Συνήθη προβλήματα του τριχωτού

Τα προβλήματα του τριχωτού μπορεί να είναι συνηθισμένα,  αλλά και πιο ακραία που καταλήγουν μέχρι την τριχόπτωση.

Ένα τέτοιο καθημερινό θέμα είναι η πιτυρίδα, ενώ  ο ερεθισμός του δέρματος, η ψωρίαση, είναι μια ακραία κατάσταση.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής σας, σας παρουσιάζουμε τα πιο συνήθη προβλήματα του τριχωτού και πώς να τα θεραπεύσετε.

 

ΨΩΡΙΑΣΗ

Τι είναι;

Η ψωρίαση θεωρείται μια αυτοάνοση κατάσταση, κατά την οποία τα κύτταρα στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος είναι υπερδραστήρια, προκαλούν κόκκινο/ροζ λεπιδώδες εξάνθημα, μπορεί να έχουν φλεγμονή και ασημί εμφάνιση. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά η πιο συνηθισμένη περιοχή είναι στο τριχωτό και στην γραμμή των μαλλιών. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα, όπως η επίσκεψη στο κομμωτήριο ή απλώς το στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι, μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και ερεθισμό.

Θεραπεία

Τα στεροειδή μπορούν να καταπραΰνουν την κατάσταση ή μπορεί να χρειαστούν ενέσεις με βιολογικούς παράγοντες, για να κρατήσουν την αναζωπύρωση της ασθένειας στο χαμηλότερο επίπεδο. Η θεραπεία με ειδικές πηγές φωτός είναι μια άλλη επιλογή. Στοχεύει στα μεμονωμένα σημεία που δεν έχουν ανταποκριθεί στις άλλες θεραπείες. Πρέπει, επίσης, να λάβετε υπ’ όψιν και την καθημερινή ρουτίνα της περιποίησης των μαλλιών σας.

ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

 Τι είναι;

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται όταν οι θύλακες των μαλλιών πρήζονται και ερεθίζονται. Οι αιτίες μπορεί να είναι τα βακτήρια, εξ’ αιτίας μόλυνσης από σταφυλόκοκκο, ο ερεθισμός από το ξύρισμα, η υπερβολική εφίδρωση, ή κάποιες βαφές. Εμφανίζεται σαν κύστες με πύον, σχεδόν όπως η ακμή.

Θεραπεία

Ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή, για να διαπιστώσει αν έχει μολυνθεί και αν διαγνωστεί η θυλακίτιδα θα χορηγήσει αντιβιοτικά από το στόμα ή τοπικά. Αν η περιοχή δεν έχει μολυνθεί, μια απλή αντιφλεγμονώδης αγωγή, όπως μια κρέμα κορτιζόνης, θα βοηθήσει.

ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Τι είναι;

Η αλωπεκία είναι η κατάσταση κατά την οποία υποφέρετε από έντονη τριχόπτωση, η οποία έχει προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, γονίδια, ορμονικές ανωμαλίες και ευθραυστότητα της τρίχας. Μόλις διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας σπάζουν συχνά και εμφανίζονται κενά σημεία, ζητήστε βοήθεια και συμβουλή από έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο, όσο γίνεται γρηγορότερα.

Θεραπεία

Ο γιατρός θα ζητήσει αμέσως εξέταση αίματος, για να καθορίσει την αιτία της τριχόπτωσης. Μπορεί να οφείλεται σε αναιμία, έλλειψη βιταμίνης, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει, τότε η αιτία μπορεί να είναι το άγχος ή η φτωχή διατροφή.

ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι;

Εμφανίζεται στα μωρά σαν νινίδα (σκληρή πλάκα με λέπια) και στους ενήλικες σαν πιτυρίδα, μπορεί να προκαλέσει κόκκινα κενά σημεία που φαγουρίζουν, τα οποία μπορούν να γίνουν λιπαρά και να καλύπτονται με λέπια. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη τον χειμώνα, με την αλλαγή της θερμοκρασίας και προκαλεί αμηχανία στον πάσχοντα.

Θεραπεία

Σας συμβουλεύουμε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση όσο γίνεται νωρίτερα για να αποφύγετε την τριχόπτωση. Χορηγούνται δυνατά αντιμυκητιασικά σαμπουάν όπως η κετοκοναζόλη, μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία των νιφάδων. Αν όλα αυτά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε χορηγείται μια κορτιζονούχα λοσιόν για τοπική χρήση.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.