Τα οιστρογόνα και η τριχόπτωση

Αν πιστεύατε ότι μόνο οι άνδρες έχουν την πιθανότητα να εμφανίσουν τριχόπτωση, κάνετε λάθος. Το 50%, περίπου των γυναικών θα βιώσουν κάποια μορφή τριχόπτωσης, κάποια στιγμή στην ζωή τους.

 

Ίσως έχετε ακούσει ότι η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και η εμμηνόπαυση είναι πιθανές αιτίες τριχόπτωσης. Αν καταλάβουμε τον ρόλο που παίζουν τα οιστρογόνα στην ανάπτυξη των μαλλιών, θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει η τριχόπτωση στις γυναίκες.

 

Τα οιστρογόνα  είναι η κυρίαρχη θηλυκή ορμόνη και είναι απαραίτητα για την διαμόρφωση των γυναικείων χαρακτηριστικών. Υπάρχει και στους άνδρες, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, όπως και αντίστροφα, η τεστοστερόνη, που είναι η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη, υπάρχει και στις γυναίκες σε μικρή ποσότητα.

 

Τι σχέση έχουν τα οιστρογόνα με την τριχόπτωση;

 

Ενώ η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT  και καταστρέφει τα μαλλιά, τα οιστρογόνα βοηθάνε την ανάπτυξη των μαλλιών αντιδρώντας στην τεστοστερόνη που οδηγεί στην γυναικείου τύπου αλωπεκία, και επιμηκύνουν την φάση της ανάπτυξης (αναγενής).

 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων στις γυναίκες, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη πιο πυκνών, πιο δυνατών, μακρύτερων και υγιέστερων μαλλιών. Μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες, συνήθως πανικοβάλλονται από την ποσότητα των μαλλιών που χάνουν.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι αυτά τα μαλλιά ήταν σε μια παρατεταμένη  αναγενής φάση, λόγω των ψηλών οιστρογόνων, που περνάνε στην φάση της στάσης (τελλογενής), για να δώσουν χώρο στα καινούρια μαλλιά. Αυτός ο τύπος της τριχόπτωσης ονομάζεται Τελλογενής ροή, και το καλό είναι, ότι τα μαλλιά επανέρχονται στην φυσιολογική τους κατάσταση, μόλις, επανέλθουν και τα οιστρογόνα στα κανονικά τους επίπεδα.

 

Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όμως, τα οιστρογόνα πέφτουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ορμονική ισορροπία και να υπερισχύσει η ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη, στους θύλακες των τριχών. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως ότι η ισορροπία των ορμονών, δεν διαταράσσεται μόνο από τα οιστρογόνα, αλλά και από άλλες καταστάσεις, όπως ο θυρεοειδής.

 

Για να αυξήσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων, μπορείτε να ακολουθήσετε μια ορμονική θεραπεία, με αντισυλληπτικά χάπια, ή τρώγοντας τροφές πλούσιες σε οιστρογόνα, όπως κοτόπουλο και αυγά. Όμως πρέπει πρώτα να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας.

 

Οι γυναίκες που παίρνουν συμπλήρωμα οιστρογόνων ή αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση, μόλις σταματήσουν την λήψη. Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή, όμως τα οιστρογόνα σχετίζονται και με την μόνιμη τριχόπτωση. Οι επιστήμονες έχουν σημειώσει περίπου 30 ορμόνες που ευθύνονται για την γυναικείου τύπου αλωπεκία, τον γενετικό τύπο της αλωπεκίας, και τα οιστρογόνα είναι μια από αυτές. Το πρόβλημα αρχίζει όταν χάνονται ποσότητες από τα φυσιολογικά μαλλιά.

 

Τι μπορεί να γίνει;

 

Αν χάνετε πάνω από 100 τρίχες την μέρα, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο, επειδή υπάρχει η πιθανότητα να έχουν υποστεί βλάβη οι θύλακες των τριχών.

 

Αν και δεν υπάρχει βάσιμη απόδειξη ότι η αύξηση των οιστρογόνων αποτελεί την θεραπεία της τριχόπτωσης, υπάρχουν θεραπείες με την έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων, με σκοπό την αναγέννηση των μαλλιών.

 

Έχει αποδειχθεί ότι προϊόντα τοπικής χρήσης, όπως η μονοξιδίλη, βοηθάνε την ανάπτυξη των μαλλιών και τα αντι-ανδρογόνα εμποδίζουν τον σχηματισμό της DHT. Το κλειδί για την επιτυχημένη αποκατάσταση των μαλλιών είναι η έγκαιρη θεραπεία.

 

 

 

πηγή:www.belgraviacentre.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.