Τριχόπτωση και άγχος

Ξέρουμε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει πανωλεθρία στο σώμα και στο μυαλό και να επηρεάσει τα πάντα, από την μνήμη και την συγκέντρωση, μέχρι τις συνήθειές μας. Το άγχος επηρεάζει τους πάντες όμως σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει σε σημείο να βλάπτει την υγεία.

Άγχος

Είναι αλήθεια ότι το κλινικό άγχος δεν είναι το ίδιο με το άγχος που αισθανόμαστε σε απλές καταστάσεις.

Η αντίδραση του σώματος  στο άγχος είναι βιοχημική: πολλοί από εμάς γνωρίζουν την επίδραση του άγχους στην υπέρταση ή στα καρδιακά νοσήματα.

Πρώτα από όλα όμως η αντίδραση του άγχους είναι νευροχημική. Οι παράγοντες άγχους απελευθερώνουν κορτιζόλη στον εγκέφαλο η οποία βραχυπρόθεσμα, διεγείρει την συγκέντρωση και επισπεύδει τον χρόνο αντίδρασης.

Μακροπρόθεσμα, τα ψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα πνευματικής υγείας.

Τριχόπτωση λόγω άγχους

Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια μορφή κλινικού άγχους. Το κλινικό άγχος μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα ύπνου, κακή συγκέντρωση και μνήμη, ανησυχία και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και λέπτυνση των μαλλιών.

Η τριχόπτωση λόγω άγχους εμφανίζεται με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1. Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια καταναγκαστική διαταραχή, κατά την οποία οι πάσχοντες ξεριζώνουν τρίχες από το κεφάλι, τα φρύδια, ή άλλες περιοχές του σώματος. Αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η ανία ή η μοναξιά.

2. Γυροειδής αλωπεκία

Πιστεύεται ότι μια ποικιλία παραγόντων προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους. Σε αυτήν την διαταραχή των μαλλιών, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται λανθασμένα και επιτίθεται στους θύλακες των μαλλιών, προκαλώντας τριχόπτωση.

3. Τελλογενής ροή

Όταν μιλάμε για τριχόπτωση λόγω άγχους, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη κατάσταση που μας έρχεται στο μυαλό. Το αυξημένο άγχος βάζει τους θύλακες των τριχών σε φάση στάσης κατά την ανάπτυξη. Μέσα σε 1-3 μήνες αγχωτικών γεγονότων, όπως ασθένεια ή τραυματισμός, ή παρατεταμένη περίοδος έντονου άγχους, αυτές οι τρίχες θα πέσουν. Οι πάσχοντες παρατηρούν ότι χάνουν ένα ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τριχών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο.

Η ανάρρωση είναι εφικτή

Στις περιπτώσεις της τελλογενούς ροής, η τριχόπτωση γίνεται αντιληπτή από την λέπτυνση των μαλλιών και όχι από την δημιουργία αποψιλωμένων θέσεων. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διάγνωση της τριχόπτωσης.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.