Τριχόπτωση: πιθανοί ασθενείς και αιτίες

Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν μορφές τριχόπτωσης. Κάποιοι βλέπουν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν ξανά, χωρίς να κάνουν κάτι, ενώ άλλοι χρειάζονται θεραπεία. Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν ξανά.

Για να μπορέσετε να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, επειδή είναι ο γιατρός που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ασθενειών του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Οι αιτίες που οδηγούν στην τριχόπτωση είναι πολλές.Αν αρχίσει η τριχόπτωση ξαφνικά, μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια, διατροφή, φάρμακα ή τοκετό. Αν η τριχόπτωση προχωρά σταδιακά και γίνεται πιο διακριτή όσο περνάνε τα χρόνια, ο ασθενής πάσχει από κληρονομική τριχόπτωση. Επίσης, ορισμένες τεχνικές περιποίησης των μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση.

Ακολουθεί μια λίστα με τις πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης.

 

Διαταραχές της τρίχας

 • Κληρονομική λέπτυνση ή αλωπεκία (ανδρογενετική αλωπεκία):είναι η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης. Επηρεάζει γυναίκες και άνδρες.

Όταν οι άνδρες έχουν κληρονομική τριχόπτωση, συνήθως υποχωρεί η γραμμή των μαλλιών τους. Πολλοί άνδρες παρατηρούν αποψιλωμένα κενά στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι γυναίκες, από την άλλη, διατηρούν την γραμμή των μαλλιών τους, αλλά παρατηρούν λέπτυνση των μαλλιών τους. Το πρώτο σημάδι της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι το άνοιγμα της χωρίστρας. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι άνδρες θα παρατηρήσουν λέπτυνση των μαλλιών τους και οι γυναίκες υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών τους ή αποψιλωμένα κενά. Οι λόγοι είναι άγνωστοι.

 

 • Γυροειδής αλωπεκία: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και στην συγκεκριμένη περίπτωση στα μαλλιά. Το αποτέλεσμα είναι ομαλά, στρόγγυλα αποψιλωμένα κενά στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα σημεία του σώματος. Τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία είναι υγιέστατα. Οι περισσότεροι θα δουν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν ξανά, με την βοήθεια των δερματολόγων.

 

 • Ουλωτική αλωπεκία:Αυτή η σπάνια ασθένεια εμφανίζεται σε άτομα, κατά τα άλλα υγιή.Καταστρέφει τους θύλακες και στην θέση τους δημιουργείται ουλή, οπότε δεν μπορεί να ξαναμεγαλώσει η τρίχα. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που καταστρέφει τους θύλακες.

 

 • Κεντρική φυγόκεντρη ουλωτική αλωπεκία:Αυτή η μορφή τριχόπτωσης εμφανίζεται, κυρίως, στις γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής. Αρχίζει στο κέντρο του τριχωτού. Καθώς προχωρά, σχηματίζει κύκλους από το κέντρο προς τα έξω. Η πάσχουσα περιοχή γίνεται λεία και λαμπερή. Η εξέλιξη της τριχόπτωσης μπορεί να είναι αργή ή γρήγορη. Αν είναι γρήγορη, το άτομο αισθάνεται κάψιμο, πόνο ή κνησμό στο τριχωτό. Η θεραπεία θα βοηθήσει να ξαναμεγαλώσουν τα μαλλιά, αν δεν έχει δημιουργηθεί ουλή.

 

Ασθένειες

 • Η τριχόπτωση αποτελεί ένδειξη ασθένειας. Περίπου 30 ασθένειες, ανάμεσά τους και ο θυρεοειδής και η αναιμία, προκαλούν τριχόπτωση. Θεραπεύοντας την ασθένεια, η τριχόπτωση σταματά ή αναστρέφεται.
 • Σημαντική τριχόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ασθένεια. Μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, ο υψηλός πυρετός, μια σοβαρή φλεγμονή ή ακόμα και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Οι δερματολόγοι ονομάζουν αυτή την μορφή τριχόπτωσης τελογενή ροή.
 • Η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία προκαλούν τριχόπτωση, η οποία είναι παροδική, αλλά προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
 • Η τριχοφυτία στο τριχωτό της κεφαλής είναι μεταδοτική και πολύ συχνή στα παιδιά. Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να καταλήξει σε αλωπεκία.
 • Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή που κάνει τους ανθρώπους να τραβάνε τα μαλλιά τους συνεχώς. Αισθάνονται μια παρόρμηση να ξεριζώσουν τρίχες από το κεφάλι, αλλά και από άλλα σημεία του σώματος, όπως τις βλεφαρίδες, τις τρίχες στην μύτη και τα φρύδια.

 

Ορμόνες και άγχος

 • Μετά τον τοκετό κάποιες γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους πέφτουν. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης οφείλεται στην μείωση των οιστρογόνων και είναι παροδική. Σε μερικούς μήνες τα μαλλιά ξαναμεγαλώνουν
 • Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η τριχόπτωση είναι συνηθισμένη. Είναι παροδική και τα μαλλιά ξαναμεγαλώνουν με τον καιρό , όμως αν είστε πάνω από 40 χρονών, μην περιμένετε να αποκτήσουν τα μαλλιά σας τον όγκο που είχαν όταν ήσασταν νεώτερες.
 • Μια τραυματική εμπειρία, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ή ένα διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

 

Δίαιτα και κακή διατροφή

 • Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν τριχόπτωση, 3 ως 6 μήνες, μετά από απώλεια βάρους. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι συνηθισμένη και τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά χωρίς βοήθεια.
 • Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α, μέσα από συμπληρώματα και φάρμακα, συμβάλλει στην τριχόπτωση. Τα μαλλιά επανέρχονται, μόλις σταματήσει η πρόσληψη φαρμάκου ή του συμπληρώματος.
 • Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετή πρωτεΐνη, προσπαθεί να εξοικονομήσει πρωτεΐνη, οπότε σταματά την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα αποτελέσματα φαίνονται 2 με 3 μήνες, αφού σταματήσετε την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Για να σταματήσει η τριχόπτωση, καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνετε. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα αβγά, το κρέας και τα ψάρια. Οι χορτοφάγοι πρέπει να προσθέσουν ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια στην διατροφή τους.
 • Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση. Καλές φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα ενισχυμένα δημητριακά, η σόγια, οι σπόροι της κολοκύθας, τα άσπρα φασόλια, οι φακές και το σπανάκι. Τα μύδια, τα στρέδια και το κρέας αποτελούν καλές ζωικές πηγές σιδήρου.
 • Όταν ένα άτομο υποφέρει από διατροφικές διαταραχές, η τριχόπτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση. Η ανορεξία (όταν δεν τρως αρκετά) και η βουλιμία (όταν κάνεις εμετό μετά το φαγητό) αποτελούν αιτίες τριχόπτωσης.

 

Φάρμακα

Τα είδη των φαρμάκων που έχουν σαν αποτέλεσμα την τριχόπτωση είναι:

 • Αντιπηκτικά
 • Υψηλή δόση βιταμίνης Α
 • Φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης, της ουρικής αρθρίτιδας, των καρδιακών νοσημάτων και της υψηλής πίεσης.
 • Αντισυλληπτικά. Μερικές φορές η τριχόπτωση ξεκινά, αφού η γυναίκα έχει σταματήσει να παίρνει το χάπι. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι, συνήθως, κληρονομική τριχόπτωση.
 • Αναβολικά (στεροειδή για την βελτίωση της αθλητικής επίδοσης και για το χτίσιμο των μυών).

 

Styling

Ο τρόπος που χτενίζετε τα μαλλιά σας, καθώς επίσης και ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

 • Το συχνό ντεκαπάζ και η περμανάντ κάνουν την τρίχα να σπάει, όπως και η λανθασμένη χρήση της βαφής, του gelκαι της λακ. Οι δερματολόγοι συνιστούν τον περιορισμό της χρήσης αυτών των προϊόντων.
 • Η συχνή χρήση θερμότητας από το πιστολάκι, οδηγεί σε βλάβη της τρίχας. Η υψηλή θερμότητα βράζει το νερό στο στέλεχος της τρίχας, με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται εύθραυστη και επιρρεπής στο σπάσιμο . Οι δερματολόγοι συστήνουν να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά και να τα φορμάρετε όταν είναι πια στεγνά. Επίσης οι δερματολόγοι συστήνουν τον περιορισμό της χρήσης του σίδερου ισιώματος και του σίδερου για μπούκλες, επειδή λειτουργούν με υψηλή θερμοκρασία.
 • Όταν χρησιμοποιείτε κοκαλάκια, λαστιχάκια και πιαστράκια για να κρατήσετε τα μαλλιά σας τραβηγμένα, μπορεί να τραυματίσετε τα μαλλιά σας.

 

Λανθασμένος τρόπος λουσίματος, βαφής και χτενίσματος

Κάποιες συνήθειες συμβάλλουν στο σπάσιμο της τρίχας, όπως:

 • Υπερβολικό λούσιμο, χτένισμα και βούρτσισμα
 • Τρίψιμο των υγρών μαλλιών με πετσέτα
 • Βούρτσισμα ή χτένισμα των υγρών μαλλιών

Σε πολλούς ανθρώπους, η τρίχα είναι πιο ελαστική, όταν είναι υγρή. Αυτό σημαίνει ότι σπάει πιο εύκολα από την στεγνή τρίχα. Όταν σπάνε οι τρίχες, φαίνονται πιο λεπτές. Στα άτομα Αφρικανικής καταγωγής, η τρίχα δεν είναι πιο ελαστική όταν είναι υγρή.

 

πηγή:WWW.AAD.ORG

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.