Η δράση της ντουταστερίδης στην τριχόπτωση

Σε μια μελέτη που έγινε, 416 άνδρες με ανδρικού τύπου αλωπεκία, ηλικίας 21 με 45 χρονών, χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και τους χορηγήθηκε ντουταστερίδη σε δόσεις των 0.05, 0.1, 0.5, 2.5 mg, φιναστερίδη 5mgή placeboκαθημερινά για 24 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι  η ντουταστερίδη αύξησε τα μαλλιά αναλογικά με την δόση και η ντουταστερίδη των 2.5mg ξεπέρασε την φιναστερίδη των 5mg στις 12 και 24 εβδομάδες.

 

Aν και η τεστοστερόνη είναι το πιο σημαντικό ανδρογόνο που κυκλοφορεί, για να διεγερθεί στο έπακρο στους θύλακες του τριχωτού, πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) από το ένζυμο 5-α αναγωγάση.

 Η σημασία της DHT

Η σημασία της DHT σαν αιτία της ανδρικού τύπου αλωπεκίας φαίνεται από το γεγονός ότι οι άνδρες με συγγενή ανεπάρκεια του τύπου 2 του ενζύμου 5-α αναγωγάση δεν εμφανίζουν ανδρικού τύπου αλωπεκία. Ο τύπος 1 της 5-α αναγωγάσης, ο οποίος επίσης μεταβολίζει την τεστοστερόνη σε DHT, διαφέρει σε θέση και ποσότητα στους διάφορους ιστούς. Στο δέρμα, ο τύπος 1 της 5-α αναγωγάσης είναι το κυρίαρχο ισοένζυμο στους αδένες έκκρισης σμήγματος και ιδρώτα. Δεν έχει καταγραφεί γενετική ανεπάρκεια του τύπου 1 της 5-α αναγωγάσης σε ανθρώπους, ώστε να αξιολογηθεί ο ρόλος της στην ανδρικού τύπου αλωπεκία.

 

Η ντουταστερίδη αναστέλλει και τους δυο τύπους της 5-α αναγωγάσης και η δόση των 0.5mg είναι εγκεκριμένη θεραπεία για την συμπτωματική καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Είναι 3 φορές πιο αποτελεσματική από την φιναστερίδη στην αναστολή του τύπου 2 της 5-α αναγωγάσης και πάνω από 100 φορές πιο αποτελεσματική στην αναστολή του τύπου 1 της 5-α αναγωγάσης.

 

Η ντουσαστερίδη προκάλεσε, στο δείγμα των ανδρών της έρευνας, την μείωση των επιπέδων της διυδροτεστοστερόνης στο τριχωτό και στον ορό του αίματος και αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, αναλογικά με την δόση. Ενώ τα 5mg φιναστερίδης ελαττώνουν την DHT του ορού κατά περίπου 70%, η ντουταστερίδη μπορεί να την μειώσει κατά  90% και πάνω.

 

 

πηγή:www.bernsteinmedical.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.