Εξετάσεις για την τριχόπτωση

Διαγνωστικές εξετάσεις που κάνει ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος

 

Ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος εξετάζει τα μαλλιά και κάνει ερωτήσεις στον ασθενή σχετικά με τον τρόπο ζωής του, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να εφαρμόσει την σωστή θεραπεία, πέρα από τα συμπτώματα ή τις ανησυχίες  που αναφέρει ο ασθενής.

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τις συνήθεις διαγνωστικές εξετάσειςπου κάνει ο γιατρός στην πρώτη συνάντηση.

Ιατρικό ιστορικό

 

Ο γιατρός πρέπει να έχει μια γενική εικόνα του ιατρικού ιστορικού σας, επειδή κάποια προηγούμενη ασθένεια μπορεί να συμβάλλει στην τριχόπτωση, ή στην κατάσταση του τριχωτού.

Το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια παίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο.

Όσες περισσότερες πληροφορίες δώσετε στον γιατρό, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτόν να εντοπίσει και να θεραπεύσει την αιτία της τριχόπτωσης. 

Διατροφή

Αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, η ανάπτυξη και η κατάσταση των μαλλιών σας επηρεάζεται δραματικά. Η έλλειψη βιταμινών, σιδήρου, ψευδάργυρου και φολικού οξέος θα σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

Τα μαλλιά είναι το τελευταίο σημείο του σώματος που παίρνει θρεπτικά, καθώς προηγούνται τα εσωτερικά όργανα, γι’ αυτό φροντίστε να προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα, για να έχουν και τα μαλλιά την πιθανότητα να πάρουν μερικά.

Άγχος

Το άγχος που προκαλείται από σημαντικά γεγονότα ή τραυματικές καταστάσεις, αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της αλωπεκίας, της δραματικής τριχόπτωσης.

Ενημερώστε τον γιατρό για οποιαδήποτε σημαντικά γεγονότα ή σημαντικές αλλαγές έγιναν στην ζωή σας, για να τον βοηθήσετε να αξιολογήσει τον λόγο που χάνετε τα μαλλιά σας. 

Ο τρόπος ζωής

Οι πληροφορίες σχετικά με την διατροφή,  τον ύπνο, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, θα δώσουν στον γιατρό τις λεπτομέρειες που χρειάζεται, για να σας προτείνει την σωστή θεραπεία. 

Η καθημερινή περιποίηση των μαλλιών

Η καλή, καθημερινή περιποίηση μπορεί να κάνει θαύματα στα μαλλιά σας. Ο γιατρός πρέπει να ξέρει πώς χτενίζετε και συμπεριφέρεστε στα μαλλιά σας, για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα των μαλλιών σας και την κατάσταση του τριχωτού, και να αποφύγετε τις τυχόν βλάβες. 

Οι εξετάσεις που θα κάνει ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος

 

Αιματολογικές εξετάσεις

 

Το αίμα δίνει πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σώμα.

Συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν την αιτία  της τριχόπτωσης ή των προβλημάτων του τριχωτού.

Οι εξετάσεις ελέγχουν το επίπεδο του σιδήρου και της φερριτίνης, τα αποθέματα του σιδήρου, τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, το φολικό οξύ και το θυρεοειδή.

Ο γιατρός θα ζητήσει, περιστασιακά, και ορμονικές εξετάσεις.

Οι αιματολογικές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται κατά την διάρκεια της θεραπείας, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι η θεραπεία έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μπορείτε να κάνετε τις αιματολογικές εξετάσεις και σε παθολόγο, όμως ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος θα αναγνώσει τα αποτελέσματα διαφορετικά από τον παθολόγο. Αυτό που φαίνεται φυσιολογικό στον παθολόγο, μπορεί  διαβάζοντάς το ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος να βρει την αιτία της τριχόπτωσης. 

Εξέταση της μεμονωμένης τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής (τριχοσκόπηση και δερματοσκόπηση)

Ο γιατρός θα εξετάσει, εξονυχιστικά, τις μεμονωμένες τρίχες και συνολικά το τριχωτό, για να βεβαιωθεί αν υπάρχουν ερεθισμοί και για να εντοπίσει τα σημάδια που θα του δείξουν την αιτία της τριχόπτωσης.

 

Υπάρχουν και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που γίνονται κατά περιστάσεις όπως το τριχοριζόγραμμα, το τέστ ήπιας έλξης κα.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.