Τι είναι η τελογενής ροή;

Η τελογενής ροή αποτελεί μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες περιπτώσεις τριχόπτωσης. Περιγράφεται σαν μια μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, η οποία χαρακτηρίζεται από προσωρινή διάχυτη τριχόπτωση σε μεγάλη περιοχή του τριχωτού με συμμετρική λέπτυνση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τελογενής ροή είναι ξαφνική και έντονη. Έντονη χαρακτηρίζεται όταν χάνεται το 50% των μαλλιών σε λιγότερο από 6 μήνες. Αν η απώλεια συνεχίζεται για πάνω από 6 μήνες θεωρείται χρόνια. Όσοι υποφέρουν από τελογενή ροήδεν χάνουν όλα τα μαλλιά του τριχωτού, αλλά οι τρίχες σε ορισμένες περιοχές γίνονται σταδιακά λεπτότερες. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού, η κορυφή και η κορώνα είναι οι πιο συνηθισμένες. Μόνο σε προχωρημένες χρόνιες περιπτώσεις αρχίζει να υποχωρεί η γραμμή των μαλλιών.

Φυσιολογία

Για να καταλάβουμε καλύτερα την τελογενή ροή, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών. Υπάρχουν 3 φάσεις στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών: η αναγενής, η καταγενής και η τελογενής. Η αναγενής φάση ή η φάση ανάπτυξης διαρκεί από 2 ως 7 χρόνια. Γι’ αυτό κάποια άτομα μπορούν και μακραίνουν τα μαλλιά τους ενώ άλλα άτομα δεν μπορούν.

Κατά την διάρκεια της καταγενούς φάσης ή της φάσης μετάβασης, οι θύλακες ελαττώνονται σε μέγεθος, με αποτέλεσμα το στέλεχος της τρίχας να μην δέχεται την απαραίτητη ποσότητα αίματος. Η τελευταία φάση είναι η τελογενής φάση ή η φάση στάσης. Οποιαδήποτε στιγμή, το 5-15% των τριχών βρίσκονται στην τελογενή φάση, η οποία τυπικά διαρκεί από 3 ως 5 μήνες.

Κατά την διάρκεια της τελικής φάσης, οι τρίχες δεν έχουν πρόσβαση στα αποθέματα αίματος, οπότε δεν μεγαλώνουν. Επειδή η τρίχα δεν τροφοδοτείται με αίμα και θρεπτικά , ο βολβός κερατινοποιείται πλήρως. Αν και η τρίχα είναι τεχνικά νεκρή συγκρατείται από τα κύτταρα του δέρματος. Αργότερα σε αυτή την φάση,ένας νέος θύλακας αρχίζει να σχηματίζεται και η παλιά τρίχα πέφτει, Κάθε θύλακας βρίσκεται σε διαφορετική φάση την δεδομένη στιγμή. Αν όλες οι τρίχες βρισκόταν στην ίδια φάση τα μαλλιά θα έπεφταν όλα μαζί.

Κλινική εικόνα

Η τριχόπτωση που οφείλεται στην τελογενή ροήείναι ομοιόμορφη και διάχυτη. Μπορεί να είναι έντονη ή σταδιακή και να την προκαλέσουν γεγονότα 2-3 μήνες πριν την τριχόπτωση. Η τριχόπτωση αυξάνεται με το πλύσιμο και το βούρτσισμα των μαλλιών. Έχει αναφερθεί απώλεια έως 300 τριχών την ημέρα. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις επηρεάζονται τα φρύδια οι μασχάλες και η ήβη. Τυπικά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Η διάγνωση

Ο δερματολόγος θα εξετάσει το τριχωτό για να αποκλειστεί κάποια μορφή  μυκητίασης ή βακτηριακής φλεγμονής. Στην τελογενή ροή το τριχωτό παρουσιάζει μεγάλο αριθμό νέων μικρών τριχών και η διάρκεια της απώλειας μπορεί να υπολογιστεί με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας που είναι περίπου 1cm τον μήνα.

Μια λεπτομερής εξέταση του ιατρικού ιστορικού και μια εξέταση με το τράβηγμα της τρίχας βοηθάνε στην διάγνωση της τελογενούς ροής.Μια βιοψία του τριχωτού θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την διάγνωση αλλά συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητη. Ο γιατρός ζητά από τον ασθενή να μην λούσει τα μαλλιά του για 24 ώρες πριν την εξέταση τραβήγματος της τρίχας. Η εξέταση γίνεται τραβώντας μικρές ποσότητες τριχών απαλά αλλά σταθερά από 4 διαφορετικά σημεία του τριχωτού. Το αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει λιγότερες από 10% των τριχών που τραβήχτηκαν να πέσουν. Αν πάνω από το 10% των τριχών που τραβήχτηκαν πέσουν, τότε έχουμε ενεργή τριχόπτωση. Αν το 25% των τριχών που τραβήχτηκαν βρίσκονται στην τελογενή φάση, τότε η διάγνωση της τελογενούς ροής επιβεβαιώνεται. Οι τρίχες που βρίσκονται στην τελογενή φάση έχουν ζελατινώδες έλυτρο και άσπρο βολβό στην βάση τους.

Αιτίες

Λοχεία

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η αύξηση των οιστρογόνων αναγκάζει τα μαλλιά να παραμείνουν στην φάση ανάπτυξης για περισσότερο χρόνο. Αυτό μειώνει την απώλεια τριχών και κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο πυκνά και γεμάτα. Η έντονη τελογενής ροήξεκινά από 1 ως 5 μήνες μετά την γέννα εξ’ αιτίας των δραματικών αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών. Η τελογενής ροήσυμβαίνει στο 50% των γυναικών στην περίοδο της λοχείας. Η απώλεια μπορεί να είναι έντονη, αλλά σταματά πολύ γρήγορα στις περισσότερες γυναίκες και τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά.

Άγχος

Το άγχος αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης τελογενούς ροής. Το άγχος μπορεί να είναι σωματικό ή συναισθηματικό. Ασθένειες όπως η κατάθλιψη έχουν ενοχοποιηθεί για έντονη και χρόνια τελογενή ροή.Κάποια επέμβαση, ασθένεια ή σωματικό τραύμα μπορούν, επίσης να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση τελογενούς ροής. Συνήθως η απώλεια των τριχών εμφανίζεται 3 με 6 μήνες μετά το τραυματικό συμβάν.

Διατροφή

Η διατροφή που υπολείπεται σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε τελογενή ροή. Οι σκληρές δίαιτες ή η φτωχή διατροφή στερούν από το σώμα και τα μαλλιά τα θρεπτικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Αν το σώμα λιμοκτονεί τα θρεπτικά πηγαίνουν στις πιο σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Αυτό προκαλεί shockστους θύλακες  τους απενεργοποιεί και τελικά πέφτουν.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα αναφέρουν την τριχόπτωση στην λίστα με τις παρενέργειες. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που συνδέονται με την τριχόπτωση είναι: ορμόνες (αντισυλληπτικά και θεραπείες αντικατάστασης των ορμονών), αντί-υπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, για τον θυρεοειδή και η κορτιζόνη. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε ή κόψετε κάποιο φάρμακο.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις τελογενούς ροήςδεν χρειάζεται θεραπεία.  Η αναγέννηση των μαλλιών ξεκινά από μόνη της  μόλις περάσει η αιτία που την προκάλεσε. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την τελογενή ροήείναι να την προλάβετε. Η καλά ισορροπημένη διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα δώσει στο σώμα σας  και στα μαλλιά σας τα απαραίτητα θρεπτικά. Κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης μπορεί επίσης να εξασφαλίσει την επάρκεια σε θρεπτικά. Οι ασκήσεις που βοηθάνε στην ανακούφιση του άγχους, όπως η γιόγκα, πρέπει να γίνονται καθημερινά. Η σωστή ενυδάτωση και ο καλός ύπνος συμβάλλουν επίσης στην ανακούφιση του άγχους.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει κάποιο φάρμακο για να ελέγξει  την τελογενή ροή.Η Μινοξιδίλη είναι ένα τοπικό φάρμακο που εφαρμόζεται απ’ ευθείας στις περιοχές του τριχωτού με λέπτυνση. Αν η αιτία της τελογενούς ροήςεντοπιστεί και αναστραφεί, σταματά και η χρήση της Μινοξιδίλης. Αν δεν εντοπιστεί η αιτία, η χρήση της Μινοξιδίλης συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί.

Όταν αντιμετωπιστεί ο παράγοντας που προκάλεσε την τελογενή ροή, μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας με θεραπείες όπως θεραπεία χαμηλού φωτός και ενέσεις platelet-rich plasma( PRP). Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή μαζί για καλύτερα αποτελέσματα.

Επίλογος

Η τελογενής ροή μπορεί να είναι ανησυχητική, όμως είναι διαχειρίσιμη. Το κλειδί είναι η πρόληψη. Ελαττώστε το άγχος, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και κρατήστε επαφή με τον δερματολόγο σας για να ενημερώνεστε για τις λύσεις που υπάρχουν για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, μπορεί να αναστραφεί. Οι θύλακες δεν έχουν πάθει μόνιμη ζημιά, οπότε τα μαλλιά θα μεγαλώσουν ξανά.  

πηγή:hpihairpartners.com

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.