Τριχόπτωση γυναικείου τύπου

Όταν οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους, νομίζουν ότι το άγχος ή η έλλειψη σωστής διατροφής μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτό. Αυτό μπορεί να είναι αληθές, αλλά η γυναικείου τύπου τριχόπτωση υπάρχει και οι περισσότερες γυναίκες θα τη βιώσουν πιθανότατα σε κάποια μορφή της.

Αιτίες της γυναικείου τύπου τριχόπτωση

Η γυναικεία τριχόπτωση είναι γενετική. Αλλά οι αλλαγές των ορμονών που φέρνει η εμμηνόπαυση μπορεί να την ενεργοποιήσουν ή να την κάνουν πιο αισθητή. Για παράδειγμα, τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που αλλάζουν στην εμμηνόπαυση και παίζουν ρόλο και στην ανδρική και στη γυναικεία αραίωση.

Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν το κάπνισμα και την έκθεση των μαλλιών σε καταστροφικές θεραπείες. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να επιταχύνουν την αραίωση η οποία ήδη συμβαίνει. Για παράδειγμα, η περμανάντ ή η ντεκαπάζ μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή και σπάσιμο της τρίχας. Κατά τον ίδιο τρόπο το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας. Τα φάρμακα, η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή και η μεγάλη έκθεση στον ήλιο μπορούν επίσης να εντείνουν την γυναικεία τριχόπτωση.

Τι είναι η γυναικεία τριχόπτωση

Η αραίωση εμφανίζεται  διαφορετικά στα δύο φύλα. Στις γυναίκες οι τρίχες αρχίζουν να λεπταίνουν στις χωρίστρες, έπειτα τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού αρχίζουν να λεπταίνουν με επεκτατικό ρυθμό. Είναι σπάνιο για τις γυναίκες να παρουσιάζουν σχεδόν ολική αραίωση και υποχώρηση του ορίου τριχοφυΐας στο μπροστινό μέρος του κρανίου.

Τύποι γυναικείας τριχόπτωσης

Ο Τύπος 1 παρουσιάζει τη λιγότερη λέπτυνση ενώ ο Τύπος 3 την μεγαλύτερη.

Σχεδόν κάθε γυναίκα βιώνει αραίωση κάποια στιγμή, πολύ συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα, ακόμα και μετά την εφηβεία.

Αν μια γυναίκα επισκεφθεί έναν ειδικό τριχόπτωσης αμέσως μόλις αρχίσει να παρατηρεί τα πρώτα σημάδια της, είναι πιθανόν να καθυστερήσει ή να σταματήσει την αραίωση. Ακόμη, μπορεί κάποιο μέρος από τα μαλλιά της να αναγεννηθεί.

Η διάγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης μπορεί να γίνει μόνο με ειδική εξέταση ενώ ένας αιματολογικός έλεγχος μπορεί να χρειαστεί, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποια άλλη αιτία πίσω από την τριχόπτωση.

 

Ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει την τριχόπτωση.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.