Τριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία: Τι πρέπει να ξέρετε και τι δεν πρέπει να συμβουλεύετε

 Η τριχοτιλλομανία ή το τράβηγμα των μαλλιών είναι κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε. Εκτός αν κάποιος από τους γνωστούς σας υποφέρει από αυτήν την κατάσταση. Είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένο απ’ ότι νομίζετε, 280 εκατομμύρια ή 3,4% του πληθυσμού παρουσιάζει τριχοτιλλομανία σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Έρευνας Υγείας.

Τι προκαλεί την τριχοτιλλομανία;

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική διαταραχή, η οποία υποκινείται από παράγοντες όπως το στρες, η αγωνία, η ανία και μια σειρά λόγων ψυχολογικής φύσης. Κάποιοι το κάνουν ασυναίσθητα, ενώ άλλοι λαμβάνουν μια αίσθηση ικανοποίησης από το τράβηγμα των μαλλιών.

Τι δεν πρέπει να συμβουλεύετε;

“Ηρέμησε”

Αν και η αγωνία και το άγχος είναι σίγουρα η αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση, με το να λέτε σε κάποιον να ηρεμήσει δεν πρόκειται να γίνει η ζωή του ξαφνικά τέλεια. Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Όπως δεν λέμε (ή μάλλον δεν πρέπει να λέμε) σε κάποιον που βιώνει κρίση πανικού να ηρεμήσει, το ίδιο ισχύει και σ ΄αυτήν την κατάσταση. Είναι πιο δύσκολο από το απλώς να ηρεμήσει στην περίπτωση της τριχοτιλλομανίας.

“Σταμάτα”

Και γι’ αυτήν την φράση ισχύει ότι και με την προηγούμενη. Αν το να σταματήσει ήταν τόσο εύκολο, δεν θα βίωνε αυτήν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, πιέζοντας κάποιον να σταματήσει και υπονοώντας ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, του δημιουργείτε περισσότερο άγχος.

“Μην κρύβεσαι”

Όπως και στον αυτοτραυματισμό, το να φέρνεις κάποιον σε δύσκολη θέση λέγοντας του να μην κρύβει αυτό που κάνει, δεν βοηθάει. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του και να θεωρήσει ότι η κατάστασή του  είναι αθεράπευτη. Αν αισθάνεται την ανάγκη να κρύψει αυτό που κάνει, αφήστε το. Με την ίδια λογική, μην σχολιάζετε όταν βλέπετε ότι τραβάει τα μαλλιά του. Αυτό το σχόλιο μπορεί να φέρει αμηχανία και ντροπή και να εμποδίσει την πορεία της αποκατάστασης.

 

Αν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε υποφέρει από τριχοτιλλομανία, ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία. Τέλος η αποκατάσταση ή η αντικατάσταση των μαλλιών θα φέρει πίσω την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του.

Η απώλεια των μαλλιών λόγω τριχοτιλλομανίας μπορεί να αποτελέσει τρομακτική και προβληματική κατάσταση.

 

 

Πηγή: transitionshairlosscenters.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.