Πρόσθια ινωτική (ουλωτική) αλωπεκία

Η εμπρόσθια ινωτική / ουλωτική αλωπεκία είναι μια όχι και τόσο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης.

Σύμφωνα με αναφορές όλο και περισσότερες γυναίκες (και άνδρες) έχουν διαγνωστεί με αυτή την πάθηση από τότε που ανακαλύφθηκε το 1994.

Οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Το σωστό είναι να γίνει διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό.

Τι είναι η πρόσθια ινωτική ή ουλωτική αλωπεκία;

Είναι μια μορφή τριχόπτωσης που επηρεάζει συνήθως την μπροστινή γραμμή των μαλλιών, προκαλεί ουλές, οπότε σταματά και την αναγέννηση των μαλλιών στο μέλλον.

Όμως ο όρος εμπρόσθια είναι λίγο παραπλανητικός.

Μερικές φορές τα μαλλιά χάνονται από την περιοχή πίσω από τα αυτιά, ή πίσω από το κεφάλι. Περίπου το 50% των περιπτώσεων χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των φρυδιών τους και ακόμη και των βλεφαρίδων τους.

Είναι μια μορφή κνησμώδους δερματίτιδας (lichenplanopilaris) που επηρεάζει τα μαλλιά. Δημιουργείται μια φλεγμονή που καταστρέφει τους θύλακες και τους αντικαθιστά με ουλή, η οποία είναι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δεν είναι συνήθως ορατή.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν θα μεγαλώσουν ξανά στις πάσχουσες περιοχές.

Η διάγνωση είναι σημαντική, για να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή πριν δημιουργηθεί ουλή.

Ποιος κινδυνεύει;

Οι ειδικοί λένε ότι η πάθηση αυτή επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ότι είναι πιο συχνή στις γυναίκες της Καυκάσιας φυλής από οποιαδήποτε άλλη φυλή.

Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς η πρόσθια ινωτική αλωπεκία έχει εμφανισθεί σε νεαρότερες γυναίκες, σε άνδρες όλων των ηλικιών και σε άλλες φυλές.

Επειδή η πάθηση συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, ή με οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Αυτό ισχύει και για τα άτομα που πάσχουν από λύκο και για ορισμένες γυναίκες που πάσχουν από γυναικείου τύπου αλωπεκία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πάθηση δεν είναι μεταδοτική.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα τα ίδια συμπτώματα. Μερικά άτομα δεν εμφανίζουν τίποτε άλλο από την τριχόπτωση. Υπάρχουν, όμως, κάποιες ενδείξεις, όπως:

 • Μια γραμμή που παρουσιάζει σταδιακή, συμμετρική, αποψίλωση στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος του τριχωτού. Η τριχόπτωση πάνω από τα αυτιά είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εμπρόσθιας ινώδους αλωπεκίας.
 • Το δέρμα στην πάσχουσα περιοχή εμφανίζεται ασυνήθιστα γυαλιστερό ή πιο ωχρό και σπάνια με ουλή που είναι ορατή. Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να διακρίνεις τις φλέβες, επειδή το δέρμα έχει γίνει πιο λεπτό.
 • Το τριχωτό έχει τραχιά και ανομοιογενή εμφάνιση. Μπορεί να υπάρχουν μερικές τρίχες στην αποψιλωμένη περιοχή, όχι σαν παιδικές τριχούλες, αλλά μεμονωμένες μακριές τρίχες.
 • Το τριχωτό ίσως να παρουσιάζει ερυθρότητα ή λέπια ή φλύκταινες, οι οποίες μπορεί να εμφανισθούν και στο πρόσωπο, γεγονός που ανησυχεί τις γυναίκες όσο και η ίδια η τριχόπτωση.
 • Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί κνησμό, κάψιμο,ή ευαισθησία στο άγγιγμα. (υπάρχουν, βέβαια, και άλλες παθήσεις που προκαλούν ερεθισμό στο τριχωτό).
 • Ίσως παρουσιαστεί και σε άλλα σημεία του σώματος η κνησμώδη δερματίτιδα.
 • Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που παρατηρούν πρώτα οι ασθενείς είναι η απώλεια των φρυδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις χάνονται και οι τρίχες από την ήβη.

H πάθηση είναι απρόβλεπτη

Τα συμπτώματα μπορεί να φύγουν και να ξαναεμφανιστούν, φέρνοντας απογοήτευση στους ασθενείς που πιστεύουν ότι έχουν θεραπευτεί.

Η ένταση της τριχόπτωσης διαφέρει.

Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι ελάχιστη και να καλύπτεται από το χτένισμα, να είναι σταθερή η έντασή της και να μην προκαλεί περαιτέρω απώλεια.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χαθεί για πάντα το 5% των τριχών.

Τι προκαλεί την εμπρόσθια ινώδη αλωπεκία;

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, γι’ αυτό η           θεραπεία της είναι δύσκολη.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες θεωρίες.

Μερικοί ειδικοί αναφέρουν ότι οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Η θεωρία αυτή εξηγεί την εμφάνιση της πάθησης κατά την εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση, όμως δεν εξηγεί την εμφάνισή της στις νεαρές γυναίκες και στους άνδρες. Ακόμη οι ορμονικές εξετάσεις των ασθενών με πρόσθια ινωτική αλωπεκία δείχνουν φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται στους θύλακες, προκαλώντας φλεγμονή. Όμως δεν ξέρουν τι το πυροδοτεί.

Φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών πρόσθιας ινωτικής αλωπεκίας τα τελευταία χρόνια και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντος πυροδοτεί την ασθένεια.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και στην πρόσθια ινωτική αλωπεκία.

Βρήκαν ότι οι ασθενείς είχαν κάνει πολύ μεγαλύτερη χρήση αντιηλιακών από ότι τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Έτσι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα αντιηλιακά είναι η πιθανή αιτία.

Αυτό έχει κάποια λογική  αν λάβουμε υπ’ όψιν την αυξημένη χρήση τους, λόγω της εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Όμως είναι μόνο μια θεωρία, η οποία καταρρίφθηκε από άλλους ειδικούς, αφήνοντας το τοπίο θολό.

Μια άλλη έρευνα σε 100 γυναίκες έδειξε ότι ίσως να ευθύνεται η προηγούμενη πρόσληψη του φαρμάκου Tamoxifen, για την εμφάνιση της πρόσθιας ινωτικής  αλωπεκίας και ότι ίσως η χρήση ενός ενδομητρικού οργάνου (ΙUD) να προλαμβάνει την εξέλιξή της.

Η έρευνα κατέληξε ότι ένα περιβάλλον με χαμηλά οιστρογόνα συμβάλλει στην εξέλιξη της αλωπεκίας.

Πως γίνεται η διάγνωση για την πρόσθια ινωτική αλωπεκία;

Μερικές φορές οι δερματολόγοι μπορούν να κάνουν την διάγνωση εξετάζοντας το τριχωτό με μεγεθυντικό φακό. Η εξέταση θα φανερώσει τυχόν φλεγμονές των θυλάκων που αποτελούν χαρακτηριστικό της πάθησης.

Για επιβεβαίωση της διάγνωσης, ή για περιπτώσεις που η φλεγμονή δεν είναι διακριτή, ο γιατρός θα κάνει βιοψία του τριχωτού, θα αφαιρέσει, δηλαδή, ένα μικρό κομμάτι από το τριχωτό, από σημείο που δεν θα φαίνεται. Μπορεί, επίσης, να χρειαστούν εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, όπως ο θυρεοειδής ή ο χαμηλός σίδηρος.

Κάποιες φορές ο γιατρός μπορεί να παρερμηνεύσει την φλεγμονή της πρόσθιας ινωτικής αλωπεκίας με έκζεμα ή να αποδώσει την τριχόπτωση σε γυροειδή αλωπεκία.

Ενώ δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία, μπορεί να θεραπευτεί η φλεγμονή για να μην δημιουργηθεί ουλή. Η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για όλους, αλλά αν ξεκινήσει έγκαιρα θα σας δώσει την ευκαιρία να απαλλαγείτε από την φλεγμονή πριν οδηγήσει σε μόνιμη τριχόπτωση.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Όπως ήδη αναφέραμε δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για την πάθηση αυτή.

Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να ελέγξουν τα συμπτώματα αλλά η δυσκολία είναι  ότι φεύγει και ξαναέρχεται, ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Ακολουθεί μια λίστα φαρμάκων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά δεν συμβάλλουν στην αναγέννηση των μαλλιών στις περιοχές που έχουν καταστραφεί οι θύλακες από ουλές.

Κορτικοστεροειδή (αντιφλεγμονώδη)

Χρησιμοποιούνται επειδή η πρόσθια ινωτική αλωπεκία οφείλεται σε φλεγμονή. Μειώνουν την φλεγμονή  παίρνοντας κάποιο χάπι από το στόμα (που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πιο αποτελεσματικό), ή με τοπική εφαρμογή στο τριχωτό ή με ένεση στην πάσχουσα περιοχή.

Το πρόβλημα με τα στεροειδή είναι ότι έχουν παρενέργειες αν χρησιμοποιούνται για μεγάλο διάστημα, ειδικά αν τα παίρνετε από το στόμα. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση του βάρους (εξ’ αιτίας της αύξησης της όρεξης), η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.

Γι΄ αυτό το λόγο χορηγούνται για μικρό διάστημα.

Ανοσοκατασταλτικά

Ο σκοπός αυτών των φαρμάκων είναι να ελαττώσουν τα λεμφοκύτταρα που εσφαλμένα επιτίθενται στους θύλακες των τριχών. Αυτό βέβαια, σημαίνει ότι μειώνεται η αντίσταση και η ικανότητα να καταπολεμήσετε μια φλεγμονή.

Μερικά παραδείγματα:

 • Tacrolimus- είναι μια αλοιφή που μειώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού στο δέρμα.
 • Κυκλοσπορίνη-είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αποβολής οργάνων μετά από μεταμόσχευση. Παίρνεται από το στόμα.
 • Υδροξυχλωροκίνη- παίρνεται από το στόμα και βοηθάει να παραμείνει η αλωπεκία σε καταστολή. Αν ακολουθήσετε αυτή την αγωγή θα χρειαστεί να ελέγχετε τα μάτια σας μια φορά τον χρόνο, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην όραση. Επίσης, επειδή επηρεάζει και το συκώτι χρειάζεται να κάνετε κάθε 6 μήνες εξετάσεις για ελέγχετε την λειτουργία του συκωτιού.
 • Mycophenolatemofetil-είναι άλλο ένα φάρμακο που χορηγείται για να αποτραπεί η αποβολή του μεταμοσχευμένου οργάνου. Παίρνεται από το στόμα και μπορεί να έχει σαν παρενέργειες ναυτία, διάρροια και εμετό. Χρειάζεται να κάνετε συχνά εξετάσεις αίματος αν ακολουθήσετε αυτή την αγωγή.
 • Neotigason- είναι ρετινοειδές που ελέγχει την υπερκεράτωση γύρω από το θύλακα της τρίχας.

 

Θεραπείες με αντι-ανδρογόνα

Αυτά τα φάρμακα δρουν καλύτερα στις γυναίκες με πρόσθια ινωτική αλωπεκία και γυναικείου τύπου αλωπεκία. Η δράση τους είναι να μπλοκάρουν την παραγωγή της 5-άλφα αναγωγάσης, ενός ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη του σώματος σε διυδροτεστοστερόνη, που οδηγεί στην τριχόπτωση.

Αντιβιοτικά

Κι αυτά μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα της φλεγμονής, και αφού έχουν λίγες παρενέργειες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μακροχρόνιες θεραπείες.  Η δοξυκυκλίνη και η τετρακυκλίνη χορηγούνται σχετικά συχνά.

 

Pioglitazone

Είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη και έχει φέρει καλά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς. Σε μια έρευνα που έγινε, σε μικρή ομάδα ασθενών, το 75% παρατήρησε μείωση των συμπτωμάτων μετά την χρήση του φαρμάκου.

Έχει, όμως, παρενέργειες, όπως η αύξηση του βάρους και το οίδημα στους αστραγάλους.

Μινοξιδίλη

Κανείς δεν είναι σίγουρος αν τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε κάποιους ασθενείς είναι επειδή η μινοξιδίλη διεγείρει τους εναπομείναντες υγιείς θύλακες ή επειδή απλά αντιμετωπίζει την γυναικείου τύπου αλωπεκία που συνοδεύει την πρόσθια ινωτική αλωπεκία.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Συνήθως διαρκεί μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα της φλεγμονής (κνησμός, κάψιμο, ευαισθησία, κτλ) και να μην υπάρχει διακριτή ερυθρότητα.

Όμως, τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την αιτία της πάθησης. Τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν και να χρειαστεί πάλι αγωγή.

Συμβουλές

 • Αν έχετε χάσει μέρος των φρυδιών σας, σκεφτείτε την λύση του microblading, μια τεχνική τατουάζ με ημιμόνιμο αποτέλεσμα. Θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. Όμως βεβαιωθείτε ότι ο τεχνικός είναι σωστά καταρτισμένος.
 • Καταναλώστε κουρκουμά, καθώς είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του κουρκουμά, συνδυάστε τον με μαύρο πιπέρι και υγιεινά λιπαρά (όπως το αβοκάντο ή τα λιπαρά ψάρια) ή τσάι. Μπορείτε να ανακατέψετε κουρκουμά με λάδι καρύδας ή αβοκάντο και να το αλείψετε στο τριχωτό. Επειδή ο κουρκουμάς θα βάψει την περιοχή, δοκιμάστε το πρώτα σε μικρή περιοχή για να δείτε αν βγαίνει με το σαμπουάν.
 • Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα ή τα κοκαλάκια. Μπορεί να οδηγήσουν σε αλωπεκία από έλξη.
 • Αποφύγετε προϊόντα με SPF και προτιμήστε καπέλο στην πάσχουσα περιοχή. Αν και δεν έχει αποδειχθεί η σχέση ανάμεσα στην χρήση των αντιηλιακών και της εμπρόσθιας ινώδους αλωπεκίας, οι γυναίκες που σταμάτησαν την χρήση προϊόντων που περιείχαν SPFδιαπίστωσαν βελτίωση της φλεγμονής.

 

Είναι η μεταμόσχευση μαλλιών λύση;

Οι ιατροί είναι συνήθως επιφυλακτικοί επειδή η πρόσθια ινωτική αλωπεκία είναι μια πάθηση που μπορεί να επανέλθει μετά την μεταμόσχευση και το σώμα να επιτεθεί στις καινούριες τρίχες και να αποβληθούν. Μπορεί να αποτελεί λύση σε περιπτώσεις που η πάθηση έχει παραμείνει μεγάλο διάστημα σε καταστολή.

 

 

πηγή:www.hairsentinel.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.