Τριχόπτωση: Διάγνωση και θεραπεία

Τριχόπτωση

Διάγνωση και θεραπεία

 

Πολλοί είναι οι λόγοι που προκαλούν τριχόπτωση, γι’ αυτό ο δερματολόγος ξεκινά την διαδικασία της διάγνωσης, κάνοντας ερωτήσεις στον ασθενή. Πρώτα απ’ όλα θέλει να μάθει αν η τριχόπτωση ξεκίνησε ξαφνικά ή σταδιακά, για να αποκλείσει κάποιες αιτίες.

Επίσης, ο δερματολόγος θα σας κάνει ερωτήσεις  για τα φάρμακα που παίρνετε, αν έχετε αλλεργίες και αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα. Είναι σημαντικό να του δώσετε ακριβείς πληροφορίες, επειδή και το παραμικρό στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση. Οι γυναίκες θα χρειαστεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την περίοδό τους, με τις εγκυμοσύνες και την εμμηνόπαυση.

Ο δερματολόγος θα εξετάσει προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο δερματολόγος μπορεί να τραβήξει τρίχες για να τις εξετάσει και να βρει στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στην διάγνωση. Ακόμη, εξετάζει και το υπόλοιπο σώμα για να δει αν υπάρχουν περιοχές με περισσότερες ή λιγότερες τρίχες.

Μερικές φορές, το τριχωτό της κεφαλής δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται για την διάγνωση. Ο δερματολόγος αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι από το τριχωτό για να κάνει μια γρήγορη βιοψία κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο. Η βιοψία παίζει σημαντικό ρόλο στην διάγνωση  και την θεραπεία της τριχόπτωσης. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί και εξέταση αίματος.

Επειδή οι αιτίες είναι πολλές, ίσως πάρει χρόνο η διάγνωση και ίσως χρειαστούν αρκετές επισκέψεις.

 

Από την στιγμή που υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση, υπάρχουν και αρκετές θεραπείες. Οι δερματολόγοι συστήνουν η θεραπεία να ξεκινάει όσο γίνεται πιο έγκαιρα, δηλαδή πριν χάσετε πολλά μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν έχουν ήδη χαθεί πολλά μαλλιά.

Κάποια από τις παρακάτω προτεινόμενες θεραπείες θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

 

Θεραπεία χωρίς συνταγή γιατρού

 

  • Μινοξιδίλη:Αυτό το φάρμακο εφαρμόζεται στο τριχωτό και σταματά την λέπτυνση της τρίχας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού. Ο Οργανισμός Φαρμάκου έχει εγκρίνει το φάρμακο ως θεραπεία για την τριχόπτωση. Είναι το μόνο εγκεκριμένο προϊόν για την αναγέννηση των μαλλιών, για άνδρες και γυναίκες. Ο δερματολόγος μπορεί να συνδυάσει την μινοξιδίλη με κάποια άλλη θεραπεία.
  • Laser:Βούρτσες, χτένες και άλλα εργαλεία laser που εκπέμπουν φως μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών και σε κάποιες περιπτώσεις, τα μαλλιά φαίνονται νεώτερα. Επειδή πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, όπως τα φάρμακα, από τον Οργανισμό Φαρμάκου.

 

Φάρμακα με συνταγή γιατρού

 

  • Φιναστερίδη:Ο Οργανισμός Φαρμάκου έχει εγκρίνει αυτό το φάρμακο για την θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες. Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και βοηθά στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης (88% των περιπτώσεων) και διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών (66% των περιπτώσεων). Η φιναστερίδη δρα εμποδίζοντας την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης (DHT).
  • Κορτικοστεροειδές: Αν τριχόπτωσή σας οφείλεται σε φλεγμονή, ο δερματολόγος θα σας κάνει μια ένεση με κορτικοστεροειδές στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα σταματήσει την φλεγμονή που προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία. Το κορτικοστεροειδές είναι διαφορετικό από ένα αναβολικό στεροειδές.

 

Εμφύτευση μαλλιών:Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το πόσαμαλλιά έχουν χαθεί,και να ξέρετε ότι τα μαλλιά χρειάζονται χρόνο για να μεγαλώσουν μετά την  εμφύτευση. Για να πετύχει ο δερματολόγος τα καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους.

  • Μεταμόσχευση τριχών: Κομμάτι του δέρματος του τριχωτού με υγιή ανάπτυξη τριχών, μεταμοσχεύεται σε περιοχές του τριχωτού με αραίωση.
  • Μείωση του τριχωτού: Η αποψιλωμένη περιοχή του τριχωτού αφαιρείται χειρουργικά, και οι περιοχές με την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών ενώνονται για να μειωθεί η αποψιλωμένη περιοχή. Η επέμβαση μείωσης του τριχωτού μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με την μεταμόσχευση.
  • Επέκταση του τριχωτού:Κάτω από το τριχωτό τοποθετούνται εργαλεία, για 3 με 4 εβδομάδες για να τεντώσουν το δέρμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πριν την επέμβαση μείωσης του τριχωτού για να γίνει το δέρμα πιο χαλαρό.Όμως γίνεται και ανεξάρτητα, για να μεγαλώσουν οι περιοχές με την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και να μειωθεί η αποψιλωμένη περιοχή.
  • Κρημνοί του τριχωτού: Ένα τμήμα του τριχωτού με υγιή ανάπτυξη μαλλιών αφαιρείται χειρουργικά και τοποθετείται εκεί που χρειάζεται.

Μη επεμβατικές παρεμβάσεις

Οι συχνότερες είναι η μεσοθεραπεία και το PRP που γίνονται σε χώρο ιατρείου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Συμπέρασμα

Από την στιγμή που θα εντοπίσει ο δερματολόγος την αιτία της τριχόπτωσης, θα σας εξηγήσει τι αποτελέσματα μπορεί να έχετε από την θεραπεία. Μερικές φορές η τριχόπτωση δεν χρειάζεται θεραπεία και τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά από μόνα τους. Άλλες φορές αρκεί μόνο να αλλάξετε κάποιες συνήθειες. Όμως,  να ξέρετε ότι υπάρχουν, στην διάθεση του δερματολόγου, θεραπείες που βοηθούν στην αποκατάσταση των μαλλιών.

 

 

πηγή:www.aad.org

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.