Διυδροτεστοστερόνη και τριχόπτωση: Ένας ισχυρός δεσμός

Διυδροτεστοστερόνη και τριχόπτωση: Ένας ισχυρός δεσμός

Μια από τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι μια ορμόνη, η διυδροτεστοστερόνη. Αυτό το άρθρο εξετάζει την στενή της σχέση με την τριχόπτωση.

Όταν ένας άνδρας πάσχει από τριχόπτωση, του προκαλείται άγχος, επειδή θεωρείται σημάδι γήρατος. Υπάρχουν, όμως, πολλά περισσότερα θέματα, πέρα από την ηλικία.

Τι είναι η διυδροτεστοστερόνη;

Είναι μια από τις ορμόνες που δίνουν τα χαρακτηριστικά του φύλου, όπως στους άνδρες, τριχοφυία στο σώμα, βαθιά φωνή και σωματική μάζα. Συνδέεται, επίσης στους άνδρες, με την ανάπτυξη υπερμεγέθη προστάτη.

Αυτή η ορμόνη παράγεται και στις γυναίκες, αλλά, στους άνδρες η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη. Βοηθάει στην ρύθμιση κάποιων σωματικών λειτουργιών, όπως στην παραγωγή αιμοπεταλίων και σε νευρολογικής φύσης διαδικασίες.

Πως επηρεάζει την τριχόπτωση;

Η ορμόνη προκαλεί σωματικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένης και της τριχόπτωσης. Μερικοί θύλακες είναι γενετικά επιρρεπείς στην τριχόπτωση, έτσι αν η διυδροτεστοστερόνη συσσωρευτεί με τον καιρό στο θυλώδες χώριο μέσα στον θύλακα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να οδηγεί σε αλωπεκία.

Μερικές φορές τα επίπεδα της ορμόνης αυτής στο τριχωτό είναι τόσο γυψηλά, που είναι απλά αδύνατον να αναπτυχθούν νέες τρίχες. Οι άνθρωποι, βέβαια, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς να επηρεαστούν από αυτήν την γενετική προδιάθεση που συνδέει την διυδροτεστοστερόνη με την τριχόπτωση. Από την στιγμή, όμως, που η ορμόνη ενεργοποιήσει ένα συγκεκριμένο ανενεργό γονίδιο, ο θύλακας επηρεάζεται και εμφανίζεται η αλωπεκία.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία που οφείλεται στην διυδροτεστοστερόνη;

Η κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην διυδροτεστοστερόνη και στην τριχόπτωση είναι σημαντική για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν την σωστή θεραπεία. Αν επιβεβαιωθεί ότι η διυδροτεστοστερόνη είναι η αιτία της τριχόπτωσης, υπάρχουν ορμονικές θεραπείες που ονομάζονται αναστολείς της 5 άλφα-αναγωγάσης οι οποίες μπλοκάρουν το ένζυμο 5aR που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη.

Έτσι εμποδίζεται η καταστροφική επίδραση στούς θύλακες της τρίχας και σταματά η συσσώρευσή της στο τριχωτό.
Με λιγότερη ποσότητα διυδροτεστοστερόνης στο αίμα, οι θύλακες μπορούν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τελευταία αναπτύχθηκαν και τοπικά σκευάσματα που αναστέλουν την 5 άλφα-αναγωγάση σε μορφή τζελ, που δεν έχουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των μέχρι τώρα θεραπειών που λαμβάνονταν με μορφή χαπιών.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις θεραπείες αυτές, συζητώντας με τον γιατρό σας. Αν κατανοήσετε την σχέση της ορμόνης με την αλωπεκία,τότε μπορεί να βρεθεί εύκολα μια λύση.

Πηγή: www. transitionshairlosscenters.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.