Τριχόπτωση στα παιδιά

Τριχόπτωση στα παιδιά: Αιτίες

 Όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, τα μαλλιά των παιδιών ακολουθούν ένα φυσικό κύκλο ανάπτυξης. Η τρίχα μεγαλώνει γρήγορα από την ηλικία των 2 μέχρι  6, έπειτα μπαίνει σε μια φάση στασιμότητας, το τελικό στάδιο ανάπτυξης της τρίχας. Μετά από 3 μήνες περίπου, τα μαλλιά θα πέσουν και καινούριες φύτρες θα δημιουργηθούν για να τα αντικαταστήσουν. Η μερική τριχόπτωση στα παιδιά είναι φυσιολογική, αλλά αν το παιδί σας χάνει πολλά μαλλιά, μπορεί να κρύβεται ένα πρόβλημα υγείας.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για την τριχόπτωση στα παιδιά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί τα παιδιά χάνουν πολλά μαλλιά, αλλά μπορούν να περιοριστούν σε κάποιους παράγοντες ή προβλήματα υγείας:

Γυροειδής Αλωπεκία

Αν παρατηρείτε ότι τα μαλλιά του παιδιού σας πέφτουν  και δημιουργούν κενά σε σχήμα οβάλ ή κύκλου, αυτό είναι ένα σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.  Αυτή η κατάσταση προκαλεί ξαφνική τριχόπτωση, μέσα σε λίγες μέρες, και αφήνει λεία και εντελώς αποψιλωμένες θέσεις στο τριχωτό.

Πιστεύεται ότι αυτή η κατάσταση προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Είναι μια αρκετά  σπάνια κατάσταση, που επηρεάζει, μόνο, 1 στα1.000 παιδιά. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά, οι Δερματολόγοι μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής

Αυτή είναι μια παραλλαγή της τριχοφυτίας που προκαλεί αλλοιώσεις του τριχωτού, ενώ παράλληλα επιτίθεται και στην τρίχα. Είναι μια μυκητοειδής λοίμωξη και αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης στα παιδιά. Επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά στην σχολική ηλικία, καθώς είναι πολύ κολλητική.

Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε. Ο γιατρός θα εξετάσει το τριχωτό με υπεριώδη λάμπα για να επιβεβαιώσει την αιτία. Αν διαγνωστεί το παιδί με μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει  αντιμυκητιασικά φάρμακα και ένα ειδικό σαμπουάν, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει για περίπου 8 εβδομάδες.

Τελλογενής ροή

Αυτή η κατάσταση διακόπτει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών ενός παιδιού. Αν και μόνο περίπου το 10%-15% των μαλλιών ενός παιδιού είναι στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ταυτόχρονα, η τελλογενής ροή προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό ή, στην πραγματικότητα, και όλες τις τρίχες μαζί, να παραμείνουν σε αυτήν την φάση, οδηγώντας σε περιόδους αλωπεκίας διαφορετικής διαβάθμισης.

Τραυματισμός του στελέχους της τρίχας

Τα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά, η οποία οδηγεί στην τριχόπτωση. Αυτό ιατρικά είναι γνωστό με τον όρο τριχοτιλλομανία  και εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα του συνεχούς τραβήγματος των μαλλιών, της υπερβολικής τριβής ή των χημικών εγκαυμάτων.

 

Ζητήστε ιατρική συμβουλή. Η τριχόπτωση στην παιδική ηλικία αποτελεί, σίγουρα, μια ανησυχητική κατάσταση για τους γονείς, αλλά το κλειδί είναι να βρεθεί η αιτία του προβλήματος όσο γίνεται συντομότερα.

 

Εμπιστευθείτε τους γιατρούς για να σας βοηθήσουν και να δώσουν στο παιδί σας την υποστήριξη που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει την αγχωτική περίοδο που περνάει.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.