Οι αιτίες της τριχόπτωσης

Αν ανησυχείτε για την λέπτυνση των μαλλιών σας, πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία, ψάξτε να βρείτε την αιτία της τριχόπτωσής σας. Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες αιτίες τριχόπτωσης.

 

1.Τριχοτιλλομανία

2.Θεραπείεςμαλλιών και styling

3.Γενετική

4.Διαταραχή του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας

5.Δερματικές ασθένειες

6.Χρόνιες ασθένειες

7.Παρενέργειες φαρμάκων

 

1.Τριχοτιλλομανία

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τριχοτιλλομανία (η οποία θεωρείται ψυχολογική διαταραχή) τραβάνε τις τρίχες τους, κυρίως λόγω άγχους, και ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν κενά. Μερικές φορές το στέλεχος της τρίχας σπάει και άλλες φορές ο θύλακας καταστρέφεται ή δημιουργείται ουλή. Όσο πιο πολλές είναι οι ουλές, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για αναγέννηση των μαλλιών.

Η καλύτερη λύση είναι να αντιληφθείτε ότι τραβάτε τα ίδια σας τα μαλλιά και να το σταματήσετε. Αν νιώθετε ανήμποροι να σταματήσετε το τράβηγμα των μαλλιών, παρ’ όλο που καταλαβαίνετε ότι αυτή η συνήθεια λεπταίνει κατά πολύ τα μαλλιά σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από ένα ψυχοθεραπευτή.

2.Θεραπείες μαλλιών και styling

Οι θεραπείες των μαλλιών με ζεστό λάδι ή σίδερο, με φάρμακο για περμανάντ,για βαφή, για ντεκαπάζ ή για ίσιωμα, αδυνατίζουν την τρίχα και την κάνουν να σπάει. Ακόμη και το πιστολάκι αδυνατίζει την τρίχα, αν το χρησιμοποιείτε συνέχεια στην πιο ζεστή ρύθμισή του, για πολλά χρόνια.

Ένας τύπος χτενίσματος-σφιχτές κοτσίδες ή πλεξούδες-μπορεί να προκαλέσει ξερίζωμα των τριχών από την ρίζα τους. Αυτή η απώλεια είναι μόνιμη, αν επιμένετε σε αυτό το χτένισμα για καιρό, επειδή οι θύλακες  πληγώνονται, οπότε δεν μπορούν να ξαναδώσουν καινούρια μαλλιά.

3.Γενετική

Αν αρχίσατε να χάνετε τα μαλλιά σας και το ίδιο συνέβη στους γονείς σας ή στους παππούδες σας, η αιτία της τριχόπτωσής σας είναι κατά πάσα πιθανότητα γενετική. Πίσω από τις περισσότερες μορφές τριχόπτωσης κρύβεται η διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία παράγεται σε διαφορετικές  ποσότητες  από άνθρωπο σε άνθρωπο και επιδρά στους  θύλακες των τριχών σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τα γονίδια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανδρικού τύπου αλωπεκίας, ή ανδρογενετικής αλωπεκίας, ανταποκρίνονται καλά στα πρόσφατα φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπισή της.

4.Διαταραχή του κύκλου της ανάπτυξης των μαλλιών

Καταστάσεις που προκαλούν στρες, όπως μια εγκυμοσύνη,μια χειρουργική επέμβαση, μια σοβαρή ασθένεια, ή ένας τραυματισμός, αποτελούν αιτίες τριχόπτωσης. Συνήθως, η τριχόπτωση είναι πιο έντονη 2 με 3 μήνες μετά το γεγονός, επειδή, αν και τα μαλλιά σταματούν να μεγαλώνουν την χρονική περίοδο του γεγονότος, η ρίζα πεθαίνει και τα μαλλιά πέφτουν αργότερα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές αναγκάζουν το σώμα να κρατήσει  τις τρίχες που ήταν να πέσουν. Όταν η εγκυμοσύνη τελειώσει,οι ορμόνες επανέρχονται στα κανονικά τους επίπεδα, οπότε αυτές οι τρίχες θα πέσουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν αυτή την μορφή τριχόπτωσης φυσιολογικά, με την προϋπόθεση ότι το γεγονός που προκάλεσε το στρες είχε σύντομη διάρκεια.

5.Δερματικές ασθένειες

Μερικοί άνθρωποι χάνουν τρίχες και δημιουργούν αποψιλωμένα κενά στο τριχωτό, μια πάθηση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Πιστεύεται ότι είναι μια μορφή αυτοάνοσης ασθένειας, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον ίδιο τον ιστό του. Τα κενά μερικές φορές εξαφανίζονται, όμως υπάρχουν και θεραπείες με φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.

Κάποιες δερματικές ασθένειες, όπως η τριχοφυτία και η ψωρίαση, όταν επηρεάζουν το τριχωτό, αποτελούν αιτίες τριχόπτωσης. Η τριχόπτωση, συνήθως, σταματά όταν η πάθηση είναι υπό έλεγχο.

6.Άλλες ασθένειες και κακή διατροφή

Μερικές φορές η τριχόπτωση είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όπως ο διαβήτης, ό λύκος, ή οι πολυκυστικές ωοθήκες. Αν ο θυρεοειδής σας υπέρ ή υπό λειτουργεί, συμβάλλει στην κακή ποιότητα των  μαλλιών που πέφτουν εύκολα.

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι διατροφικών ελλείψεων. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί τριχόπτωση, όπως και η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου. Γι’ αυτό το λόγο, οι γυναίκες που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες ή που πάσχουν από κάποια διαταραχή, όπως  ανορεξία ή  βουλιμία, συχνά χάνουν πολλά μαλλιά.

7.Παρενέργειες από φάρμακα

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έντονη τριχόπτωση, που μερικές φορές οδηγεί σε αλωπεκία, είναι παρενέργεια των φαρμάκων της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι τα φάρμακα για την κατάθλιψη, την διπολική διαταραχή και την ακμή, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης, τα φάρμακα που περιέχουν αμφεταμίνες, όπως αυτά που χορηγούνται για την Διάσπαση Προσοχής και την Υπερκινητικότητα, και για δίαιτα, έχουν σαν παρενέργεια την τριχόπτωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις σταματήσετε την λήψη του φαρμάκου, τα μαλλιά αρχίζουν, αυτόματα, να μεγαλώνουν ξανά.

Αν εντοπίσετε την αιτία της τριχόπτωσης, η επιλογή της σωστής θεραπείας είναι πιο εύκολη. Μπορείτε,επίσης, να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και αν χρειαστεί να συμβουλευθείτε ένα γιατρό.

 

 

 

πηγή:www.medindia.net

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.