνεται με τα μαλλιά του ίδιου του ασθενή και το αποτέλεσμα είναι φυσικό. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε άνδρες και γυναίκες, και η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, είναι όταν η αλωπεκία είναι ολική, επειδή δεν έχουν μείνει ζωντανοί θύλακες. Πιο μοντέρνοι τρόποι αντιμετώπισης είναι η μεσοθεραπεία και το PRP.

Τι συμβουλεύουμε

Οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες που πάσχουν από τριχόπτωση  καλό θα είναι να συζητήσουν με έναν ειδικό, πριν κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής κάνουν καλό στους θύλακες όμως είναι επίσης σημαντικό να πάρετε μια σωστή εκτίμηση της τριχόπτωσης, για να ακολουθήσετε την θεραπεία που θα φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.