Ξαφνική τριχόπτωση

Πιθανές αιτίες

 

Αν υποφέρετε από ξαφνική τριχόπτωση, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, προσωρινοί ή μόνιμοι, που την προκαλούν.

Η απώλεια των μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία που  καθορίζεται, άμεσα από τα γονίδια και έμμεσα από τον τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό αλωπεκίας στην οικογένεια και ο τρόπος ζωής τους είναι αγχωτικός και ανθυγιεινός, αναπόφευκτα θα χάσουν τα μαλλιά τους.

 

Υπάρχει, όμως και άλλος λόγος που προκαλεί την ξαφνική τριχόπτωση.Τα μαλλιά περνάνε από έναν κύκλο ανάπτυξης, με μια περίοδο στάσης 2-3 μηνών, Έπειτα πέφτουν και την θέση τους παίρνουν τα καινούρια μαλλιά. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε μαλλιά σε καθημερινή βάση, όμως αν η τριχόπτωση είναι ξαφνική και έντονη, ίσως να κρύβεται κάποια άλλη αιτία και πρέπει να ερευνηθεί.

 

Ξαφνική τριχόπτωση λόγω αλωπεκίας

 

Η πιο συνηθισμένη αιτία της ξαφνικής τριχόπτωσης είναι μια από τις μορφές της αλωπεκίας. Η αλωπεκία ορίζεται σαν ασθένεια του τριχωτού που προσβάλλει άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το ξεκίνημα της τριχόπτωσης είναι συνήθως ξαφνικό, τυχαίο και υποτροπιάζον.

Αν και η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, η αντιμετώπισή της αποτελεί μια πρόκληση.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία, ή ανδρικού τύπου αλωπεκία, όπως είναι αλλιώς γνωστή, ευθύνεται για την απώλεια των μαλλιών καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Υπάρχουν, όμως, και πιο επιθετικές μορφές αλωπεκίας . Για παράδειγμα, η Γυροειδής Αλωπεκία δημιουργεί στρόγγυλα αποψιλωμένα κενά στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλο σημείο του σώματος. Η απώλεια αυτή μπορεί να είναι σύντομη, μόνιμη ή μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς, όπως και σε άλλες μορφές αλωπεκίας, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη.

 

Η  Ολική Αλωπεκία, η οποία θεωρείται αυτοάνοση διαταραχή, προκαλεί ολική απώλεια των μαλλιών της κεφαλής και μπορεί να συμβεί ξαφνικά, επίσης. Η Γενική Αλωπεκία έχει, συνήθως, σαν αποτέλεσμα την ολική απώλεια των τριχών από όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Η αναγέννηση των μαλλιών είναι πιθανή, ακόμη και για όσους υποφέρουν από 100% τριχόπτωση για πολλά χρόνια, όμως, δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα συμβεί.

 

Μια άλλη αιτία της ξαφνικής τριχόπτωσης είναι οι σφιχτοί κότσοι, οι σφιχτές πλεξούδες και κοτσίδες. Η Αλωπεκία Έλκυσης κάνει τις ρίζες αδύναμες και ουλωτικές,και προκαλεί μόνιμη βλάβη στο σύστημα των μαλλιών. Μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει και ανάπτυξη της τρίχας προς την αντίθετη κατεύθυνση από την φυσιολογική.

 

Παθήσεις του θυρεοειδή

 

Η τριχόπτωση λόγω του θυρεοειδή μπορεί να μην είναι τόσο συχνή όσο λόγω της αλωπεκίας, αλλά ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Η ασθένεια του θυρεοειδή, είτε υπέρ είτε υπό, προκαλεί ξαφνική τριχόπτωση, η οποία είναι θεραπεύσιμη.

Μια έγκυος γυναίκα μπορεί, επίσης, να βιώσει τριχόπτωση, επειδή αλλάζουν οι ορμόνες μετά τον τοκετό. Όταν επανέλθουν οι ορμόνες, τα μαλλιά της θα σταματήσουν να πέφτουν. Αυτό μπορεί να συμβεί και στους άνδρες που έχουν αστάθεια ορμονών.

 

Ιατρική παρέμβαση

 

Φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα αντισυλληπτικά, μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική τριχόπτωση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας μακροχρόνιας ασθένειας με συνέπειες συνήθως προσωρινές. Η πιο συχνά καταγεγραμμένη αιτία ξαφνικής τριχόπτωσης σε ασθενείς, είναι η χημειοθεραπεία.

 

Ο τρόπος ζωής

 

Η φτωχή διατροφή ή η έλλειψη άσκησης μαζί με τα ψηλά επίπεδα άγχους και την έλλειψη ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση με συνέπειες στο δέρμα, στα νύχια και στα μαλλιά, σε κάποιες περιπτώσεις. 

 

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την τριχόπτωση

 

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό, μόλις αντιληφθείτε ξαφνική τριχόπτωση. Αν εντοπιστεί έγκαιρα η αιτία που την προκάλεσε, μπορείτε να την ελέγξετε με φάρμακα ή με αλλαγές του τρόπου ζωής σας.

 

Προσέχετε τα προϊόντα που υπόσχονται άμεση αποκατάσταση των μαλλιών. Ένας εξειδικευμένος στην τριχόπτωση δερματολόγος θα μπορούσε να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα.

Υπάρχουν, επίσης, και βιταμίνες για την τριχόπτωση που προσφέρουν πολλά οφέλη.

 

 

 

πηγή:www.hishairclinic.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δερματολογικό Ιατρείο MySkin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.