Τριχόπτωση μετά από χειρουργική επέμβαση

Η τριχόπτωση μετά από χειρουργική επέμβαση προκαλεί shock, επειδή κανείς δεν είναι προετοιμασμένος γι’ αυτήν και επειδή παρουσιάζεται μερικούς μήνες μετά την επέμβαση.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναζητήσετε την σωστή διάγνωση για την τριχόπτωσή σας, αφού υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση,από την έλλειψη σιδήρου μέχρι τον τρόπο χτενίσματος.

Αν, όμως, έχετε υποβληθεί σε κάποια επέμβαση τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών να έχει διακοπεί από το stress. Τα νύχια σας, επίσης, μπορεί να επηρεαστούν και να γίνουν πιο εύθραυστα από πριν.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση stress, στέλνει βιταμίνες και μέταλλα στις περιοχές που τα χρειάζονται περισσότερο. Αν και εμείς θεωρούμε τα μαλλιά μας σημαντικά, δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το σώμα μας, από ιατρική άποψη.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές θρεπτικές ουσίες δεν φτάνουν στους θύλακες των μαλλιών, επειδή υπάρχουν άλλες περιοχές του σώματος που τα χρειάζονται, όπως κατά την επούλωση μετά από μια επέμβαση. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης ονομάζεται τελογενής ροή.

Υπάρχουν 3 στάδια στην ανάπτυξη των μαλλιών:

  • Αναγενής
  • Καταγενής
  • Τελογενής

Η αναγενής φάση είναι η φάση της ανάπτυξης, όταν η τρίχα σχηματίζεται στοnθύλακα και μεγαλώνει για να δώσει το στέλεχος της τρίχας. Αυτή η φάση διαρκεί από 2 ως 8 χρόνια.

Η καταγενής φάση είναι η μεταβατική φάση, κατά την οποία η τρίχα σταματά να μεγαλώνει και προχωρά στον θύλακα. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 10 μέρες.

Η τελογενής φάση είναι η φάση της στάσης. Οι τρίχες παραμένουν σε αυτή την φάση μέχρι να πέσουν. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Όταν το σώμα υποβάλλεται σε μια επέμβαση, το σωματικό stressοδηγεί τις τρίχες πιο γρήγορα στην τελογενή φάση και πέφτουν 3 μήνες αργότερα.

Αυτό εξηγεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην επέμβαση και την τριχόπτωση.

 

Θα σταματήσει η τριχόπτωση;

Αν η τριχόπτωση οφείλεται μόνο στην επέμβαση και δεν υπάρχουν άλλες αιτίες, τότε η τριχόπτωση θα σταματήσει. Αν και προκαλεί ανησυχία, πολύ σπάνια καταλήγει σε αλωπεκία.

Τα καλά νέα είναι ότι σε 6 μήνες με ένα χρόνο τα μαλλιά επανέρχονται.

 

Τριχόπτωση και επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη η τριχόπτωση μετά από μια επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Είναι μια επέμβαση στο στομάχι ή στο έντερο που στοχεύει στην απώλεια βάρους.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το 41% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε τέτοια επέμβαση, εμφανίζουν, αργότερα, τριχόπτωση.

Αυτός ο τύπος της επέμβασης, όχι μόνο προκαλεί stressστο σώμα, αλλά  στερεί τους θύλακες από τα θρεπτικά, λόγω της μειωμένης πρόσληψης φαγητού.

Λαμβάνοντας αυτό υπ’όψιν, μαζί με το γεγονός ότι το σώμα μπορεί να μην απορροφά τα θρεπτικά όπως πρέπει, oγιατρός μπορεί να σας συστήσει διατροφικά συμπληρώματα.

 

Μετεγχειρητική αλωπεκία: μια ακόμη αιτία για την τριχόπτωση μετά από επέμβαση

Ονομάζεται αλλιώς και αλωπεκία λόγω πίεσης. Είναι λιγότερο συνηθισμένη και εμφανίζεται, συνήθως, λίγες εβδομάδες (και όχι μήνες) μετά την επέμβαση.

Αυτή η μορφή τριχόπτωσης εμφανίζεται όταν το κεφάλι μένει ακίνητο για πολύ καιρό κατά την διάρκεια της επέμβασηςή της νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πόνο στο τριχωτό ή οίδημα πριν να ξεκινήσει η τριχόπτωση, ενώ άλλοι δεν έχουν προηγούμενο σύμπτωμα.

Αν έχετε υποβληθεί σε κάποια περίπλοκη επέμβαση, όπως καρδιάς, τους τελευταίους μήνες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμη, ειδικά αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενώ μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή της σε προχωρημένο στάδιο.

Απώλεια μαλλιών μετά από αισθητική επέμβαση

Σε μερικές περιπτώσεις οι διαδικασίες, όπως το face-lift, προκαλούν ουλές στο τριχωτό που καταλήγουν σε τριχόπτωση.

Αν έχετε υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις επιλογές που έχετε για μεταμόσχευση μαλλιών στην περιοχή που έχει επηρεαστεί.

 

Συμβουλές για την τριχόπτωση μετά από χειρουργική επέμβαση

 

  • Καταναλώστε τροφές που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Ιδιαίτερα προσέξτε την ποσότητα του σιδήρου που παίρνετε, επειδή είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Αποφύγετε τις πλεξούδες, τις σφιχτές κοτσίδες ή τα άλλα χτενίσματα που προκαλούν τράβηγμα.Έτσι θα αποφύγετε την αλωπεκία από έλξη, μια μορφή τριχόπτωσης που επηρεάζει τα αδύναμα μαλλιά.
  • Κοιμηθείτε αρκετά και βρείτε τρόπο να διώξετε το άγχος.Πολλοί από εμάς ζούμε με stressχωρίς να το καταλαβαίνουμε και, φυσικά, όταν χάνουμε τα μαλλιά μας το stressεντείνεται. Αξίζει να λάβετε υπ’ όψιν ότι η τριχόπτωση που εσείς παρατηρείτε δεν είναι το ίδιο διακριτή στους άλλους.

Αν η τριχόπτωσή σας είναι έντονη, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αν πρέπει να πάρετε μινοξιδίλη.

  • Σκεφθείτε την λύση της βιοτίνης. Αν και δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της, πολλά άτομα την βρίσκουν ευεργετική για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών.
  • Ελέγξτε τα μετεγχειρητικά φάρμακα. Ρωτήστε τον γιατρό σαςαν κάποιο από αυτά προκαλεί τριχόπτωση. Ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει την δόση ή να προτείνει κάποιο άλλο σκεύασμα.
  • Συζητήστε με τον κομμωτή σας.Το κατάλληλο κούρεμα μπορεί να καλύψει κενά ή να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ότι έχουν πολύ όγκο.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα που προσθέτουν όγκο στα μαλλιά, όσο διάστημα περιμένετε να γίνει αυτό, με φυσικό τρόπο.

 

Μέσα σε λίγους μήνες θα δείτε τα μαλλιά σας να επιστρέφουν. Όμως , δεν είναι εύκολο να χειριστείτε τις μικρές τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής. Χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα και κάντε υπομονή μέχρι να φτάσουν το μήκος που είχαν αρχικά.

 

 

 

Πηγή:www.hairsentinel.com

                            

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.