H τριχόπτωση στις γυναίκες

Αν και η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι λιγότερο ορατή από ότι στους άνδρες, είναι το ίδιο συνηθισμένη κατάσταση και επηρεάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες συναισθηματικά. Τα καλά νέα είναι ότι αν ενεργήσετε έγκαιρα και προσπαθήσετε να εντοπίσετε την αιτία της τριχόπτωσης, έχετε περισσότερες  πιθανότητες, σε σχέση με τους άνδρες, να την σταματήσετε.

Πρώτα απ’ όλα, οι υγιείς γυναίκες χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα. Αν χάνετε περισσότερες, ή οι νέες τρίχες είναι πιο λεπτές, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν ότι η κοτσίδα ή η πλεξούδα τους γίνεται λεπτότερη ή ότι η χωρίστρα τους μεγαλώνει. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας και να αποφύγετε την έντονη τριχόπτωση.

Όμως πριν ξεκινήσετε την θεραπεία, πρέπει να καταλάβετε γιατί χάνετε τα μαλλιά (η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν εστιάζεται στην πραγματική αιτία). Οπότε, είναι χρήσιμος ο διαχωρισμός  της τριχόπτωσης σε κατηγορίες, ανάλογα με το μοτίβο της απώλειας.

 

1.Διάχυτη λέπτυνση

Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους με αυτό το μοτίβο: γενική λέπτυνση σε όλο το τριχωτό,αντίθετα από τους άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους με χαρακτηριστικό μοτίβο: από τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού.

Η διάχυτη λέπτυνση μπορεί να οφείλεται σε:

Φάρμακα: Η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί παρενέργεια φαρμάκων για την αντισύλληψη, το αδυνάτισμα,την υψηλή πίεση, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, τα προβλήματα του θυρεοειδή και ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Ασθένειες: Η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιων παθήσεων, όπως του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, της ασθένειας του θυρεοειδή, της αντίδρασης στην ινσουλίνη, της αναιμίας, του λύκου και γενικά της κακής διατροφής. Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά, όπως στις εξαντλητικές δίαιτες, έχει επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών, με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Καταστάσεις που προκαλούν άγχος:Η γέννηση ενός παιδιού,οι ασθένειες ή ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν και 2 με 3 μήνες μετά το γεγονός, η ρίζα πεθαίνει και η τρίχα πέφτει. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης, συνήθως, σταματά εύκολα, μόλις περάσει η κατάσταση που την προκάλεσε.

Ορμονικές διαταραχές:Μια λεπτή ισορροπία στις ορμόνες του σώματος διατηρεί τα μαλλιά σας όμορφα και υγιή. Όταν η ισορροπία διαταραχθεί (π.χ.από αντισυλληπτικά χάπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ανδρογόνα), τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν ή οι θύλακες να συρρικνώνονται. Η ρίζα του προβλήματος  βρίσκεται στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη DHT, ένα παράγωγο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, της οποίας η παρουσία στους θύλακες συνδέεται με την νέκρωση του θύλακα.

Γονίδια:Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους καθώς μεγαλώνουν και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε οικογένειες με πυκνά μαλλιά. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα κατανοητός από τους επιστήμονες, τα γονίδια κάνουν κάποιους θύλακες πιο ευαίσθητους στις επιδράσεις της DHTσε σχέση με άλλους.

 

2.Εστιακή τριχόπτωση

Σε αυτή την πάθηση( λιγότερο συνηθισμένη από την διάχυτη λέπτυνση), οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους αφήνοντας αποψιλωμένα κενά σε όλο το τριχωτό. Αντιμετωπίζεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός, βέβαια, θα προσπαθήσει να εντοπίσει την αιτία πριν να προτείνει κάποια θεραπεία.

 

Αλωπεκία από έλξη:Τα μαλλιά κυριολεκτικά ξεριζώνονται, συνήθως από χτενίσματα που τραβάνε έντονα τα μαλλιά σε σφιχτές κοτσίδες ή πλεξούδες και μερικές φορές από χειρουργικές επεμβάσεις όπως το facelift, επειδή τραβιέται το δέρμα. Αν διατηρείτε το χτένισμα για πολύ καιρό, μερικές φορές οι θύλακες νεκρώνονται, οπότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική παρέμβαση. Διαφορετικά, μια αλλαγή σε πιο ελεύθερο τρόπο χτενίσματος, μπορεί να επαναφέρει τα μαλλιά σε ένα χρόνο.

Γυροειδής αλωπεκία:Σ’ αυτή την ασυνήθιστη πάθηση, τα μαλλιά πέφτουν αφήνοντας λεία και αποψιλωμένα κενά.Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες. Κάποιες φορές η πάθηση ξεπερνιέται από μόνη της, ή άλλες φορές, χρειάζεται θεραπεία με την βοήθεια φαρμάκων που θα ενισχύσουν τους θύλακες.

Δερματικές ασθένειες:Το έκζεμα, η δερματίτιδα, η ψωρίαση και οι μυκητιακές φλεγμονές του τριχωτού προκαλούν τριχόπτωση. Συνήθως το σημείο που χάνει τις τρίχες εμφανίζει εξάνθημα.

 

3.Ανδρικού τύπου αλωπεκία

Ένας μικρός αριθμός γυναικών χάνουν τα μαλλιά τους με το μοτίβο της ανδρικού τύπου αλωπεκίας, αρχίζοντας να χάνουν μαλλιά από τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού και τελικά από όλο το κεφάλι. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην συναισθηματική και την κοινωνική ζωή μιας γυναίκας, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από την συνηθισμένη διάχυτη αλωπεκία. Η αιτία είναι συνήθως ένας συνδυασμός ορμονών και γονιδίων.

 

 

 

πηγή:www.medindia.net

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.