Καθημερινά φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα πάρουν κάποια συνηθισμένα φάρμακα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όταν σας χορηγήται ένα φάρμακο, σπάνια αφιερώνετε χρόνο για να διαβάσετε τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με αυτό.

Δυστυχώς, μια από τις παρενέργειες που θα συναντήσετε συχνά είναι η τριχόπτωση. Μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα που κυκλοφορούν μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Γι’αυτό καλό είναι να το  γνωρίζετε από πριν.

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα την ανάπτυξη της τρίχας;

Το μεγαλύτερο μέρος της τριχόπτωσης συμβαίνει σαν αποτέλεσμα χρήσης κοινών φαρμάκων και αναφέρεται σαν «τελογενής τριχόπτωση».

Προκαλείται όταν το φάρμακο σταματά τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και επιταχύνει την τελογενή φάση. Τυπικά η τριχόπτωση  ξεκινάει 2 με 4 μήνες αφού έχει αρχίσει η φαρμακευτική αγωγή.

Ο άλλος τύπος της τριχόπτωσης που συνδέεται με τα κοινά  φάρμακα ονομάζεται «αναγενής τριχόπτωση». Συμβαίνει όταν το φάρμακο εμποδίζει τα κύτταρα να διαιρεθούν  με φυσιολογικό τρόπο, και ξεκινά λίγες μέρες αφού αρχίσει η φαρμακευτική αγωγή.

1. Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση: Αντιβιοτικά

Οι περισσότεροι από εμάς θα αναγκαστούμε να πάρουμε αντιβίωση κάποια στιγμή στην ζωή μας.

Αν και η τριχόπτωση σπάνια προκαλείται από τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης Β.

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα βακτήρια του σώματος και τα καλά και τα βλαβερά. Όταν χτυπηθούν τα πολύ ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει την βιταμίνη Β.

Η τριχόπτωση συνδέεται άμεσα με την έλλειψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού  συστατικού.

2. Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση: Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά επιταχύνουν την πορεία της τρίχας από την φάση της ανάπτυξης στην φάση της στάσης (αναγενή σε τελογενή).

Αν έχετε ιδιαίτερη  ευαισθησία στις ορμόνες, αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί σημαντικά.

Αν η τριχόπτωση υπάρχει γενικά στην οικογένεια, οι ορμόνες των αντισυλληπτικών μπορούν να επισπεύσουν την διαδικασία.

3. Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση: Αντικαταθλιπτικά

Η τριχόπτωση σχετίζεται με τα περισσότερα είδη των αντικαταθλιπτικών.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλεται άμεσα στα αντικαταθλιπτικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να θέσουν τα μαλλιά σε φάση ηρεμίας (τελογενή) πρώιμα.

Δυστυχώς για να βεβαιωθείς, πρέπει να σταματήσεις την φαρμακευτική αγωγή, κάτι που δεν πρέπει να γίνει χωρίς την συμβουλή του γιατρού.

4. Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση: Αντιφλεγμονώδη

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χορηγούνται για να απαλύνουν τον πόνο, να ελαττώσουν τις διάφορες φλεγμονές και να κατεβάσουν τον πυρετό.

Όταν παίρνονται από ανθρώπους που υποφέρουν  από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα για αρκετό διάστημα, μπορεί ο κύκλος της ανάπτυξης της τρίχας να φτάσει πρώιμα στην τελογενή φάση.

Είναι σχετικά σπάνιο να παρατηρήσετε σοβαρή τριχόπτωση σαν αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων, όμως είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αν βιώνετε μια τέτοια κατάσταση.

Για πιο αναλυτική λίστα δείτε εδώ.

Πηγή: transitionshairlosscenters.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.