Βιταμίνη  D και τριχόπτωση

Βιταμίνη  και τριχόπτωση: Ποια είναι η σχέση τους;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα αποτελέσματα που έχει η Βιταμίνη Dστην υγεία μας γενικά, και κυρίως, στην υγεία των οστών και στην πρόληψη  των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη.

Οι πρόσφατες μελέτες, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, έχουν ανακαλύψει μια σχέση ανάμεσα στην Βιταμίνη και την τριχόπτωση, ξεκινώντας από το αν η έλλειψη της Βιταμίνης D έχει σαν αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

Ποια είναι η Βιταμίνη D;

Για να κατανοήσουμε την σχέση αυτή, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ποια είναι η Βιταμίνη D και τι κάνει στο σώμα μας.

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δημιουργείται με την έκθεση στις UV-Bακτίνες, αλλά η πρόσληψή της γίνεται και από τις τροφές ή τα συμπληρώματα, αν χρειαστεί.

Ο κύριος ρόλος που παίζει, είναι να βοηθάει τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο και το φώσφορο, για να διατηρούνται τα κόκαλα γερά.

Όμως έχει και μια σημαντική λειτουργία στον σχηματισμό των κυττάρων και στο ανοσοποιητικό σύστημα, και εκεί μπορεί να βρίσκεται η σχέση που έχει με τον κύκλο της ανάπτυξης των μαλλιών.

Για να παραμείνουν οι θύλακες των μαλλιών υγιείς και εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα θρεπτικά, χρειάζονται την Βιταμίνη D, οπότε αν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης, τα μαλλιά θα γίνουν εύθραυστα, οι θύλακες θα συρρικνωθούν και θα αφήσουν τις τρίχες να πέσουν.

Η σχέση ανάμεσα στην  Βιταμίνη και την τριχόπτωση

Η πιο πρόσφατη μελέτη που ασχολήθηκε με την γυναικεία τριχόπτωση έδειξε ότι, οι γυναίκες που παρουσίαζαν τριχόπτωση, είχαν  πολύ πιο χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D από το φυσιολογικό.

Ακόμη η αυξημένη τριχόπτωση και η σοβαρότητα της πάθησης, μειώνουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της Βιταμίνης D.

Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατανοήσουν πλήρως τις αιτίες της τριχόπτωσης, παρ’ όλο που υπάρχουν σήμερα αρκετές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

Όπως ήδη είπαμε, η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και αν και υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην Βιταμίνη και την τριχόπτωση, επειδή η έλλειψή της παρουσιάζεται στα άτομα που εμφανίζουν τριχόπτωση, δεν υπάρχει βάσιμη απόδειξη ότι η Βιταμίνη D είναι η απάντηση για την θεραπεία της τριχόπτωσης.

H Βιταμίνη D συνεργάζεται με τις άλλες σημαντικές βιταμίνες και τα μέταλλα όπως, το σίδηρο την Βιταμίνη C και την βιοτίνη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Πρέπει να πάρω συμπλήρωμα Βιταμίνης για να προλάβω την τριχόπτωση;

Αν ψάχνετε μια θεραπεία για την τριχόπτωση, καλό θα ήταν πρώτα να ζητήσετε την συμβουλή ενός ειδικού.

Ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, είτε είναι μια ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία είτε μια προσωρινή αλωπεκία, θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη θεραπεία.

Όσο αναφορά την Βιταμίνη D, σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρες οι επιδράσεις που έχει στην τριχόπτωση, αλλά ο έλεγχός της βοηθάει στην διαδικασία της διάγνωσης,

Όμως, μέχρι να μάθουμε περισσότερα, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν για την θεραπεία της τριχόπτωσης.

 

Η συμβουλή είναι να φροντίζετε να παίρνετε Βιταμίνη D, όπως και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά με την διατροφή σας, για να ενισχύσετε την υγεία σας, γενικά, και να προλάβετε την τριχόπτωση.

 

 

Πηγή: www.wimpoleclinic.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.