Δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες: Πόσο βλαβερές είναι για τα μαλλιά;

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούν να παραμείνουν υγιής και να φαίνονται και να αισθάνονται όμορφοι. Για  μερικούς αυτό σημαίνει αυστηρές δίαιτες και άσκηση. Μια επιλογή είναι η δίαιτα με μειωμένους υδατάνθρακες ή η κετονογενετική δίαιτα, στην οποία οι υδατάνθρακες είναι περιορισμένοι ή εντελώς αποκλεισμένοι, όπως η δίαιτα Atkins, η Dukan και η Keto.

Αν και αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές σε μερικούς ανθρώπους και να χάνουν βάρος, να έχουν θετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, σε ασθένειες όπως Alzheimer και Parkinson, δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Τα αποτελέσματα των διατροφικών αλλαγών

Η πιθανή σύνδεση της τριχόπτωσης με τις δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες αποτελεί θέμα συζήτησης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτεί μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών για να λειτουργήσει και να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτά τα θρεπτικά προέρχονται κυρίως από την καλή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει διάφορες τροφές, που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Αν στερήσετε το σώμα σας από κάποια θρεπτικά συστατικά ή αν μειώσετε την ποσότητα που προσλαμβάνετε τότε αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η υγεία των μαλλιών σας.

Οποιαδήποτε σημαντική διατροφική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αρχικά μέσα στους 3-6 μήνες, αλλαγή στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί χάνουμε περισσότερα μαλλιά από ότι συνήθως κατά την διάρκεια διατροφικών αλλαγών, ασθένειας, άγχους, υπερβολικής άσκησης και ελλείψεις θρεπτικών.

Όλα αυτά φέρνουν στο σώμα και στα μαλλιά  ένταση και έτσι επηρεάζεται ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών.

Ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών χωρίζεται σε 4 στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο, αναγενής φάση,  η τρίχα μεγαλώνει και αυτό διαρκεί 2-7 χρόνια. Έπειτα μπαίνει στην δεκαήμερη φάση, καταγενής,  κατά την οποία οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται και η ανάπτυξη σταματά. Το τρίτο στάδιο είναι το τελικό στάδιο ανάπτυξης της τρίχας, τελλογενής, στο οποίο η τρίχα παραμένει μέχρι 3 μήνες, ενώ τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν από κάτω. Κατά την διάρκεια της τελικής φάσης τα παλιά μαλλιά θα πέσουν για να δώσουν χώρο στα καινούρια.

Στην περίπτωση της δίαιτας με μειωμένους υδατάνθρακες, καθώς προσπαθεί το σώμα να προσαρμοστεί στην μετάβαση σε μια νέα διατροφή, περισσότεροι θύλακες θα μπουν  στην φάση της ηρεμίας κι έτσι θα αυξηθεί η τριχόπτωση.

Είναι προσωρινό

Τα καλά νέα είναι, βέβαια, ότι αυτή η τριχόπτωση είναι προσωρινή και τα μαλλιά τελικά θα επιστρέψουν στον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης, αντικαθιστώντας τα μαλλιά που έπεσαν, με  καινούρια.

 

Αν βιώνετε σοβαρή τριχόπτωση και ακολουθείτε μια δίαιτα με μειωμένους υδατάνθρακες, καλό είναι να σταματήσετε την δίαιτα ή να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για θεραπεία τριχόπτωσης.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.