Η επιρροή του ήλιου στην τριχόπτωση

Σύμφωνα με την μελέτη του Dr. Ralph M. Trueb, με θέμα την αρνητική επιρροή του ήλιου, η παρατεταμένη έκθεση του τριχωτού στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία, μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του δέρματος του κρανίου και των θυλάκων των μαλλιών.

 

Είναι η ανδρογενετική αλωπεκία μια φωτοεξαρτώμενη δερματοπάθεια;

 

Η σταδιακή λέπτυνση του τριχωτού στην ανδρογενετική αλωπεκία έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της φυσικής προστασίας του κρανίου από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVR).

Ένας αριθμός παθολογικών καταστάσεων του τριχωτού σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά ασθένειες και διαταραχές, λόγω φωτοευαισθησίας του αποψιλωμένου κρανίου που έχει υποστεί χρόνιες βλάβες από την επιρροή του ήλιου.

 

Τα πιο σημαντικά χρόνια αποτελέσματα της UVR είναι η φωτοκαρκινογένεση και η καταστροφή των ινών ελαστίνης  από τον ήλιο. Πέρα από αυτά, η απολεπιστική φλυκταινώδης δερματοπάθεια και το ερυθρό κρανίο είναι χαρακτηριστικές  ιδιάζουσες διαταραχές του αποψιλωμένου κρανίου.

Ενώ οι συνέπειες της παρατεταμένης έκθεσης του τριχωτού στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία είναι γνωστές, οι συνέπειες της UVR στην τριχόπτωση είναι ακόμη άγνωστες. Όμως, κλινικές παρατηρήσεις και θεωρίες δείχνουν ότι η UVR έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Έχει παρατηρηθεί οξεία Τελογενής ροή από την UVR και παραγωγή πορφυρινών από προπιονικά βακτήρια μέσα στον τριχοσμηγματογόνο πόρο. Η φωτοδιέγερση των πορφυρινών οδηγεί σε οξείδωση  του ιστού και σχετίζεται με μικροφλεγμονή των θυλάκων.

 

Ακόμη, τα ίδια τα κερατινοκύτταρα μπορεί να αντιδράσουν στο φωτοχημικό στρες από την UVR, εκτός από την παραγωγή ουσιών που προκαλούν ερεθισμό και μόλυνση, παράγοντας ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και νιτρικού οξέος, απελευθερώνοντας προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και καταλήγοντας σε βλάβη των θυλακικών βλαστοκυττάρων στο  επιφανειακό τμήμα των θυλάκων των τριχών.

Από την στιγμή που όλες αυτές οι διαδικασίες σχετίζονται με την τριχόπτωση και έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ανδρογενετική αλωπεκία είναι φωτοεξαρτώμενη δερματοπάθεια και απαιτεί φωτοπροστασία.

  

Ως δερματοπάθεια θεωρείται οποιαδήποτε ασθένεια του δέρματος, στην οποία δεν υπάρχει απαραίτητα φλεγμονή. Χαρακτηρίζεται από ερυθρές βλατίδες, αργή και σταδιακή εμφάνιση εξανθημάτων και κνησμό.

 

 

πηγή:www.hairloss-reversible.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.