Ανδρική τριχόπτωση

Γιατί η τριχόπτωση είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες;

 

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τριχόπτωση, κάποια στιγμή στη ζωή τους, από τις γυναίκες.

 

Αν και η τριχόπτωση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τους άνδρες, δεν την κάνει λιγότερο αποκαρδιωτική γι’ αυτόν που την βιώνει. Η απώλεια των μαλλιών κλονίζει την αυτοπεποίθηση και προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων που φτάνουν μέχρι την κατάθλιψη.

 

Πολλοί άνδρες επιλέγουν να κρύβουν την τριχόπτωσή τους για αρκετό διάστημα, πριν αναζητήσουν βοήθεια. Όμως, η τριχόπτωση δεν πρέπει να αποτελεί λόγο να κρύβεστε, όταν η λύση είναι μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία, η οποία μπορεί να σας δώσει πίσω πυκνά και υγιή μαλλιά.

 

Ενώ, και οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν καταστάσεις τριχόπτωσης, είναι πιο ορατή στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες και οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους με διαφορετικό τρόπο. Θα εξετάσουμε, λοιπόν, γιατί η τριχόπτωση είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

 

 

Η Ανδρογενής Αλωπεκία είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες

Η μόνιμη τριχόπτωση επηρεάζει το 70% των ανδρών και το 40%των γυναικών, κάποια στιγμή στην ζωή τους. Αυτή είναι μια διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα που εξηγείται παρακάτω.

Βασικά, οι άνδρες είναι επιρρεπείς σε μια κατάσταση, γνωστή σαν ανδρογενής αλωπεκία. Είναι μια κατάσταση που κληρονομείται γενετικά, συχνά αναφέρεται σαν ανδρικού τύπου αλωπεκία, και ξεκινάει με τριχόπτωση στους κροτάφους και υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, σχηματίζοντας το σχήμα “Μ”. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μαλλιά χάνονται και από την κορυφή του κεφαλιού.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει την δραστηριότητα των υποδοχέων των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών. Αυτοί οι υποδοχείς ανταποκρίνονται στα ανδρογόνα με την μορφή της Διυδροτεστοστερόνης (ΔΥΤ), ένα υπο-προϊόν της τεστοστερόνης, η οποία συρρικνώνει τους θύλακες  και δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Επειδή οι άνδρες παράγουν τεστοστερόνη σε όλη τους την ζωή, παράγουν συνέχεια και την ΔΥΤ, κι έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα μαλλιά τους, από ότι έχουν οι γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν αυτή την γενετική προδιάθεση.

 

Τριχόπτωση στους νεαρούς άνδρες

 

Μερικοί άνδρες βιώνουν την τριχόπτωση στην εφηβεία και στην αρχή της δεκαετίας των 20 εξ’ αιτίας των ορμονών. Από την στιγμή που οι ορμόνες είναι σε έξαρση στην εφηβεία, υπάρχει ο κίνδυνος, για πολλούς άνδρες, να χάσουν τα μαλλιά τους, καθώς η τεστοστερόνη παράγεται σε πολύ ψηλότερο επίπεδο στην εφηβεία, από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στην ζωή του άνδρα. Ακόμη και αν δεν υπάρχει το γονίδιο της ανδρικού τύπου αλωπεκίας, η αύξηση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των θυλάκων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Τριχόπτωσης, μέχρι την ηλικία των35, σχεδόν τα δυο τρίτα των ανδρών θα χάσουν κάποια μαλλιά. Μέχρι την ηλικία των 50, 85% θα εμφανίσουν λέπτυνση ή θα έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσό των μαλλιών.

Ενώ κάποιες γυναίκες  εμφανίζουν τριχόπτωση νωρίς, το πιο συνηθισμένο είναι μετά την εμμηνόπαυση, όχι επειδή αυξάνεται η τεστοστερόνη, αλλά επειδή πέφτουν τα επίπεδα των άλλων ορμονών. Η τριχόπτωση πριν την εμμηνόπαυση οφείλεται συνήθως σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλωπεκία, που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και να προκαλέσει τριχόπτωση μόνιμη ή παροδική. Συνήθως οφείλεται στο άγχος και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

 

Η τριχόπτωση στους άνδρες είναι πιο εμφανής

 

Ένας άλλος λόγος που η τριχόπτωση είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από τις γυναίκες, είναι ότι στους άνδρες, είναι πιο εμφανής η απώλεια των μαλλιών. Όπως είπαμε προηγουμένως, η ανδρικού τύπου αλωπεκία είναι πολύ εμφανής και όταν ξεκινήσει, η πορεία της δεν είναι σταδιακή.

Οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους με βραδύτερο ρυθμό, γι’ αυτό εμφανίζεται σαν λέπτυνση και όχι σαν απώλεια, ενώ οι άνδρες έχουν την τάση να χάνουν πολλά μαλλιά, σε σύντομο διάστημα, από συγκεκριμένες περιοχές της κεφαλής και της γραμμής του τριχωτού.

 

 

Γιατί δεν εμφανίζουν όλοι οι άνδρες γρήγορη τριχόπτωση;

 

Σύμφωνα με την θεωρία των ορμονών, όλοι οι άνδρες θα έπρεπε να παρουσιάσουν τριχόπτωση, αφού παράγουν τεστοστερόνη, οπότε και το υπο-προϊόν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι άνδρες παράγουν περισσότερο από άλλους και μερικοί έχουν περισσότερους υποδοχείς από τους άλλους.

Ένας άνδρας που παράγει πολλές ορμόνες, μπορεί να μην εμφανίσει τριχόπτωση, αν έχει λιγότερους υποδοχείς στους θύλακες. Επίσης, δεν είναι όλοι οι άνδρες επιρρεπείς στην ανδρικού τύπου αλωπεκία, αφού αυτή η κατάσταση περνάει, συνήθως, γονιδιακά, οπότε ο άνδρας του οποίου ο πατέρας υποφέρει από τριχόπτωση, έχει την γενετική  προδιάθεση να εμφανίσει τριχόπτωση και έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει τα μαλλιά του, σε σχέση με κάποιον του οποίου ο πατέρας έχει διατηρήσει τα μαλλιά του.

 

Πρόληψη της τριχόπτωσης

 

Ενώ κάποιοι άνδρες έχουν την προδιάθεση να χάνουν περισσότερα μαλλιά από άλλους, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την επιβραδύνετε. Ένας τρόπος είναι να μην ερεθίζετε τους θύλακες των μαλλιών με υπερβολική χρήση χημικών και συνεχές styling, δηλαδή αποφύγετε τις συχνές βαφές και την χρήση θερμότητας.

Μπορείτε, επίσης, να βοηθήσετε την καλή ανάπτυξη των μαλλιών σας, ακολουθώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο, ψευδάργυρο, Βιταμίνη D, πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τις τροφές που καταναλώνετε, γιατί θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών σας και θα διατηρήσουν τους θύλακες υγιείς.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.