Β-σιτοστερόλη και τριχόπτωση

Τα συμπληρώματα διατροφής καταναλώνονται ολοένα και περισσότερο.

Η Β- σιτοστερόλη, για παράδειγμα, λέγεται ότι βοηθά να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, να βελτιωθεί η υγεία του προστάτη, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και πιστεύεται ακόμη, ότι προλαμβάνει την τριχόπτωση.

Είναι, όμως, τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύεται;

Η διαφορά ανάμεσα στα φυτικά συμπληρώματα και τις ιατρικές θεραπείες για την τριχόπτωση, δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητά τους αλλά ίσως και το πιο σημαντικό, η τήρηση των επιστημονικών προδιαγραφών. Οι ιατρικές θεραπείες για την τριχόπτωση, πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές που ορίζονται από τους Οργανισμούς Φαρμάκων, ενώ αντίθετα τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε κανονισμούς. Πέρα όμως από το θέμα της ασφάλειας, ας δούμε και τα γεγονότα.

 

Η Β-σιτοστερόλη ανήκει στην ομάδα των φυτικών εκχυλισμάτων που ονομάζονται φυτοστερόλες και πιστεύεται ότι είναι ένας φυσικός αναστολέας της 5-άλφα αναγωγάσης. Αυτό το ένζυμο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και γι’ αυτό πιστεύεται ότι η Β-σιτοστερόλη προλαμβάνει την τριχόπτωση εμποδίζοντας τον σχηματισμό της DHT, χωρίς όμως να υπάρχει εμπεριστατωμένη απόδειξη γι’ αυτήν την άποψη.

Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα σκευάσματα που θεωρούνται ικανά να εμποδίσουν τον σχηματισμό της DHT, χωρίς όμως αυτό να έχει τελικά αποδειχθεί.

 

Πιστεύεται ακόμη, ότι η Β- σιτοστερόλη μπορεί να έχει  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μια ποικιλία αντιμικροβιακών, αντιβακτηριδιακών, αντιβιοτικών και αντιμυκητιακών ενεργειών. Ακούγεται σαν το super φάρμακο για την τριχόπτωση, αλλά τι δείχνουν οι μελέτες;

 

Η Β-σιτοστερόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μην έχετε μεγάλες προσδοκίες προς το παρόν. Σε μια έρευνα που έγινε για τα αποτελέσματα της Β- σιτοστερόλης στην ανδρικού τύπου αλωπεκία, 26 άνδρες, ηλικίας από 23 μέχρι 65, με ήπιας μορφής αλωπεκία, έπαιρναν δόση των 50mg κάθε μέρα για 4 μήνες. Στο τέλος, 60% των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με το 11% από την ομάδα placebo.

Αν και αυτή η έρευνα δεν ήταν πολύ μεγάλη, δίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνες. Για την ώρα οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα συμπληρώματα για τα μαλλιά που κυκλοφορούν. Προς το παρόν, υπάρχει ασάφεια στην σύσταση, στην γνησιότητα και στην δραστικότητα, ειδικά σε όσα διατίθενται στο Internet. Πέρα από το γεγονός ότι ίσως δεν είναι αποτελεσματικά, μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Καλό είναι να συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

 

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επιστημονικά εμπεριστατωμένες θεραπείες για τα μαλλιά που έχουν ιατρική έγκριση ότι είναι ασφαλείς. Τρεις από αυτές έχουν, μάλιστα, εφαρμοστεί σε κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους και τα άτομα που τις επέλεξαν έχουν να παρουσιάσουν επιτυχημένα αποτελέσματα.

 

 

 

πηγή:www.belgraviacentre.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.