Eκτίμηση των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης

Τα μαλλιά περνάνε από 3 φάσεις, την αναγενή φάση, την καταγενή φάση και την τελογενή φάση.

Η τριχόπτωση που αναφέρεται ως αλωπεκία είναι μια πάθηση συνηθισμένη, σε νεαρά αλλά και μεγαλύτερα άτομα, που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Αν και τα μαλλιά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη λειτουργία στον οργανισμό, , όταν αρχίζουν να πέφτουν, ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αναζήτηση της λύσης που θα βοηθήσει την κατάσταση.

Ένα φυσιολογικό άτομο χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Όμως αυτό περνάει, συνήθως, απαρατήρητο. Κάθε τρίχα περνάει από 3 στάδια ανάπτυξης. Περίπου το 85-90% των τριχών στο κεφάλι βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης (αναγενής φάση). Παραμένουν σ’ αυτό το στάδιο για 2 με 6 χρόνια. Μετά ακολουθεί η καταγενής φάση που επηρεάζει το 2 με 3% των θυλάκων. Στην επόμενη, τελογενή, φάση περίπου το 10 με 15% των θυλάκων περνάνε στην περίοδο της στάσης για περίπου 3 μήνες. Μετά από αυτή την φάση, η τρίχα απορρίπτεται, αφήνοντας ένα σκληρό, συμπαγές οζίδιο.

Η προσεκτική εξέταση των περιοχών του τριχωτού με τριχόπτωση βοηθάει στην διάγνωση μιας υποβόσκουσας πάθησης. Μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση της τριχόπτωσης, γίνεται με το τράβηγμα. Αν με ένα ελαφρύ τράβηγμα 25 – 50 τριχών, ξεριζωθούν 1 με 2 τρίχες, είναι φυσιολογικό. Όμως στις περιπτώσεις της έντονης τριχόπτωσης, ξεριζώνονται 10 με 15 τρίχες. Η τρίχα έπειτα εξετάζεται με το μικροσκόπιο προσεκτικά. Μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθούν και αιματολογικές εξετάσεις, ανάλογα με την υποβόσκουσα πάθηση. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται και βιοψία του τριχωτού.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Η αιτία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι μια τοπική πάθηση του τριχωτού ή μια πάθηση που επηρεάζει όλο το σώμα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες τριχόπτωσης είναι οι εξής:

Ανδρογενετική αλωπεκία: Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η ανδρικού τύπου αλωπεκία που κυριαρχεί στην οικογένεια. Τα μαλλιά χάνονται αφήνοντας ένα κενό σε σχήμα Μ, κυρίως στην κορυφή και στους κροτάφους. Τέτοια μορφή αλωπεκίας μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες, με απώλεια στην μπροστινή και κεντρική περιοχή του κεφαλιού. Οι γυναίκες με αυτό τον τύπο αλωπεκίας μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων και πρέπει να ελεχθούν και για άλλες παθήσεις, όπως δασυτριχισμό, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακμή και στειρότητα.

Τελογενής ροή: Η Τελογενής ροή είναι μια πάθηση κατά την οποία η φυσιολογική ισορροπία ανάμεσα στην φάση στάσης και ανάπτυξης διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η τελογενής φάση. Έτσι, οδηγούμαστε στην έντονη απώλεια των μαλλιών και στην μείωση του συνολικού αριθμού των τριχών. Μερικές από τις παθήσεις που καταλήγουν σε τελογενή ροή είναι:

  • Σωματικό στρες από επέμβαση, σοβαρή ασθένεια, συναισθηματική κρίση ή εγκυμοσύνη.
  • Ιατρικές παθήσεις, όπως:

– υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός

– συστημική αμυλοείδωση

– δυσλειτουργία του συκωτιού ή του νεφρού

– φλεγμονές του εντέρου

– λεμφοπαραγωγικές διαταραχές

– αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η δερματομυοσίτιδα

– χρόνιες φλεγμονές , όπως ο HIVκαι η σύφιλη

– φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ψωρίαση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η αλλεργική δερματίτιδα επαφής

  • Διατροφικοί παράγοντες:
  • Έλλειψη ψευδάργυρου και σιδήρου
  • Μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης, λιπαρών οξέων και θερμίδων, λόγω αυστηρής δίαιτας ή λιμοκτονίας.
  • Σύνδρομο κακής απορρόφησης και ασθένεια στο πάγκρεας
  • Έλλειψη της βιταμίνης D
  • Φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ανδρογόνα, τα ρετινοειδή, τα β-blockers,τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιπηκτικά και τα angiotensin- αναστολείς μετατροπής του ενζύμου.

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί 3 μήνες μετά από το συμβάν. Η θεραπεία της πάθησης έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα την λύση του προβλήματος της τριχόπτωσης. Οπότε, η τελογενής ροή αποτελεί σύμπτωμα μιας πάθησης και όχι ασθένεια από μόνη της.

Η γυροειδής αλωπεκία: Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει τοπική τριχόπτωση. Όταν η τριχόπτωση επεκταθεί σε όλο το τριχωτό, η πάθηση ονομάζεται ολική αλωπεκία. Αν συνοδεύεται από απώλεια τριχών σε όλο το σώμα, ονομάζεται γενική αλωπεκία.Οι τρίχες στις πάσχουσες περιοχές μοιάζουν με θαυμαστικά, δηλαδή οι τρίχες λεπταίνουν αλλά ο αυλός παραμένει ο ίδιος.

Μπορεί να έχει σχέση με αυτοάνοσα νοσήματα και οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται, χωρίς θεραπεία σε 6 με 12 μήνες. Το 30% των περιπτώσεων εμφανίζουν ξανά αυτή την μορφή τριχόπτωσης. Η πρόγνωση είναι χειρότερη αν η πάθηση διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο και χειροτερεύει αν έχει αρχίσει από την εφηβεία και αν υπάρχουν άλλα άτομα στην οικογένεια με την ίδια μορφή τριχόπτωσης ή σε ασθενείς με σύνδρομο Down.

Aναγενής ροή: Η απώλεια των μαλλιών στην αναγενή φάση συμβαίνει λόγω της χημειοθεραπείας, της ακτινοβολίας (η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει και τελογενή ροή) και της δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα ή βορικό οξύ. Η τριχόπτωση συνήθως εμφανίζεται 1 με 2 εβδομάδες μετά από το γεγονός που την πυροδότησε και γίνεται ορατή σε 1 με 2 μήνες. Η γυροειδής αλωπεκία έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών κατά την αναγενή φάση.

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχιατρική πάθηση κατά την οποία ο ασθενής τραβάει τα μαλλιά του/της. Εμφανίζεται στις ηλικίες από 8-12 χρονών δημιουργώντας κενά ακαθόριστου σχήματος. Σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής τρώει τις τρίχες που ξεριζώνει, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στο έντερο.

Αλωπεκία από έλξη: Η αλωπεκία από έλξη είναι μια πάθηση κατά την οποία το άτομο χάνει τα μαλλιά του εξ’ αιτίας του δεσίματος των μαλλιών σε σφιχτές κοτσίδες και πλεξούδες. Είναι απαραίτητη η αλλαγή του τρόπου χτενίσματος για να μην προχωρήσει περισσότερο η τριχόπτωση.

Μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής: Η μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι φλεγμονή τριχοφυτίας. Αποτελεί ένα είδος μυκητιακής φλεγμονής κατά την οποία υπάρχει μια κάκωση στο τριχωτό, όπου οι τρίχες γίνονται εύθραυστες και σπάνε εύκολα.

Ουλωτική αλωπεκία: Η ουλωτική αλωπεκία είναι μια πάθηση κατά την οποία οι θύλακες των τριχών έχουν καταστραφεί μόνιμα, οπότε και η τριχόπτωση είναι μόνιμη. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και μολύνσεις, όπως η κυτταρίτιδα.

Συχνές ερωτήσεις

1.Ποιον γιατρό να επισκεφθώ;

Πρέπει να επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο αν υποφέρετε από τριχόπτωση.

2.Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της διάχυτης τριχόπτωσης;

Η διάχυτη τριχόπτωση  στο τριχωτό , όπως και σε όλο το σώμα οφείλεται στην γενική αλωπεκία. Η τριχόπτωση μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, με την πλειοψηφία των τριχών στην τελογενή φάση, οφείλεται στην τελογενή ροή. Η τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής με τρίχες που έχουν την μορφή του θαυμαστικού αποτελεί ένδειξη της ολικής αλωπεκίας.

3.Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της εστιακής τριχόπτωσης;

Η εστιακή τριχόπτωση με τα αποψιλωμένα κενά και τις τρίχες με μορφή θαυμαστικού αποτελεί ένδειξη της γυροειδούς αλωπεκίας. Η μυκητίαση του τριχωτού προκαλεί τριχόπτωση και κάνει τα μαλλιά εύθραυστα. Τα αποψιλωμένα κενά μπορεί να δείχνουν τριχοτιλλομανία. Η απώλεια των μαλλιών από την μπροστινή και πλαϊνή  περιοχή του τριχωτού λόγω της έλξης από τα χτενίσματα οφείλεται στην αλωπεκία από έλξη. Η παρουσία φλεγμονής, όπως η κυτταρίτιδα και η θυλακίτιδα, αποτελεί ένδειξη ουλωτικής αλωπεκίας.

 

 

 

 

 

πηγή:www.medindia.net

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.