Γυναίκες και τριχόπτωση

Ενώ η τριχόπτωση θεωρείται πρόβλημα των ανδρών, και η ανδρικού τύπου αλωπεκία είναι πολύ πιο συνηθισμένη, και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι 1 στις 5 γυναίκες υποφέρουν από αραίωση ή τριχόπτωση. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από τριχόπτωση ήταν παλαιότερα μικρότερος. Πιθανώς επειδή πολλές γυναίκες υπέφεραν σιωπηλά από φόβο ή αμηχανία. Υπάρχει ένα στίγμα που προσάπτεται στις γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους, καθώς η κοινωνία θεωρεί τα μαλλιά έναν σημαντικό παράγοντα της εικόνας μας στα μάτια των άλλων. Οπότε οι γυναίκες με τριχόπτωση σίγουρα κουβαλούν ένα κοινωνικό στίγμα που τις οδηγεί να μην αναζητούν θεραπεία για την τριχόπτωση.

Γνωστή με τον ιατρικό όρο ¨αλωπεκία¨, η τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην αυτοπεποίθηση των ανδρών και των γυναικών. Όμως οι γυναίκες το βιώνουν πιο έντονα. Οι γυναίκες αισθάνονται ότι χάνουν την σεξουαλικότητά τους και αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την εικόνα τους. Συχνά, οι γυναίκες αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες που απολάμβαναν παλαιότερα, όπως να βγαίνουν έξω με φίλους, να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή για κολύμπι από φόβο μήπως γίνει αντιληπτή η τριχόπτωσή τους. Αυτού του είδους οι αμφιβολίες μπορεί να τις κάνουν να ανησυχούν ακόμη και για το αν ο σύντροφός τους θα συνεχίσει να τις αγαπά και να τις θέλει εξ’ αιτίας της τριχόπτωσης.

Αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Ηλικία

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που οδηγούν στην τριχόπτωση ή την αραίωση, και η ηλικία είναι ένας από αυτούς. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των γυναικών πάνω από τα 65, βιώνουν γυναικείου τύπου αλωπεκία, η οποία θεωρείται γονιδιακή και αποτελεί τον πιο κοινό τύπο τριχόπτωσης και αραίωσης.

Άγχος

Τα ψηλά επίπεδα άγχους περιορίζουν το απόθεμα του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, δυσκολεύοντας έτσι τους θύλακες να βρούνε  το οξυγόνο, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά που χρειάζονται για να παράγουν νέα και υγιή μαλλιά.

Δίαιτα

Πολλοί από εμάς ακολουθούμε περιστασιακά  τις γρήγορες δίαιτες, αλλά το απότομο χάσιμο των κιλών και η φτωχή διατροφή μπορεί να αποτελέσουν αιτίες τριχόπτωσης. Η μεγάλη ποσότητα ζωικού λίπους στην διατροφή προκαλεί, επίσης, τριχόπτωση, επειδή διακόπτει την απορρόφηση των βιταμινών από τους θύλακες των τριχών.

Υγεία και φαρμακευτική αγωγή

Τα προβλήματα του θυρεοειδή έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση, καθώς επίσης και  τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος. Ακόμη, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν τριχόπτωση , όπως στην πιο ολοφάνερη περίπτωση της χημειοθεραπείας. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και χάπια αντισύλληψης έχουν επίσης σαν συνέπεια την αραίωση των μαλλιών και την τριχόπτωση στις γυναίκες.

Υπερβολική χρήση προϊόντων styling

Αν υποβάλετε τα μαλλιά σας σε σκληρές δοκιμασίες styling, όπως το ντεκαπάζ, οι σφιχτές πλεξούδες ή τα εκθέτετε σε υπερβολική θερμότητα, τότε  τα μαλλιά καταστρέφονται, γίνονται εύθραυστα και πέφτουν.

Aντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Αν μια γυναίκα αντιμετωπίζει τριχόπτωση, πρέπει να αντιμετωπίσει  τις σωματικές και τις συναισθηματικές επιδράσεις της. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη ελάττωση της εμφάνισης της αραίωσης και της τριχόπτωσης. Υπάρχει ποικιλία προϊόντων για την μείωση της τριχόπτωσης και φυσικά, η λύση της μεταμόσχευσης από ειδικούς, που θα αποκαταστήσει την καλή κατάσταση του τριχωτού σας.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.