Τριχόπτωση στις νέες γυναίκες

Νέες, γυναίκες, μαλλιά που πέφτουν….

Ο αριθμός των νεαρών γυναικών που στην ηλικία των 30 και 40  εμφανίζουν τριχόπτωση, αυξάνεται συνεχώς. Στην Δύση, εκτιμάται ότι το 37% των γυναικών (1 στις 3) υποφέρουν από λέπτυνση των μαλλιών ή αλωπεκία, και οι περισσότερες βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 50, που μέχρι τώρα αποτελούσε τον μέσο όρο  ηλικίας της αναμενόμενης τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες είναι διάχυτη αρχικά, και συχνά ξεκινά σταδιακά με λέπτυνση σε περιοχές γύρω από τους κροτάφους και την κορυφή. Οι πάσχουσες παρατηρούν πρώτα περισσότερες τρίχες στην βούρτσα και στην μπανιέρα από ότι συνήθως, και μετά ερευνούν το κεφάλι τους.

Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες προκαλεί συναισθηματική μελαγχολία. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία, αν και οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, δεν συζητείται πολύ, και με την συνεχή πίεση που δέχονται οι γυναίκες να ακολουθούν τα πρότυπα της ομορφιάς, η τριχόπτωση τις κάνει να νοιώθουν κοινωνικά απομονωμένες. Το 96% των γυναικών πιστεύει ότι οι άνδρες εξακολουθούν να είναι ελκυστικοί, παρά την τριχόπτωση, ενώ οι γυναίκες υποφέρουν από μελαγχολία και μοναξιά. Η πρώτη πόρτα που χτυπάνε, συνήθως, οι γυναίκες, είναι του παθολόγου, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σε γενικά ιατρικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να τους προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις. Θα δούμε παρακάτω τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις.

Οι αιτίες της τριχόπτωσης στις νέες γυναίκες

 

Η τριχόπτωση στις νέες γυναίκες οφείλεται, κυρίως, σε ιατρικά θέματα που ήδη υπάρχουν ή σε παρενέργειες φαρμάκων που ήδη παίρνουν.

Μερικοί από τους λόγους που προκαλούν τριχόπτωση είναι:

Γενετική τριχόπτωση: η γυναικείου τύπου αλωπεκία εμφανίζεται λόγω της κατάστασης που υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση των θυλάκων που μπορεί να διαγνωστεί είτε με βιοψία, είτε με την γενική εξέταση του γιατρού.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: ιδιαίτερα συνηθισμένο στις νεαρές γυναίκες, το σύνδρομο αυτό σημαίνει ότι μια μη φυσιολογική ή χαμηλή ορμονική δραστηριότητα συμβαίνει στις ωοθήκες. Η λέπτυνση των μαλλιών εμφανίζεται εξ’ αιτίας των ψηλών επιπέδων των ανδρογόνων ή της τεστοστερόνης και της Διυδροτεστοστερόνης (ΔΥΤ). Τα ψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών στις γυναίκες, ειδικά  της ΔΥΤ, προκαλούν τριχόπτωση.

Τρόπος ζωής, άγχος, ή προβλήματα υγείας: είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, η οποία  γίνεται αντιληπτή μετά από εβδομάδες από το γεγονός ή το τραύμα που το προκάλεσε. Η Τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων τραβάει καταναγκαστικά τα μαλλιά του με αποτέλεσμα την φτωχή αναγέννηση των μαλλιών.

Διατροφή: αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο επηρεάζει η διατροφή όλο το σώμα μας, κι όχι μόνο το βάρος μας. Η ανάπτυξη των μαλλιών μας και η κατάσταση τους, διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι από την διατροφή. Το σύστημα συντήρησης του σώματος δίνει προτεραιότητες, αλλά τα μαλλιά  αποτελούν χαμηλής σημασίας ανάγκη για το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά ωφελούνται μόνο από τα θρεπτικά που απομένουν, αφού έχουν διανεμηθεί στα ζωτικά όργανα, οπότε αν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά τα μαλλιά υποφέρουν.

Έλλειψη σιδήρου (αναιμία): η έλλειψη σιδήρου, σαν αποτέλεσμα μιας διατροφής με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, ή ενός ιατρικού προβλήματος που επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Υπέρ-(ψηλό επίπεδο ορμόνης) ή υπό-(χαμηλό επίπεδο ορμόνης) θυρεοειδισμός: είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση που προκαλεί τριχόπτωση. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται και για τις δυο μορφές, πρέπει να ακολουθείται με προσοχή, καθώς οι παρενέργειες της πολύ ψηλής ή της πολύ χαμηλής δόσης, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Γι’ αυτό είναι συχνά, δύσκολο να αντιληφθείς αν η τριχόπτωση οφείλεται στην κατάσταση του θυρεοειδή ή στα φάρμακα.

Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο Λύκος ή η Γυροειδής Αλωπεκία: όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες, επιτίθεται στους θύλακες, στο δέρμα και στην ανάπτυξη των μαλλιών.

 

Πέντε θεραπείες για την τριχόπτωση στις νέες γυναίκες

  • Συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο. Είτε παίρνετε φάρμακα, είτε όχι,  συμβουλευθείτε έναν ειδικό διατροφολόγο για να εντοπίσετε αν η διατροφή σας επηρεάζει τα μαλλιά και το δέρμα σας και να σας συμβουλεύσει πώς θα βοηθήσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας.
  • Ελάττωση του άγχους. Αν η τριχόπτωσή σας οφείλεται στο άγχος,είναιστο χέρι σας να κάνετε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Φροντίστε να κρατάτε ισορροπία στην καθημερινότητά σας και να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία σας, γενικά, και στα μαλλιά σας.
  • Το stylingκαι η προστασία των μαλλιών. Αν, ήδη, υποφέρετε από τριχόπτωση, είναι σημαντικό να προσέχετε τις διαδικασίες και τα προϊόντα styling, επειδή μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη.
  • Αναδόμηση των μαλλιών. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αναδόμηση των γυναικείων μαλλιών.
  • Επισκεφτείτε τον ιατρό. Ο Δερματολόγος σας είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε να σας καθοδηγήσει στη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.