Τι είναι η τριχόσχαση – ψαλίδα και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η τριχόσχαση – ψαλίδα;

Η τριχόσχαση αποτελεί μια από τις πολλές καταστάσεις που αναφέρονται σαν “ψαλίδα”. Η τριχόσχαση είναι στην πραγματικότητα το σπάσιμο του στελέχους της τρίχας.

Η τριχόσχαση είναι αναστρέψιμη. Η εμφάνισή της είναι σε μορφή κενών και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες τεχνικές. Μερικές φορές, η τριχόσχαση μπορεί να οφείλεται και στο υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών, ειδικά στην περίπτωση της Τριχοτιλλομανίας.

Ο τραυματισμός του στελέχους της τρίχας προκαλείται συχνά από βίαιο χειριμσό των μαλλιών. Αν και αυτή η κατάσταση είναι αρκετά συχνή, είναι αναστρέψιμη και προσωρινή και δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια.

Συμβουλές για να αποφύγετε την τριχόσχαση

 

Η τριχόσχαση προκαλείται, πρώτα απ’ όλα, από την ελλειπή φροντίδα των μαλλιών. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της τριχόσχασης στα μαλλιά σας.

Αποφύγετε την χρήση χημικών. Υπάρχουν πολλά χημικά στα οποία είναι εκτεθειμένα τα μαλλιά, π.χ. το φάρμακο για την περμανάντ, το ντεκαπάζ, οι βαφές, το χλώριο της πισίνας κ.τ.λ. Τα χημικά προκαλούν προβλήματα που οδηγούν στην ψαλίδα και καλό είναι να αποφεύγονται.

Βούρτσισμα και χτένισμα των υγρών μαλλιών. Φροντίστε τα υγρά μαλλιά σας, τα οποία σπάνε πολύ πιο εύκολα. Αγοράστε μια χτένα με αραιά δόντια που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά.

Προσεκτικό ξεμπέρδεμα των στεγνών μαλλιών. Αν τα μαλλιά σας είναι μπερδεμένα και στεγνά, ξεμπερδέψτε τα με προσοχή, καθώς αυτό οδηγεί στην δημιουργία ψαλίδας.

Λούσιμο των μαλλιών. Αντί για το έντονο τρίψιμο των μαλλιών, προτιμήστε τις απαλές κινήσεις, για να αποφύγετε την δημιουργία ψαλίδας.

Χρήση σαμπουάν και conditioner. Χρησιμοποιείτε σαμπουάν και conditioner καλής ποιότητας, 3-4 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό.

Συνήθειες του ύπνου. Οι κινήσεις κατά την διάρκεια του ύπνου οδηγούν στην δημιουργία ψαλίδας και άλλων σχετικών προβλημάτων. Η αλλαγή των συνηθειών είναι δύσκολη, όμως, λέγεται ότι η χρήση σατέν μαξιλαροθήκης προκαλεί λιγότερα προβλήματα.

Προσοχή στην χρήση της θερμότητας. Η χρήση της θερμότητας είναι, συχνά απαραίτητη για το ίσιωμα και το styling των μαλλιών. Καλό θα ήταν να προετοιμάζετε τα μαλλιά σας με ένα serum ή σπρέι για προστασία πριν την χρήση της θερμότητας.

 

Προτεινόμενες θεραπείες για την τριχόσχαση

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας, για να προλάβετε την εμφάνιση του προβλήματος.

Η θεραπεία της τριχόσχασης, όπως, άλλωστε, και των άλλων προβλημάτων που έχουν σχέση με το στέλεχος της τρίχας, απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση των μαλλιών και αποφυγή των δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες. Τα μαλλιά που έχουν επηρεαστεί θα μεγαλώσουν, ξανά, πιο δυνατά μετά από την θεραπευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος.

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.