Τριχόπτωση και εγκυμοσύνη: είναι αναστρέψιμη;

Τριχόπτωση και εγκυμοσύνη, δυο λέξεις που συχνά πάνε μαζί. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα φέρνουν πολλές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας: αύξηση του βάρους, λιγότερος ύπνος, οι ορμόνες εκτός ελέγχου, ο θηλασμός 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και τριχόπτωση. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν περιστασιακή τριχόπτωση, όταν τα μαλλιά μπαίνουν σε στάσιμη φάση. Αυτό συμβαίνει ξανά, 4 μήνες περίπου μετά την γέννηση του μωρού, και αναφέρεται σαν επιλόχεια τριχόπτωση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το θηλασμό είναι αρκετές ώστε να φέρουν τα πάνω κάτω στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Αυτές σε συνδυασμό με διαιτιτικές ελλείψεις που συχνά παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των απαιτητικών αυτών περιόδων στη ζωή της γυναίκας είναι ικανές να έχουν ένα εμφανώς αρνητικό αποτέλεσμα στο τριχωτό της μητέρας.

Τριχόπτωση και εγκυμοσύνη – τελογενής τριχόπτωση

Τις περισσότερες φορές η τριχόπτωση αυτή είναι η λεγόμενη τελογενής τριχόπτωση της εγκυμοσύνης και είναι πλήρως αναστρέψιμη. Παρόλα αυτά καλά είναι να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο ώστε να διαπιστώσει ότι η μοναδική αιτία της τριχόπτωσης είναι αυτή.

Τριχόπτωση και εγκυμοσύνη – μια προσωπική ιστορία

Μια μητέρα που είχε δυο συνεχόμενες εγκυμοσύνες βίωσε την τριχόπτωση κατά την διάρκεια και των δυο εγκυμοσυνών. “Έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί όταν το πρώτο ήταν 7 μηνών. Είχα χάσει ήδη μαλλιά κατά την διάρκεια και μετά από την πρώτη εγκυμοσύνη. Αλλά όταν ήμουν στην δεύτερη εγκυμοσύνη, άρχισα να βλέπω περισσότερες τρίχες στην βούρτσα. Και όταν έπιασα τα μαλλιά μου σε αλογοουρά, παρατήρησα ότι είχαν ελαττωθεί πολύ γύρω από το μέτωπο και τις φαβορίτες. Ήταν τόσο μεγάλη  η απώλεια που δεν μπορούσα να τα πιάσω σε αλογοουρά πια.”

Σε άλλες μητέρες η τριχόπτωση εμφανίζεται έντονα στην κορυφή του κεφαλιού με μικρές περιοχές αλωπεκίας, ή στην βάση του μετώπου. Δημιουργείται έτσι οπισθοχώρηση στην γραμμή του τριχωτού. Σε ότι και να οφείλεται η τριχόπτωση, εγκυμοσύνη, μητρότητα, ή ηλικία, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι η τριχόπτωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, όμως κάποιες  γυναίκες την βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες.

 

Πηγή: transitionshairlosscenters.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.